Pazarların yükünü boş kiracılar çekiyor

Pazarların yükünü boş kiracılar çekiyor -Niğdede yaşları 8 ile 15 arasında değişen ve semt pazarlarında boş kiracı diye bağırarak müşteri arayan çocuklar, pazar alışverişi yapan vatandaşların yükünü el arabalarıyla taşıyara


NİĞDE (A.A) - Musa Özyürek-Betül Abbak - Niğdede yaşları 8 ile 15 arasında değişen ve semt pazarlarında boş kiracı diye bağırarak müşteri arayan çocuklar, pazar alışverişi yapan vatandaşların yükünü el arabalarıyla taşıyarak okul harçlıklarını çıkarıyor.
     Niğdede semt pazarlarında yaklaşık 100 yıl önce eşek ve katırlarla yapılan yük taşıma işi, artık ilköğretim çağındaki çocuklar tarafından ayaklarına bilye takılarak yeniden şekillendirilen el arabalarıyla yapılıyor.
     Yaz tatili boyunca semt pazarlarını mesken tutan ve boş kiracı diye bağırarak müşteri arayan çocuklar, alışveriş yapan vatandaşların yükünü cüzi bir ücret karşılığında evlerine kadar taşıyor. Daha çok yaşlıların ve kadınların yük taşıttığı çocuklar, hem aile bütçesine katkı sağlıyor hem de okul harçlıklarını çıkarıyor.
     Yaklaşık iki yıldır pazarda yük taşıyan 13 yaşındaki Mücahit Öcal, sınıf arkadaşıyla başladığı bu işi severek yaptığını söyledi. Haftada iki gün pazarlarda yük taşıdığını anlatan Öcal, günlük 40-50 lira kazandığını belirterek, Bu işi yaparak hem aile bütçesine katkıda bulunuyorum hem de okul harçlığımı çıkartıp ailemin yükünü hafifletmiş oluyorum. Bu güne kadar kazandığım parayla kendime 5-6 çift ayakkabı, pantolon, tişört, şapka ve okul kıyafetleri gibi çeşitli ihtiyaçlarımı aldım. Ayrıca kazandığım paranın bir kısmını da sosyal ihtiyaçlarım için harcıyorum diye konuştu.
     12 yaşındaki Süheyl Uzel de sanayideki ustasının tavsiyesi üzerine bu işe 3 ay önce başladığını ve günlük 40 lira kazandığını söyledi. Taşıma ücreti belirlemediklerini ifade eden Uzel, Yükün azlığı veya çokluğu aldığımız parayı değiştirmiyor. Yükünü taşıdığımız kişi gönlünden ne koparsa o kadar veriyor. Günlük 15-20 kişinin yükünü taşıyorum. El arabasının ayaklarına taktığımız bilyeli tekerlek, yük taşımamızı kolaylaştırıyor. Arabayı kaldırmamıza gerek kalmadan ittirerek taşıma işini yapabiliyoruz dedi.
     Çocuklara yük taşıtan 42 yaşındaki Birsen Dağcı ise pazar alışverişini tek başına yapmak zorunda kaldığını ve aldıklarını taşımakta zorlandığını, bu nedenle de yük taşıyan çocuklara ihtiyaç duyduğunu belirterek, Alışverişte hızlanarak zaman kazanmamıza imkan sağlıyorlar. Sağ olsunlar aldığımız ürünlerimizi evimizin kapısına kadar taşıyorlar ifadelerini kullandı.
     Araştırmacı yazar ve emekli öğretmen Sabri Özdağ da yörede boş kiracılık olarak adlandırılan bu işin geçmişinin 100 yıl öncesine dayandığını söyledi.
     Eski dönemlerde yetişkinler tarafından katır ve eşeklerle yapılan bu işin, bir dönem akli dengesi yerinde olmayan kişilere dahi yaptırıldığını belirten Özdağ, Bu kişilerin hem topluma kazandırılması hem de vatandaşların işinin görülmesi amaçlanırdı. Günümüzde ise bu geleneği ilköğretim çağındaki çocuklar devam ettiriyor. 15 yaşına gelen çocuklar, utandıkları için bu işi devam ettirmiyor, mesleği daha küçük yaştaki çocuklara bırakıyor. Bu geleneğin bu şekilde daha uzun yıllar devam edeceğine inanıyoruz diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ahmet Ekici
<< Önceki Haber Pazarların yükünü boş kiracılar çekiyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER