Sakaryadaki suç örgütü operasyonu

Sakaryadaki suç örgütü operasyonu -Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sakaryada orta hasarlı binalara hasarsızlık, kalitesiz betonlara uygunluk raporu verildiği iddiasıyla inceleme başlattı -Müsteşar Yardımcısı Demirtaş: -"Yeni b


SAKARYA (A.A) - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Sakaryada orta hasarlı binalara hasarsızlık, kalitesiz betonlara uygunluk raporu verildiği iddiasıyla inceleme başlattı.
     Çevre ve Şehircilik Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Mücahit Demirtaş, valilikte düzenlediği basın toplantısında, Bakan Erdoğan Bayraktarın talimatıyla Sakaryada suç örgütüne yönelik operasyonda adı geçen binaları yeniden incelemek üzere görevlendirildiğini söyledi.
     Demirtaş, operasyonda adı geçen yapı denetim ve beton firmalarının çalışmalarını yeniden inceleyeceklerini belirterek, "17 hazır beton santraliyle ilgili inceleme yaptık. Soruşturmaya konu olan santral sayısı 2 ya da 3. Tamamını itham altında tutmamak lazım" ifadesini kullandı.
     Demirtaş, şöyle devam etti:
     "Faaliyeti devam eden ve soruşturmada adı geçen beton laboratuvarlarından 3 tanesinin ruhsatını askıya alacağız. Bu soruşturma bitesiye kadar da askıda kalacak. İnşaat faaliyetleriyle ilgili gerekli tedbirleri de alacağız. Soruşturmaya konu 26 binanın 23ü yapı denetimi yapılan yeni binalar. Bunlarla ilgili yeniden numune alarak incelemeler yapıldı ve iddia edildiği gibi beton numunelerinde standart dışı neticeyle karşılaşmadık.
     Yeni binaların uygun olduğunu gördük ancak eski binalardaki değerlerin olması gerekenden daha iyi gösterildiğini tespit ettik."
     Demirtaş, yeni binalarda sorunla karşılaşmadıklarına işaret ederek, yapı sahiplerinin endişelenmemesi gerektiğini anlattı.
     "Denetimlerimizi sıklaştırdık ama endişe edecek bir durum yok" diyen Demirtaş, "Can güvenliğini tehlikeye atacak hiçbir işleme izin vermeyeceğiz. Buna yol açabilecek hiçbir kuruluşa geçit vermeyeceğiz. Bunu yapan şahıslarla ilgili de gereken yapılacaktır" ifadesini kullandı.
     Demirtaş, sözlerini şöyle tamamladı:
     "Yeni binalarla ilgili aslında sorun yok ancak depremden sonra ayakta kalan binalarla ilgili sorun var. En büyük sorun da bu ve yeniden değerlendirilmesi gerekiyor. Bina sahiplerinin tereddütleri olabilir ve uygun görülmeyen binalar yıkılabilir. Bundan dolayı suiistimaller ortaya çıkıyor ancak yeni bina sahiplerinin endişelenmesine gerek yok.
     Adı geçen laboratuvarların raporlarını yeniden incelemeye alacağız. Hazır beton firmalarının faaliyetlerini ve beton işi yaptıkları binaları gözden geçireceğiz. Burada çıkan sonuçları da paylaşacağız. Sakarya, deprem kuşağında olan bir kent ve kesinlikle yanlış yapılma lüksü yok. 30 yılda tekrarlanan depremler gerçekleşiyor kentte ve böyle bir konuda kimseye açık alan bırakmayacağız. Gereken cezaları da vereceğiz."
    
     -Vali Büyük-
    
     Sakarya Valisi Mustafa Büyük ise kentte 5 bin 780 yapının inşaatının devam ettiğini dile getirdi.
     Büyük, il genelinde 19 yapı denetim firmasının aktif çalıştığını, 11i hakkında çeşitli eksikliklerden dolayı yaptırım uygulandığını kaydederek, 17 firmanın da beton santrali işlettiğini vurguladı.
     "İncelemeye konu yapı 20 civarında" diyen Büyük, "Bu yapılarla ilgili incelemeler var. Beton incelemelerinde yeni binalarda sorun yok, daha çok eski yapıların beton kalitesiyle ilgili değerlendirmeler var" şeklinde konuştu.
     Büyük, şunları dile getirdi:
     "Hiçbir tereddüte mahal bırakmamak için geçmişe dönük incelemeler yapacağız. Bu konuda herhangi bir aksama söz konusu değil. Bu alanda herkesten daha fazla ve yoğun bir denetim takibi yürütülmektedir. İdari olarak üstümüze düşeni yapacağız. Daha yoğun şekilde süreci takip edeceğiz ve denetimler yapacağız. Geçmişe yönelik olarak gerekli çalışmalar da yapılacaktır. Talebimiz doğrultusunda bakanlık tarafından ekip gönderildi."
     Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele Şubesi ekiplerince 30 Nisanda düzenlenen operasyonda rüşvet karşılığı yapı denetimi yaptıkları, orta hasarlı binalara hasarsızlık ve kalitesiz betonlara uygunluk raporu verdikleri iddiasıyla aralarında Sakarya Üniversitesinde (SAÜ) görevli iki öğretim üyesi, beton firması sahibi ve yapı denetim firmalarının yetkililerinin de bulunduğu 47 kişi gözaltına alınmıştı.
     Nöbetçi mahkemeye sevk edilen 33 şüpheli tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmış, itiraz üzerine haklarında yakalama kararı verilen 24 kişiden 13ü tutuklanmıştı.
    
     Muhabir: Enes Duran - Mehmet Özcan
     Yayıncı: Kemal Kaymak
<< Önceki Haber Sakaryadaki suç örgütü operasyonu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER