Portakal çiçeği reçel kavanozuna girdi

Portakal çiçeği reçel kavanozuna girdi -Havaların ısınmasıyla açan, sokak ve caddeleri kokusuyla büyüleyen portakal çiçeği Adanalı kadınların emekleriyle reçel haline geldi -Adana Gençlik Birliği Derneği tarafından hazırlanan Do


ADANA (A.A) - Volkan Kaşık - Havaların ısınmasıyla açan, sokak ve caddeleri kokusuyla büyüleyen portakal çiçeği, Adanalı kadınların emekleriyle reçel haline geldi.
     Adana Gençlik Birliği Derneği tarafından hazırlanan Doğadan pazara projesi kapsamında kadın girişimcilerin, kendi imkanlarıyla daha çok yöreye özgü ürünlerin reçellerini yaparak, pazarlamayı hedefliyor.
     Proje Koordinatörü Özge Yılmaztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Adana Valiliği koordinasyonunda Adana Gençlik Birliği Derneği tarafından yürütülmekte olan projelerinin Kalkınma Bakanlığı tarafından Sosyal Destek Programı (SODES) kapsamında finanse edildiğini söyledi.
     Yılmaztürk, projedeki amaçların beşeri sermayenin güçlendirilmesi ve dezavantajla, göçle gelen kesimlerin sosyal hayata adaptasyonunu sağlamak olduğunu belirterek, bu kapsamda dezavantajlı kadınlara kendi imkanlarıyla üretim yapmaları için çeşitli eğitimler verildiğini ifade etti.
     Proje kapsamında oluşturulan atölye ile sosyal hayata ve ekonomiye adaptasyonu sağlanamayan kadınların, üretimin ardından kendi yerel kaynaklarıyla kendilerine pazar oluşturacağını anlatan Yılmaztürk, şunları kaydetti:
     Projede kadınlara hijyenik gıda ürünleri üretimi, zirai üretim teknikleri, kadın girişimciliğinin desteklenmesi gibi eğitim faaliyetleri gerçekleştirilecek. Ayrıca reçel, salça, salamura ve yaprak yapılacak atölyeler oluşturup kadınlarımızın burada üretmeleri sağlanmış olacak. Bu kapsamda 53 kadına kendi kaynaklarıyla ticaret yapmasını sağlarken bölge refahının kalkınmasına da kaynak sağlamış olacağız.
    
     -Kadınlar yöreye uygun ürünlerin reçelini yapıyor-
    
     Yılmaztürk, kursiyerlerin her türlü reçeli yapabildiğini ancak yöreye özgü turunç, portakal çiçeği gibi ürünlerin bu anlamda kadınlar tarafından daha çok tercih edildiğini söyledi.
     Kursiyerlerden Diba Şire, daha önce de reçel yaptığını ancak kurs ile daha farklı ürünleri ve hijyenik üretim tekniklerini öğrendiğini ifade etti.
     En çok turunç ve portakal çiçeği reçeli yaptığını anlatan Şire, şunları kaydetti:
     Bir çok insan portakal çiçeğinin kokusunu bile bilmiyor. Portakal çiçeğinin reçelini yapıp bazı arkadaşlara hediye götürdüm, önce şaşırıyorlar ancak kokladıklarında ve tadına baktıklarında çok beğeniyorlar. Portakal çiçeği çok güzel kokuyor, reçeli de bir başka güzel oluyor. Defalarca kaynatıp, suyunu değiştirip şekerle pişirdiğimizde bile o kokusunu kaybetmiyor. Portakal çiçeği çok nazik gibi görünse de defalarca kaynamasına rağmen özelliğini kaybetmiyor. Şu an kurstaki arkadaşlarımla bunu yapıyoruz, ama üretimi daha da artırıp, pazarlamak istiyoruz.
     Kursiyer Nazire Bavlı ise projeyle tüketiciyken üretici olmayı öğrendiklerini belirterek, Burada reçel, turşu yapıyoruz eve de küçük katkımız oluyor. Sosyalleşmek adına burayı tercih ettim. Çoğu arkadaşımı da buraya getirdim. Böyle projelerin devamını bekliyoruz dedi.
    
     -Portakal çiçeği-
    
     Baharda havaların ısınmasıyla açan portakal çiçeği kokusuyla büyülüyor. Adanada kent merkezindeki çok sayıda cadde ve bulvarda bulunan turunç ve portakal ağaçları çiçek açmasıyla ferahlatıcı bir koku yayıyor. Adı çok sayıda şarkıya konu olan portakal çiçeğinin kendine özgü farklı bir kokusu var.
     (VOL-İSA)
<< Önceki Haber Portakal çiçeği reçel kavanozuna girdi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER