Samsunda Cumhuriyete Giden Yol

Samsunda Cumhuriyete Giden Yol-1 etkinliği -TBB Başkan Yardımcısı Besler: Cumhuriyetimizin kazanımlarını yeniden düşünmek, anlamak ve anlatmak zorundayız


SAMSUN (A.A) - Türkiye Barolar Birliği (TBB) Başkan Yardımcısı Berra Besler, Cumhuriyetimizin kazanımlarını yeniden düşünmek, anlamak ve anlatmak zorundayız dedi.
     Besler, TBB ile Samsun Barosunun ortaklaşa düzenlediği Cumhuriyete Giden Yol-1 etkinliğine katıldı.
     Atatürk Kültür Merkezindeki programda konuşan Besler, Cumhuriyetin kuruluşundan sonra dünyada eşi görülmemiş bir hukuk devrimi gerçekleştirildiğini ve ülkeyi demokrasiye götürecek olan yolun bu hukuk yoluyla açıldığını, insan hak ve özgürlüklerinin biricik güvencesinin de hukuk devleti olduğunu çok iyi bildiklerini söyledi.
     Yeniden buradayız. Çünkü Samsun, ulusal bağımsızlığımıza giden yolun başlangıcıdır. Yeniden buradayız. Çünkü Cumhuriyete giden yolun ilk adımı Samsunda atıldı diyen Besler, şöyle konuştu:
     Ulusal bağımsızlık temelinde bir çağdaşlaşma projesi olan Cumhuriyetimizin kazanımlarını yeniden düşünmek, anlamak ve anlatmak zorundayız. Bu zorunluluk, bağımsızlık uğruna yarı aç, yarı çıplak savaşan ulusal direniş kahramanlarımıza, yürekli Anadolu kadınlarımıza ve bizlere birey olma özgürlüğünü kazandıran Cumhuriyetimizin kurucu önderlerine karşı hem aklımızın hem vicdanımızın yüklediği bir borçtur. Bu zorunluluk, faşist diktatörlerin dünyayı kana buladığı bir dönemde Yurtta barış, dünyada barış diyen Mustafa Kemal Atatürkün aziz hatırasına, yüzyıllarca kul olarak görülüp acımasızca sömürülmüş Anadolu insanını yurttaşlık kimliği ve onuruna kavuşturan Cumhuriyetimize, ülkemize, kendi geleceğimize ama en çok da çocuklarımıza karşı olan bir borçtur.
     Besler, şunları kaydetti:
     TBB olarak, bizlere akıl ve bilimi manevi mirası olarak bırakan Atatürkü ve Cumhuriyetimizin kazanımlarını yeniden anlamak, yorumlamak ve anlatmayı bir görev olarak görmekteyiz. Onu anlamanın gerçekçi, adil, cesur ve bilimsel bir düşünce ortamında gerçekleştirebileceğine inanıyoruz. Ancak söylemeden geçemeyeceğim, bu güzel duyguları yaşadığımız günler şimdi yönetmeliklerle kısıtlanıyor. Mahkeme kararlarıyla bugünleri kutlamak durumunda kalıyoruz. Çok acıdır, çok yazıktır. Bunu da iyice düşünmemiz gerekiyor. Büyük Atatürk, aklın ve bilimin rehberliğinde en büyük eseriniz Cumhuriyeti yüceltmek, en büyük hedefiniz çağdaş uygarlığı yakalamak, ilke ve devrimlerinizi ödünsüz gerçekleştirmek için sarsılmaz bir inançla çalışacağımızı ve bu inançlar doğrultusunda bizi geriye götürmeyi amaçlayan her türlü girişimi göğüsleyeceğimizi bütün dünyaya bir defa daha tekrarlıyoruz.
     (MKU-ORH-EHK)
<< Önceki Haber Samsunda Cumhuriyete Giden Yol Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER