Saadet Partisi Genel Başkanı Kamalak:

Saadet Partisi Genel Başkanı Kamalak: -"Bu anayasa 17 defa değişti ama bir kişi 17 defa estetik ameliyat yaptırsa karakteri, mizacı, yapısı değişir mi- Değişmez" -"Biz prensip itibarıyla sisteme (başkanlık sistemi) karşı değiliz"


GAZİANTEP (A.A) - Saadet Partisi Genel Başkanı Mustafa Kamalak, "Bu anayasa 17 defa değişti ama bir kişi 17 defa estetik ameliyat yaptırsa karakteri, mizacı, yapısı değişir mi- Değişmez" dedi.
     Kamalak, Gaziantep Üniversitesi (GAÜN) Atatürk Kültür Merkezinde, üniversitenin ekonomi topluluğuna üye öğrencilerinin organize ettiği "Yeni Anayasa" konulu konferansta, Türkiyenin "yeni bir anayasa" yapmanın mücadelesini verdiğini söyledi.
     Günün koşullarında yeni anayasa yapılmasının gerekliliğini vurgulayan Kamalak, şöyle devam etti:
     "Bizim için anayasa gerekli. Ne bakımdan- Çünkü her şeyden önce mevcut anayasa yazık ki bir darbe ürünüdür. Dayatmacı bir zihniyetin eseridir. Milli iradenin temelsiz ettiği meclise kilit vuran bir kuvvetin eseri. Bu darbe anayasasından kurtulmalıdır. Bunun için yeni bir anayasa gerek. İkinci olarak, bu anayasa vesayet anayasasıdır. Bu, milleti kendi haline bırakmamak adına yapılmış. Milleti cahil görüp yön vermek istediler. Zaten darbenin temel mantığı da budur. Demokrasilerde darbe olur mu- Demokrasinin temel vasfı, milletin, yönetime gelecek kişileri, hür iradesiyle kansız ve darbesiz bir şekilde belirlemesidir."
    
     -Anayasaya "yamalı bohça" benzetmesi-
    
     Kamalak, anayasanın 17 kez değiştirilmesiyle adeta "yamalı bohça" haline dönüştürüldüğünü dile getirerek, maddeler arasında tutarlılık kalmadığını iddia etti.
     Anayasanın 100den fazla maddesinin değişikliğe uğradığını belirten Kamalak, şunları söyledi:
     "Birçok maddesi de birden fazla değiştirildi. Anayasa 17 defa değişmiş olmasına rağmen darbenin dayatmacı ceberut ruhunu muhafaza ediyor. Bu anayasa 17 defa değişti ama bir kişi 17 defa estetik ameliyat yaptırsa karakteri, mizacı, yapısı değişir mi- Değişmez. Evet anayasadan bir takım değişiklikler olmuş ama, ceberut ruh hala duruyor. Bu ceberut anlayıştan kurtulmak için yeni bir anayasaya ihtiyaç var. Tuzak kavramlarla birbirimizi kırmanın bu ülkeye hiçbir faydası olmaz. İşte bu yüzden, bu ülkenin geleceğini teminat altına alacak şekilde yeni anayasayı hazırlamak gerekiyor. Yeni anayasa, insan haklarına dayanan demokrasi, adalet ve özgürlük sütunları üzerine inşa edilmelidir."
    
     -Çözüm Süreci-
    
     Kamalak, konuşmasında çözüm sürecine de değinerek, "BDPnin milletvekillerinin dedeleriyle Çanakkalede omuz omuza çarpışmadık mı- Vücutlarımızı birbirlerimize siper etmedik mi- Ne oldu da şu an bizi birbirimize düşürdüler-" diye konuştu.
     Kamalak, barış sürecini, "dua biçiminde, temenni şeklinde" arzuladıklarını vurguladı.
     Dünyada uygulanan başkanlık sistemleri hakkında da bilgi veren Kamalak, Türkiyede uygulanmak istenen sistemin bunlara uymadığını ileri sürdü.
     AK Partinin Anayasa Uzlaşma Komisyonuna sunduğu sistemde, başkanın parlamentoyu feshetme ve kanun hükmünde kararname çıkarma yetkileri olduğunu belirten Kamalak, "Bu sistem ülkeyi despotizme götürür. Kenan Evren döneminden daha vahim sonuçlara sürükler diye endişelerimizi dile getiriyoruz. Biz prensip itibarıyla sisteme karşı değiliz" diye konuştu.
     Hatayın Reyhanlı ilçesinde hayatını kaybedenlere başsağlığı dileyen Kamalak, yayın yasağına ilişkin de, toplumun gerçekleri öğrenme hakkı olduğunu ve basının sansür edilemeyeceğini kaydetti.
    
     Muhabir: Zerin Özdilek
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Saadet Partisi Genel Başkanı Kamalak: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER