Pamuk üreticisi tedirgin

Pamuk üreticisi tedirgin -Türkiye pamuk üretiminin önemli bir bölümünün karşılandığı Çukurova yöresinde üreticiler, kütlü pamuğun satış fiyatının bugünlerde üretim maliyetini ancak karşıladığını belirtirken, önümüzdeki günlerde fiyat


ADANA (A.A) - Ali Güreli - Türkiye pamuk üretiminin önemli bir bölümünün karşılandığı Çukurova yöresindeki üreticiler, kütlü pamuğun satış fiyatının bugünlerde ancak üretim maliyetini karşıladığını belirtirken, önümüzdeki günlerde daha da düşmesinin endişesini yaşıyor.
     Adananın Ceyhan ilçesi Ziraat Odası Başkanı Yavuz Tezcan, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuk ekim alanlarının genişliği nedeniyle beyaz altın diyarı olarak adlandırılan Çukurova yöresinin, bu özelliğini kaybetmeye başladığını söyledi.
     Şu anda tarlalarda çiçek açan ve yer yer kozaya dönüşen kütlü pamuğun kilo bazındaki üretim maliyetinin 1,2 ve 1,3 TL arasında olduğunu belirten Tezcan, serbest piyasadaki fiyatının ise destekleme ile 1,5 TLyi bulduğunu ifade etti.
     Tezcan, dünya ve Türkiyedeki pamuk serbest piyasasının olumsuz gelişmesinden dolayı fiyatların düştüğünü, bu durumun ise üreticileri endişelendirdiğini bildirerek, Dünya ve Türkiye borsalarında fiyatların çok düşük olmasından dolayı üreticiler kara kara düşünüyor. Böyle giderse Çukurova için bu son pamuk dönemi olabilir. Bunu üzülerek belirtiyorum ama durum hiç de iç açıcı değil. Pamuk fiyatı düşmeye devam ederse, üretici maliyetini kurtarmaktan öteye zarar edecek, borçlarını da ödeyemez duruma gelecek dedi.
     Pamuğa verilen prim desteğinin mutlaka artırılması gerektiğini belirten Tezcan, şöyle konuştu:
     Dünyadaki en kaliteli ve rekoltesi en yüksek pamuğu Türk çiftçisi ve Çukurova çiftçisi olarak bizler üretiyoruz. Eğer pamuğun Türkiyede ve Türk tarımının önemli merkezlerinden Çukurovada ekilmesi isteniyorsa, prim destek miktarı mutlaka artırılmalı. Türkiyenin yıllık pamuk ihtiyacı yaklaşık 1,5 milyon ton. Biz son 20 yıldır ilk defa 2011 yılında en yüksek seviyeyi yakaladık ama geçen yıl fiyatların düşmesi, bu yıl da düşüşün devam etmesi dolayısıyla çiftçi 2013 yılında pamuğu ekmeme durumuna gelmiştir. Türkiyenin tekstil ihtiyacı 1,5 milyon ton balya pamuktur. Türkiye geçen yıl 550 bin ton balya pamuk üretmiştir ve 1 milyon ton dışarıdan ithal edilmiştir. 1980li yıllarda Türkiye pamuk ihraç eden ilk 3 ülkenin başında gelirken ne yazık ki geçen yıl Çinden sonra pamuk ithal eden 2. büyük ülke Türkiye olmuştur.
    
     -Ekim alanlarında bu yıl azalma yok-
    
     Seyhan Ziraat Odası Başkanı Süleyman Girmen de, pamuk üreticisinde fiyatlardan kaynaklanan tedirginlik olduğunu söyledi.
     Adana genelindeki pamuk ekim alanının geçen yıl 60 bin hektar civarında olduğunu belirten Girmen, Ekim alanları miktarı bu yıl da yerini koruyor ama fiyatların düşmesi hem bu sezon hem de gelecek yıllar için endişelendiriyor diye konuştu.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Pamuk üreticisi tedirgin Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER