Sağlık kaynağı pikan cevizi

Sağlık kaynağı pikan cevizi -Şekli ve tadıyla normal cevizlerden ayrılan ana vatanı ABD olan pikan cevizi, talebin çok üretimin az oluşu nedeniyle normal cevizden 2 kat fazla fiyata satılıyor -Çukurova Üniversitesi Ziraat


ADANA (A.A) - Zuhal Uzundere Kocalar - Şekli ve tadıyla normal cevizlerden ayrılan ve ana vatanı ABD olan pikan cevizi, talebin çok üretimin az oluşu nedeniyle normal cevizden 2 kat fazla fiyata satılıyor.
     Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Ziraat Fakültesindeki gen bahçesinde 20 çeşidi bulunan ve adaptasyon çalışmaları yapılan pikan cevizi, üreticiler açısından da alternatif bir ürün olma özelliği taşıyor.
     ÇÜ Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Adabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Turgut Yeşiloğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dış görünümü kadar tadıyla da normal cevizlerden ayrılan pikan cevizinin, Türkiyede yetişen klasik cevizden daha verimli, meyve içinin normal cevize oranla daha dolgun, kabuğunun ise daha ince olduğunu söyledi.
     Normal cevizi yedikten sonra boğazda bir yanma hissi duyulduğunu, pikan cevizinin ise ağızda hoş bir tat bıraktığını anlatan Yeşiloğlu, pikan cevizinin elle kırılacak kadar ince kabuğa sahip olduğunu dile getirerek, şunları kaydetti:
     Normal cevizi yetiştirdiğimiz her yerde pikan cevizini yetiştirme şansımız yok. Pikan ülkemize ilk olarak 1953 yılında ABDden tohum olarak getirilmiştir. 1969 yılında FAO kanalıyla İsrailden 14 çeşit getirilmiştir. Pikan kışları ılık, yazları uzun ve sıcak olan bölgelerde iyi yetişmektedir. Ülkemizde adaptasyon çalışmaları yapılarak en uygun çeşitler belirlenmiştir. Çalışma sonuçlarına göre, Akdeniz bölgesi ve Güney Doğu Anadolu Bölgesinin bazı kısımlarının pikan yetiştiriciliği için uygun olduğu saptanmıştır. Antep fıstığına alternatif olabilecek bir üründür. Tuzsuz fakat fakir, ağır (killi) ve diğer meyve türleri için elverişli olmayan toprakların değerlendirilebileceği ve yüksek gelir getirebilen en önemli bitkidir.
     Yeşiloğlu, pikanın Türkiye pazarında tam olarak tanınmadığını dile getirerek, Akdeniz bölgesi için Pawnee, Mahan, Western, Whichita ve Comanche; Güney Doğu Anadolu Bölgesi (Şanlıurfa) için Mahan, Western, Whichita ve Ideal çeşitleri daha uygundur. Pikan çok değişik şekillerde tüketilebilmektedir. Genelde de sade, tuzlu veya şekerli çerez şeklinde veya pastalarda özellikle kek ve dondurma sanayisinde, değişik şekerlemelerde, ayrıca çeşitli et yemekleri ve hamur işleriyle salatalarda kullanılmaktadır. Türkiyedeki en büyük pikan gen bahçesine sahibiz, 20 çeşit ağacımız var. Bu ürüne talep fazla ala talebi karşılayamıyoruz. Diğer cevizlere göre 2 kat yüksek fiyatla satılıyor ifadelerini kullandı.
    
     -Sağlık kaynağı-
    
     Prof. Dr. Yeşiloğlu, pikanın sağlık ve beslenme bakımından çok önemli ve zengin bir meyve türü olduğuna dikkati çekerek, şunları söyledi:
     Genel olarak, kolesterole neden olmayan yüzde 73-75 doymamış yağ, yüzde 12-15 karbonhidrat, yüzde 9-10 protein ve yüzde 3-4 su içermektedir. ABDde Kalp Araştırmaları Enstitüsünde yapılan sağlık araştırmaları sonunda düşük karbon zincirli yağları nedeniyle kolesterol hastalarına özellikle önerilmektedir. Bu nedenle, sıvı yağlar içerisinde insan sağlığı için en elverişli yağ niteliği taşımaktadır. Zararlı kolesterolün damar çeperinden eritilmesini sağlamaktadır. Pikan meyvesi A, B1, D ve E vitaminlerince ve madensel maddeler bakımından da özellikle çinko ve fosforca zengindir.
    
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Sağlık kaynağı pikan cevizi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER