Sağlıklı Kentler Birliği 8. Yıl Konferansı

Sağlıklı Kentler Birliği 8. Yıl Konferansı -Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği Başkanı Altepe: -Cumhuriyet döneminde yüzde 30larda olan kentsel nüfus, günümüzde yüzde 70lere çıktı -Eskiden şehrin bir ucundan diğer ucuna yürüyordu


YALOVA (A.A) - Türkiye Sağlıklı Kentler Birliği ve Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Recep Altepe, Cumhuriyet döneminde yüzde 30larda olan kentsel nüfusun, günümüzde yüzde 70lere çıktığını söyledi.
     Sağlıklı Kentler Birliği 8. Yıl Konferansı, Sağlıklı Kentsel Çevrelerde Yaşam teması ile Yalovada düzenlendi.
     Raif Dinçkök Kültür Merkezindeki konferansın açılışında konuşan Altepe, her geçen gün artan kent nüfusu ve bu artışa bağlı olarak yaşanan sorunlara dikkati çekti.
    
     -Kentin doktorları, belediye başkanları-
    
     Kentlerdeki nüfusun ciddi boyutlara ulaştığını dile getiren Altepe, şunları kaydetti:
     Cumhuriyet döneminde yüzde 30larda olan kentsel nüfus, günümüzde yüzde 70lere çıktı. Bursa kent merkezindeki nüfus ise yüzde 89a ulaştı. Bu artış, şehirlerde birçok sorunu beraberinde getiriyor. Dünya Sağlık Örgütü Avrupa Bölge Ofisi Kent Sağlığı Merkezi Başkanı Dr. Agis Tsourosun kentin doktorları olarak tanımladığı belediye başkanlarına sorunların çözümü noktasında önemli görevler düşüyor. Yerel yöneticiler, halkın seçtiği kişiler, attığı her adımın, her yaptığı harcamanın hesabını halka direkt verecek olan ve rahatlıkla sorgulanabilen kişiler. Bu nedenle, belediye başkanlarının sorunların çözümü konusunda radikal adımlar atmaları ve kentin tarihine geçmeleri gerekiyor.
     Büyükşehir Belediyesi yasalarıyla güçlü yerel yönetimlerin oluşmaya başladığını ifade eden Altepe, Bu yasalarla alt yapı eksiklerinin giderilmesi noktasında reel adımlar atılıyor dedi.
    
     -250 kilometrelik bisiklet yolu...-
    
     Gelişen tüm kentlerin en önemli sorununun trafik yoğunluğu olduğunu dile getiren Altepe, bu sorunun çözümü noktasında tüm belediyelerin önemli çalışmaları hayata geçirdiklerini vurguladı.
     Bursada yayalaştırma, bisiklet yolları ve toplu ulaşımın yaygınlaştırılması noktasında önemli çalışmaları uygulamaya koyduklarını anlatan Altepe, şöyle devam etti:
     Bisiklet yolu master planları üzerinde çalışıyoruz. Kentin topoğrafik yapısı bisiklet yoluna çok da uygun değil. Buna rağmen 2030a kadar 250 kilometrelik bisiklet yolu ağını kademe kademe gerçekleştireceğiz. Toplu ulaşım ve bisiklet yolu ağı, merkezdeki araç yoğunluğunu azaltacak. Başka türlü kent trafiğinin çözümü imkansız. Bursada her yıl 30 bin ilave araç trafiğe çıkıyor. Ne kadar yol yaparsanız yapın, yetersiz kalacak.
    
     -Herkes, otobüsün bile kapısının önünden geçmesini istiyor-
    
     Sağlıklı bir şehir olmanın en önemli anahtarlarından birinin yürüyüş olduğunu dile getiren Recep Altepe, Şimdi herkes, otobüsün bile kendi kapısının önünden geçmesini istiyor. Durağa kadar bile yürümeyi kimse istemiyor. Eskiden şehrin bir ucundan diğer ucuna yürüyorduk. Yürümeyi tekrar hatırlamalıyız diye konuştu.
     Bir kentin sağlıklı ve yaşanabilir olmasının en önemli kriterinin kişi başına düşen yeşil alan miktarı olduğunu da vurgulayan Altepe, dönem sonuna kadar Bursada 2 milyon metrekarelik yeşil alanı kente kazandıracaklarını bildirdi.
    
     -Sağlıklı Şehirler 2012 En İyi Uygulama Ödülleri-
    
     Yalova Valisi Esengül Civelek ise kentler arası diyaloğun gelişiminin önemini dile getirerek, Sağlıklı kentleri oluşturmak, yerel yöneticilerin sorumluluğundadır. Yaşanabilir kentlerin oluşturulmasında da kentler arası işbirliğinin oluşturulması ve toplumun sürece dahil edilmesi, toplumsal bilinç düzeyinin artırılması büyük önem arz etmektedir dedi.
     Konuşmaların ardından Sağlıklı Şehirler 2012 En İyi Uygulama Ödülleri sahiplerini buldu.
     Sosyal Sorumluluk Projeleri kategorisinde Çankaya Ahşap Çocuk Oyuncakları Atölyesi Projesi ile Çankaya Belediyesi, Sağlıklı Şehir Planlama kategorisinde Derin Nefes Projesi ile Derince Belediyesi, Sağlıklı Yaşam Kategorisinde Gölcükte Sağlığın Geliştirilmesine Yönelik Halk Sağlığı Projesi ile Gölcük Belediyesi, Sağlıklı Çevre kategorisinde Ekolojik Enerji Biyogaz Projesi ile Kocaeli Büyükşehir Belediyesi, birinciliği elde etti.
     Jüri Özel Ödülünü ise Tay Park Projesi ile Karşıyaka Belediyesi aldı.
     Konferansa, Yalova Belediye Başkanı Yakup Koçal ile birliğe üye belediyelerin başkan ve temsilcileri katıldı.
     Sağlıklı Kentler Birliği 8. Yıl Konferansı, yarınki oturumlarla sona erecek.
    
     Muhabir: Erhan Erdoğan / Nedim Güler / Büşra Nur Özcan / Zafer Akpınar
     Yayıncı: Kamuran Akkuş
<< Önceki Haber Sağlıklı Kentler Birliği 8. Yıl Konferansı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER