Pamukta ilk ürün gururunu kimseye kaptırmıyor

Pamukta ilk ürün gururunu kimseye kaptırmıyor -Adananın Karataş ilçesinde çiftçilik yapan Hasan Aslan, 18 yıldır borsada satılan ilk pamuğu üretmenin gururunu yaşıyor -Aslan: Sembolik de olsa, ilk pamuğu yetiştirmek için 18 yıl


ADANA (A.A) - Aykut Ünlüpınar - Karataş ilçesi Bahçe beldesinde, susuz ekim yapan üretici Hasan Aslan, 18 yıldır Adana Ticaret Borsasına ilk pamuğu getiren çiftçi unvanını elinde bulunduruyor.
     Aslan, kendisine ilk pamuk rekortmenliğini getiren tarlasında AA muhabirine yaptığı açıklamada, 1985 yılından bu yana çiftçilik yaptığını, pamuk, buğday, domates ve karpuz ekerek, geçimini sağlamaya çalıştığını vurguladı.
     Pamuğu ilk borsaya getiren kişi olmanın kendisinde büyük heyecan yarattığını, son 18 yıldır Çukurovanın ilk pamuğunu üretme rekorunu kimseye kaptırmadığını anlatan 6 çocuk babası Aslan, sembolik de olsa her yıl ürettiği pamukla Çukurova çiftçisini kendisinin temsil ettiğini söyledi.
     Aslan, 60-70 dönüm arazide pamuk ekimi yaptığını, 10 dönümlük arazide ise kendisine ilk pamuğu üretme unvanını kazandıran erkenci pamuk yetiştirdiğini dile getirdi.
     Bu arazide susuz tarım yaptığını anlatan Aslan, şunları kaydetti:
     Kumsal olan toprak, yöredeki ilk ürünü almamızı sağlıyor. 15-20 Şubat tarihleri arasında ekim yapıyorum. Ağustosun sonunda toplayıp Ticaret Borsasına götürüyoruz. Orada bir süre bekletip, satışa sunuyorlar. Bu yıl 50 kilogram topladık, geçen yıl ise 100 kilogram ürün almıştık. Geçen yıl 100 kilogram pamuk kilosu 50 lira, bu yıl ise 50 kilogram pamuk kilosu 100 liradan satıldı. Tabii bunlar sembolik rakamlar. Normal hasat döneminde pamuk bu kadar para etmiyor. Sadece ilk olduğu zaman bu fiyatlar ortaya çıkıyor. Bu yıl Gaziantepli bir firma tarafından açık arttırma usulü Çukurovanın ilk pamuğu alındı. Sembolik de olsa, ilk pamuğu yetiştirmek için 18 yıldır erken ekim yapıyorum. Bu gurur bana yeter. Çukurovanın ilk pamuğu benden sorulur. Bundan sonra da ilk pamuğu üretmeye ben devam edeceğim.
     Aslan, borsa yetkililerinin de kendini sürekli teşvik ettiğini ve desteklediğini belirterek, Benim ilk üretici olmaya devam etmem için büyük bir manevi destek veriyorlar. Buraya gelip tarlamda çekim bile yaptılar. Pamuğu ekim ve toplama sürecimi görüntülediler dedi.
     Beyaz altın olarak bilinen pamuğun ana üretim yeri konumundaki Adanada ekim alanlarının da azaldığını ifade eden Aslan, üretimdeki girdi maliyetleri ve dış piyasadaki rakiplerle rekabet zorlukları nedeniyle kendisinin de zor durumda olduğunu söyledi.
     Aslan, pamuğa verilen desteğin arttırılması gerektiğini vurguladı.
    
     -Üretimde düşüş-
    
     ATB Başkanı Muammer Çalışkan ise çiftçi Hasan Aslanı her zaman için takdir ettiklerini, Çukurovanın ilk pamuğunu üretme konusuna özel ilgi gösterdiğini vurguladı.
     Pamuğu erken ekmenin çok önemli olduğunu anlatan Çalışkan, Martta yağmurları takip edecek, tarlasındaki yağmurla gelen su miktarını kontrol altında tutacak, yani çok özel bir uğraş sergileyecek. Kendisi büyük bir çaba harcıyor, onu takdir ediyoruz dedi.
     Çalışkan, genel olarak pamuk üreticisinin sıkıntılı olduğunu, devletin en yüksek desteklerden birini pamuğa verdiğini, ancak bunun yeterli olmadığını vurguladı.
     Gerek dünya piyasalarındaki düşüş, gerekse pamuğa alternatif ürünlerin daha fazla getiri sağlamasından dolayı primin yetersiz kaldığını ifade eden Çalışkan, şunları kaydetti:
     Üretim gittikçe aşağıya düşüyor. Geçen yıl tüm Türkiyede 758 bin ton pamuk üretilmiş, bu rakamın 500 bin tonlara düşmesi bekleniyor. Ortalama 1.3 milyon ton pamuk tüketiyoruz. Buna göre, 800 bin ton pamuk ithal etmek zorunda kalacağız. Bu da dövizin yurt dışına gitmesi anlamına geliyor. Düşen fiyatlarla bu yıl ülkemizde yüzde 30, bizim bölgemizde de yüzde 45 civarında üretim geriliyor. Üretildiği ülkelerde stratejik ürün olarak kabul edilen pamuk maalesef Türkiyede yeterli ilgiyi görmüyor. Çiftçinin emeğinin karşılığını alması ve alternatif ürünlere göre daha avantajlı olması gerek ki pamuğun üretimi artsın.
    
     Yayıncı: İsa Sansar
<< Önceki Haber Pamukta ilk ürün gururunu kimseye kaptırmıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER