Osmanlının minyatür saat kulelerine büyük ilgi

Osmanlının minyatür saat kulelerine büyük ilgi -Karabükün tarihi konaklarıyla ünlü ilçesi Safranboluda Osmanlı döneminin kültürel izlerini taşıyan, Anadoluda yapılmış özgün saat kulelerinin minyatürlerinin sergilendiği A


KARABÜK (A.A) - Ahmet Özler - Karabükün tarihi konaklarıyla ünlü ilçesi Safranboluda, Osmanlı döneminin kültürel izlerini taşıyan, Anadoluda yapılmış özgün saat kulelerinin minyatürlerinden oluşan Anadolu Minyatür Saat Kuleleri Müzesi turistlerin ilgisini çekiyor.
     Osmanlı İmparatorluğunda özellikle 1901 yılında 2. Abdülhamidin tahta çıkışının 25. yıl dönümü şerefine Anadolunun dört bir yanında yapılması talimatı verilen saat kulelerinin minyatürleri, Sadrazam İzzet Mehmet Paşa tarafından 1797de yaptırılan Safranbolu Saat Kulesinin yanındaki 1 dönümlük alanda yaklaşık 3 ay önce açılan açık hava müzesinde sergileniyor.
     Müzede, Çorum, Kayseri, Çanakkale, Edirne, Erzurum gibi 14 şehirdeki saat kulesi minyatürünün yanında bir tanede Bosna Hersekten yer alıyor.
    
     -Karabük Valisi İzzettin Küçük-
    
     Karabük Valisi İzzettin Küçük, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türkiyenin en eski saat kulesinden birisinin Safranboluda yer aldığını, Osmanlı döneminden kalma han, hamam, cami, çeşme, köprü ve konakların eşsiz güzelliklerinin yanında bu müzenin de yakışacağını düşünerek hareket ettiklerini söyledi.
     Açıldığı günden sonra her gün yüzlerce kişinin ziyaret ettiğini vurgulayan Küçük, Safranbolu Saat Kulesinin İzzet Mehmet Paşa tarafından yaptırılışının yıl dönümü dolayısıyla düzenledikleri Safranbolu Saat Kulesi ve Zaman Ölçerler Sempozyumunda müzenin kurulmasını kararlaştırdık. Karardan sonra bildiride yer alan 15 saat kulesi seçildi. Seçilmiş saat kulelerinin 1 ile 3 metreyi bulan minyatürlerini müzemize yerleştirdik. Saat kulesi minyatürlerinin yanında saat kulelerinin hikayeleri de bulunuyor. Ziyarete gelenler bu hikayeleri de okuyor. Bu müze ilçemizin turizmi açısında da çok önemli bir yer teşkil etmeye başladı. Birçok ilden bu kuleler için ilçemize gelenler var. Müzede görevliler de bulunuyor. Görevliler ziyaretçilere kuleler hakkında bilgiler veriyor diye konuştu.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Osmanlının minyatür saat kulelerine büyük ilgi Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER