Ortadoğuya üzüm ihracatı

Ortadoğuya üzüm ihracatı -Denizli Sebze ve Meyve Komisyoncuları Derneği Başkanı Öztürk: Suriyedeki karışıklıktan dolayı daha önce 5 bin dolar olan tır nakliye ücreti 20 bin dolara ulaştı


DENİZLİ (A.A) - Denizli Sebze ve Meyve Komisyoncuları (DEMESKO) Derneği Başkanı Halil Öztürk, Suriyedeki olaylar nedeniyle artan nakliye maliyetinin üzüm ihracatını etkilediğini söyledi.
     Öztürk, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Denizlide yaklaşık 450 bin dekar bağ alanınında yetiştirilen üzümlerin Ortadoğu, Avrupa ülkeleri ile Rusyaya ihraç edildiğini belirtti.
     Üzümün geçen yıl 167 bin tonunun ihraç edildiğini, bu yıl ise bu rakamın düşeceğinin öngörüldüğünü ifade eden Öztürk, Suriye nakliye sektörü için çok önemli. Çünkü diğer rotalar Suriyeye alternatif olamıyor. Alternatif çıkışlardan Irak ve İran, nakliye şirketleri için ekstra yakıt maliyeti gerektirdiği için üzümün Ortadoğuya ulaştırılmasının maliyeti de artıyor. Doğal olarak üzüm ihracatı azalıyor dedi.
     Öztürk, Suudi Arabistan ve Ortadoğu ülkelerine üzüm ihracatında zorlandıklarını dile getirerek, şöyle konuştu:
     Suriyedeki karışıklıktan dolayı daha önce 5 bin dolar olan tır nakliyesi 20 bin dolarlara ulaştı. Suriyeden geçmek riskli olduğu için nakliye firmaları üzümlerimizi farklı güzergahtan götürüyor. Bu da maliyeti artırıyor. Bu durum üzüm fiyatını da düşürüyor. Üzümün kilosu ilk hasat döneminde 1 lira 20 kuruş civarında iken şimdi 70 kuruşa kadar düştü.
    
     Muhabir: Mustafa Çiftçi / Bahri Okumuş
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Ortadoğuya üzüm ihracatı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER