Pamuk üreticisi tarla yolunda

Pamuk üreticisi tarla yolunda -Türkiyenin pamuk ihtiyacının yarısına yakın kısmının karşılandığı Harran Ovasında, "beyaz altın" olarak nitelendirilen pamuk ekimi hazırlıklarına başlandı


ŞANLIURFA (A.A) - Halil Fidan - Şanlıurfadaki Harran Ovasında tarlalar pamuk ekimine hazır hale getirildi.
     Türkiyenin pamuk ihtiyacının yarısına yakın kısmının karşılandığı Şanlıurfada, stratejik bitki olması dolayısıyla pamuğun ekim alanları her geçen yıl artıyor.
     Harran Ovasının "beyaz altın"ı, lifiyle tekstil, çiğidiyle yağ sanayisine, küspesiyle de hayvancılık sektörüne ciddi oranda hammadde sağlıyor.
     Kozasından çiçek açımına kadar her evresinde tarlalarda görsel şölen sunan pamuk, sağladığı avantajla Türkiyenin dünyada "tekstil devi" olması yolunda katkı sunuyor.
     Güneydoğu çiftçisi, GAPla birlikte artan sulama imkanlarıyla daha yeşil bir çehreye kavuşan ovada, pamuk ekim hazırlıklarına başladı.
     Pamuğa daha fazla destek verilmesini isteyen çiftçiler, baharın gelmesiyle nadasa bıraktıkları tarlaları ekime hazır hale getirdi.
     Kentteki tohum ve gübre bayilerinden randevu alan çiftçiler, satın aldıkları ürünleri araçlarına yükleyerek köyünün yolunu tutuyor. Aile fertlerinden oluşan grup, tohumu toprakla buluşturuyor.
     Pamuk, ağustosun sonlarına doğru başlayan hasat öncesi "beyaz gelinliği" giyecek.
    
     -"Harranlılar, pamuğu sevdi"-
    
     Harran Üniversitesi (HRÜ) Ziraat Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Mehmet Ali Çullu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, pamuğun tekstil ve yem sanayinde önemli bir endüstri bitkisi olduğunu söyledi.
     Türkiyede ağırlıklı olarak Ege, Akdeniz ve Güneydoğu Anadolu bölgelerinde pamuğun yetiştirildiğini belirten Çullu, son yıllarda pamuk fiyatlarındaki düşüşün çiftçiyi mağdur ettiğini ifade etti.
     Atatürk Barajı ile Harran Ovasında, yılda üç hasat yapma olanağı bulunduğunu vurgulayan Çullu, şunları kaydetti:
     "Ürün çeşitliliğine rağmen Harranlı çiftçi, pamuğu sevdi ve onunla özdeşleşti. Bu yüzden ovada en çok tercih edilen ürün pamuk oluyor. Ülkenin pamuk ihtiyacının yüzde 40ı kentimizden karşılanıyor. Önümüzdeki dönemlerde sulamaya açılacak Suruç ve Viranşehir ovalarıyla kentteki pamuk üretiminin daha da artacağını düşünüyorum."
    
     Yayıncı: Ahmet Caner Baysal
<< Önceki Haber Pamuk üreticisi tarla yolunda Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER