Rektum kanseri tedavisinde kapalı ameliyat dönemi

Rektum kanseri tedavisinde kapalı ameliyat dönemi -DÜde ilk kez uygulanan kapalı yöntem ameliyatıyla tedavi edilen rektum kanseri hasta, sağlığına kavuştu -Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Aydın: "Ameliyatın ardından ağrıları az


DÜZCE (A.A) - Düzce Üniversitesinde (DÜ) ilk kez yapılan kapalı yöntem (laparoskopik) ameliyatıyla tedavi edilen rektum kanseri hasta, sağlığına kavuştu.
     DÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Metin Aydın, gazetecilere yaptığı açıklamada, şiddetli ağrıları nedeniyle hastaneye başvuran 72 yaşındaki Melek Aydının, kalın bağırsağının son kısmında kanserli hücreye rastlandığını söyledi.
     Rektum kanseri teşhisi sonrası hastanın tedavisi için gerekli çalışmalara başladıklarını ifade eden Aydın, üniversitelerinde ilk kez gerçekleştirdikleri kapalı yöntem ameliyatla hastanın iyileştirildiğini kaydetti.
     Prof. Dr. Aydın, ameliyatın ardından ağrıları azalan hastanın 4 saat sonra ayağa kalktığını dile getirerek, "Hasta, ikinci gün de yemek yemeye başladı. Problemsiz olarak düzelmesi, kapalı yapılan ameliyatın, açık yapılana oranla ne derece üstün ve konforlu olduğunu göstermiştir" dedi.
    
     -"Kapalı ameliyat tercih edilmeli"-
    
     Açık ameliyatın karın bölgesinde geniş kesilere yol açtığını, bunun da şiddetli ağrılara neden olduğuna dikkati çeken Aydın, şöyle konuştu:
     Açık ameliyatlar, erken hareket etmeyi önlediği gibi ancak 5 gün sonra beslenmeyi sağlıyor. Yine hastada ameliyat sonrası yara yerinde fıtık ve enfeksiyon oluşum riski daha fazla. Laparoskopik yöntemin, hastaların hastanede kalış sürelerini azaltması, ameliyat sonrası ağrı ve acının daha az olması ve ameliyat yerinde enfeksiyon ve fıtık gibi istenmeyen durumları engellemesi yönünden açık yapılan ameliyata göre oldukça üstün olduğu bilimsel bir gerçektir.
    
     Muhabir: Barış Zengin / Onur Orhan
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Rektum kanseri tedavisinde kapalı ameliyat dönemi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER