Sanayicilerin büyüme hedefi beklentilerin üzerinde

Sanayicilerin büyüme hedefi beklentilerin üzerinde -GSO Yönetim Kurulu Başkanı Konukoğlu: -Ekonomi olumlu gidiyor. 2012 yılı sonunda büyümenin yüzde 6nın altında olmayacağını düşünüyorum -Cari açığı engelleyecek yatırımların bi


GAZİANTEP (A.A) - Zeynep Yücetaş - Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Yönetim Kurulu Başkanı Adil Konukoğlu, makro ekonomik verilerin olumlu gitmesinden dolayı büyüme beklentilerinin yükseldiğini belirterek, 2012 yılı sonunda büyümenin yüzde 6nın altında olmayacağını düşünüyorum dedi.
     Konukoğlu, AA muhabirine yaptığı değerlendirmede, sanayi üretimi, istihdam ve ihracattaki artışın Türkiyenin istikrar ülkesi olduğunu gösterdiğini ifade etti.
     Türkiye genelinde ilk yarı yılın olumlu geçtiğini vurgulayan Konukoğlu, şunları söyledi:
     Geçen yılın ilk 6 ayını değerlendirirken Orta şekerli, çok beklediğimiz gibi değil diyorduk. Ama şimdi Türkiye genelinde kiminle konuşsak herkes ilk yarının iyi olduğunu söylüyor, büyüme beklentilerin üzerine çıktı. Ekonomi olumlu gidiyor. 2012 yılı sonunda Türkiyede herkes yüzde 4,-4,5 büyümeden bahsediyor ama ben büyümenin yüzde 6nın altında olmayacağını düşünüyorum.
     Cari açık sorununun aşılacağına da inandığını dile getiren Konukoğlu, Cari açık hepimizi korkutuyor. Cari açığı engelleyecek yatırımların bir an önce hızlanması, özellikle enerji yatırımlarına çok daha fazla teşvikler verilmesi lazım dedi.
     Yeni teşvik sisteminin bugüne kadar çıkartılmış en doğru sistem olduğunu belirten Konukoğlu, stratejik yatırımlara destek verilerek ithal ürünlerin ikamesinin sağlanmasının hem Türkiyedeki üreticilerin rekabet gücünü artırılmasını hem de bu sayede cari açığın düşürülmesini sağlayacağını ifade etti.
    
     -Yatırımlarımız hızla devam ediyor
    
     Şirketlerin üretim, ihracat ve istihdam artışına karşın karlılığının düştüğüne işaret eden Adil Konukoğlu, karlılığın düşmesinin en büyük nedeninin aşırı derecede rekabet, Avrupa ve Amerikada yaşanan ekonomik sorunlar olduğunu anlattı. Konukoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Dünya ekonomisi çok iyi değil. Avrupanın ekonomik sıkıntıları alım gücünü düşürüyor. Türkiye olarak birçok konuda artık nihai ürün üretiyoruz. Bunun alıcısını karşınızda göremezseniz önce karınızdan fedakarlık ediyorsunuz, fiyat düşürüyorsunuz. Şu andaki aşama bu. Biz ne yaparsak yapalım mutlaka yumurtaları bir sepete koyup, pazarımızı bir tek nokta olarak seçmeyelim. Pazar çeşitliliğini artırmak bizim her zaman menfaatimize olur. Bundan dolayı Gaziantepin bu yönünü seviyorum. Şu anda Gaziantepten 171 ülkeye ihracat yapıyoruz.
     Gaziantepin bu yıl Ocak-Haziran döneminde yüzde 24 artışla 2 milyar 820 milyon dolarlık ihracat gerçekleştirdiğinin altını çizen Konukoğlu, Bütün sektörlerde gerek işçi sayısının artışına gerek enerji tüketiminin artışına baktığımızda ortalama yüzde 10 büyümemiz var. Gaziantep her zaman Türkiyenin en az iki katı büyüyor. Yatırımlarımız hızla devam ediyor diye konuştu.
    
     -Suriyeye geçişlerin durdurulması
    
     Sınır kapılarından Suriyeye araç giriş ve çıkışlarının durdurulmasını da değerlendiren GSO Başkanı Konukoğlu, Suriyenin özellikle Güneydoğu bölgesi ihracatçıları için Arap Ortak Pazarına giriş ülkesi olduğunu vurguladı. Konukoğlu, şöyle devam etti:
     Bu yol şu anda kapandı. Bundan dolayı Ro-Ro gemileri ve konteynerlerle pazarlara ulaşmaya çalışıyoruz. Bu, sanayicimizin ve ihracatçımızın nakliye fiyatlarını artırdı. Bizim göz ardı etmememiz gereken bir konu daha var; Gaziantepe bu olaylardan önce ayda ortalama 60 bin Suriyeli geliyordu. Bu insanlar binlerce dolar harcıyordu. Esnafımız, restoranlar, alışveriş merkezleri bundan yararlanıyordu. Şimdi bunu kaybettik. Ama Suriye olayı bir şekilde sonuçlanacak. O zaman Suriyedeki yeniden yapılanmaya Gaziantepin çok büyük katkısı olacaktır, ekonomik olarak karlı çıkacaktır.
     GSO olarak, Gaziantep-Hassa arasındaki ara yolun duble yola çevrilmesi ve Hassa-Dörtyol arasında tünelin açılması talepleri üzerine Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığının çalışma başlattığını aktaran Konukoğlu, Bu yol açıldığı zaman bizim kat edeceğimiz mesafe 270 kilometreden 107 kilometreye düşecek. Bu yol, Türkiyenin ihracatının önünü açacak. İhracatçılarımızın maliyetini düşürecek, zaman tasarrufu sağlayacak dedi.
    
     Yayıncı: İsmail Fidan
<< Önceki Haber Sanayicilerin büyüme hedefi beklentilerin üzerinde Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER