Pancarın şeker yolculuğu

Pancarın şeker yolculuğu -AA muhabiri, tarladan fabrikaya getirilen pancarın, çeşitli işlemlerden geçirilip yaklaşık 1,5 günlük çalışmayla şekere dönüştürülmesi sürecini görüntüledi -Turhal Şeker Fabrikası İşletme Müdürü Aytemur


TOKAT (A.A) - Ekber Türkoğlu - AA muhabiri, tarladan fabrikaya getirilen pancarın, çeşitli işlemlerden geçirilip yaklaşık 1,5 günlük çalışmayla şekere dönüştürülmesi sürecini görüntüledi.
     Fabrikaya traktör veya kamyonlarla getirilen pancar, kantara boşaltıldıktan sonra bant sistemi ile yıkanacağı bölüme taşınıyor. Pancarlar burada su ile yüzdürülerek yıkama kanallara gönderiliyor. Kanalda otlardan ve taşlardan arındırılan pancarlar, yine bant sistemi ile işleme alanına getiriliyor. Burada cips haline dönüştürülen pancarlardan şerbet elde ediliyor. Şerbet buhar kazanlarından geçirilerek koyulaştırıldıktan sonra, pişirme kazanlarında lapa haline getiriliyor. Lapalar soğutucularda soğutulup kristalleşmesi sağlanıyor. Yaş halde elde edilen şeker elenip, kurutuluyor. İşlemlerin tamamlanmasının ardından ortaya çıkan şeker torbalanıp, stoklanıyor. AA muhabiri, fabrikaya gelen pancarın, yaklaşık 1,5 günde şeker haline getirildiği bu süreci, görüntüledi.
     Türkiye Şeker Fabrikaları AŞ Muammer Tuksavul-Turhal Şeker Fabrikası İşletme Müdürü Ahmet Aytemur, AA muhabirine yaptığı açıklamada, fabrikanın 1934 yılında kurulduğunu söyledi.
     Bu sene 79. pancar alım kampanyasını yaptıklarını belirten Aytemur, Fabrikamız tamamen otomasyon sistemine sahip. Günlük 7 bin 200 ton pancar işleme kapasitesine sahip. 7 bin 200 ton pancardan bin ton kristal şeker üretimi yapıyoruz. Fabrikamız günde yaklaşık 2 milyon iki yüz bin liralık üretim yapıyoruz diye konuştu.
     Fabrikalarının çevre konusuna son derece duyarlı olduğunu anlatan Aytemur, 2006 yılında yaklaşık olarak 10 milyon dolarlık atık su arıtma tesisini kurduk. Bu tesis sayesinde hemen yanımızdan geçen Yeşilırmaka arıtılmamış bir damla su verilmemektedir. Atık sularımız çamur havuzlarına biriktirilir. Arıtma tesisimizde arıtılır. Yeşilırmakın mevcut suyundan daha temiz olarak deşarj edilir. Günde yaklaşık olarak 6 bin ton linyit kömürü kullanıyoruz. Bacalarımızda filtreler mevcut. Turhal Şeker Fabrikası olarak amacımız iş sağlığı ve tedbirlerine azami ölçüde riayet edip çevreye zarar vermeden, kaliteli, güvenilir kristal şeker üretmektir ifadelerini kullandı.
    
     Yayıncı: Cemal Coşkun
<< Önceki Haber Pancarın şeker yolculuğu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER