ozanda meyve koleksiyon bahçesi oluşturuluyor

ozanda meyve koleksiyon bahçesi oluşturuluyor


ADANA (A.A) - Çukurova Üniversitesi Kozan Meslek Yüksekokulu tarafından Bahçe Tarımı ve Tohumculuk Programları öğrencilerinin uygulama olanaklarının geliştirilmesi, akademik araştırmalara yardımcı olması ve bölge meyve üreticilerine katkı sağlaması amacıyla meyve koleksiyon bahçesi kurulması için çalışma başlatıldı.
     Yüksekokul Müdürü Doç. Dr. Faruk Toklu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yüksekokul yerleşkesi içindeki yaklaşık 5 dekar alanı uygulama, üretim ve araştırma amaçlı meyve koleksiyon bahçesi yapmak üzere düzenlediklerini ve öğrencilerle birlikte ilk fidanları diktiklerini belirtti.
     Toklu, bahçede farklı turunçgil türleri ile diğer meyve türlerinden oluşan yaklaşık 100 meyve türünün bulunmasını planladıklarını, bunun 40a yakınının yöre ekonomisine önemli katkısı olan turunçgil çeşitlerinin oluşturacağını belirtti.
     Toklu, şöyle devam etti:
     Bahçemizi modern bakım teknikleri kullanarak 4-5 yıl içinde meyve verir duruma getirmeyi hedefliyoruz. Yöremizde ve ülkemizde yetiştirilen birçok turunçgil türü ile diğer meyvelerin ağaçlarından oluşacak bu bahçenin hem öğrencilerimizin daha iyi eğitim almasına, hem de okulumuzda yürütülecek bilimsel araştırmalara ve yöre üreticilerine önemli katkılar yapacağına inanıyoruz. Öğrenciler bu bahçede teorik bilgilerini uygulama yaparak pekiştirecek. Fidanların gelişimi, bakımı ve verimine ilişkin düzenli olarak raporlanacak veriler bilimsel çalışmalar için kullanılabilecek. Ayrıca ilçede açılacak aşılama ve budama gibi çeşitli kurslar için bu bahçe uygulama laboratuvarı olarak da kullanılabilecek. Yüksekokul olarak yaratacağımız bu farkındalık eğitim kalitemize de mutlaka olumlu şekilde yansıyacaktır.
     Meyve koleksiyon bahçesini hayata geçirdikten hemen sonra kampüs içindeki ayrılmış bir alana örnek üretim seraları kurmayı da planladıklarını anlatan Toklu, bu seralarda sadece organik sebze ve fidan üretimi yapacaklarını, yetiştirilecek organik ürünlerin satışından sağlayacakları geliri yüksekokulun ihtiyaçlarını karşılamak için kullanacaklarını söyledi.
    
     Muhabir : Volkan Varan / Anıl Bağrık
     Yayıncı : Ali Güreli
<< Önceki Haber ozanda meyve koleksiyon bahçesi oluşturuluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER