Saman, sarı altın oldu

Saman, sarı altın oldu -Suluova Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı Yavuz: -Pahalı olduğu için hayvanlarına fabrika yemi alamayan besicilerimiz, saman kıtlığı ve çok yüksek fiyatlar nedeniyle zor günler geçiriyor (Foto


AMASYA (A.A) - Murat Arslan - Suluova Tarımsal Kalkınma Kooperatif Başkanı İdris Yavuz, pahalı olduğu için hayvanlarına fabrika yemi alamayan besicilerin, saman kıtlığı ve çok yüksek fiyatlar nedeniyle zor günler geçirdiklerini söyledi.
     Yavuz, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyenin kırmızı et ihtiyacının yüzde 3.8inin ilçelerindeki besiciler tarafından karşılandığına işaret etti.
     İlçede 50 bine yakın büyükbaş hayvanı besiciliğinin yapıldığını belirten Yavuz, besicilerin saman üretiminin azalması sonucu yükselen saman fiyatları karşısında zor durumda kaldıklarını vurguladı.
     Normal bir hasat döneminde Suluovada yaklaşık 60 bin ton saman üretildiğini ifade eden Yavuz, şunları kaydetti:
     50 dönüm araziden normalde 13 ton saman elde edilirken bu yılki hasat döneminde bu rakam 3 tona kadar düştü. Saman üretiminde bu yıl dörtte bir oranında azalma var. Temmuz ayı başında başlaması gereken ekin hasadı da yağışlar nedeniyle geç başladı. Hem ekinlerin yeterince gelişememesi hem de ekin hasadının gecikmesi piyasada saman kıtlığına ve var olan saman fiyatlarının yükselmesine neden oldu. Pahalı olduğu için hayvanlarına fabrika yemi alamayan besicilerimiz, saman kıtlığı ve çok yüksek fiyatlar nedeniyle zor günler geçiriyor.
    
     -Kredi borçlarımızın ertelenmesini ve ithal etin durdurulmasını istiyoruz-
    
     Besicilerin belini yem ve saman fiyatlarının büktüğünü ve çıkmazda olduklarını söyleyen Yavuz, Yetkililerimizden Ziraat Bankasına olan kredi borçlarımızın ertelenmesini ve ithal etin durdurulmasını talep ediyoruz. Besicilerimiz zor günler yaşıyor. Desteğe ihtiyacımız var. Birçok besicimiz ise hayvanlarına yedirmeye saman alamıyor diye konuştu.
    
     -Hayvanlarımız aç kalıyor-
    
     Bir büyükbaş hayvanın günde 8-10 kilo saman yediğini belirten besici Ali Aslan ise hayvanı samanın doyurduğunu, hazır yemlerin besleyici olduğunu anlattı.
     Yem fiyatlarının çok yüksek olmasından şikayet eden Aslan, Bu yıl saman fiyatlarının da çok artması nedeniyle zaman zaman hayvanlarımız aç kalıyor. Hasat döneminde artan saman fiyatları kış aylarında ateş pahası olur. Hayvanlarımız açlıktan ölür. Bu gidişle besiciliği bırakıp başka iş yapmak zorunda kalacağız dedi.
     Besicilerin saman ihtiyacını karşılamak için Trakya, Konya, Diyarbakır ve Çorumdan saman nakliyatı yaptığını anlatan İhsan Başer de bu yıl saman fiyatlarının geçen yıla göre 3-4 kat arttığını açıkladı.
     Dış bölgelerde tonu 200-250 lira civarında olan samanın büyük oranda besicilikle geçimin sağlandığı ilçede 550 liraya kadar alıcı bulduğunu belirten Başer, Samanın az, talebin fazla oluşu fiyatları anormal seviyelere çıkardı dedi.
    
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Saman, sarı altın oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER