Orta Anadolunun hububat ihracatı tablosu yüz

Orta Anadolunun hububat ihracatı tablosu yüz güldürdü -Orta Anadolu Hububat İhracatçıları Birliği Başkanı Ünlü: -Türkiye geneli sektör ihracatından yüzde 9,9 pay aldık


ANKARA (A.A) - Orta Anadolunun hububat, yağlı tohum ve mamulleri ihracatı, yılın ilk yarısında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 33,3 artarak 292,8 milyon dolar oldu.
     Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliğinin 2012 yılı Ocak-Haziran dönemi Türkiye geneli ihracat kaydı, bir önceki yıla oranla yüzde 15,4 oranında artarak 2 milyar 939 milyon dolar seviyesinde gerçekleşmişti.
     Konuyla ilgili açıklama yapan Orta Anadolu Hububat, Bakliyat, Yağlı Tohumlar ve Mamulleri İhracatçıları Birliği Başkanı Turgay Ünlü, Türkiye geneli sektör ihracatından yüzde 9,9 oranında pay aldıklarını bildirdi.
     Alt sektörler geçen yılın aynı dönemi ile kıyaslandığında bu yılın Ocak-Haziran döneminde değirmencilik ürünleri ihracatının yüzde 0,6 azalarak 490,1 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini belirten Ünlü, değirmencilik ürünleri sektörünün en önemli kalemi olan buğday unu ihracatının miktar bazında yüzde 14,8lik bir artışla 1 milyon 34 bin ton, değer bazında ise yüzde 3,5 azalışla 412,5 milyon dolar olduğunu bildirdi.
     Buğday ununda Iraka yapılan ihracatın yüzde 3 oranında artış gösterdiğini ifade eden Ünlü, söz konusu üründe Endonezyaya yapılan ihracatta yüzde 41, Libyaya yönelik ihracatta ise yüzde 26,1 düşüş gerçekleştiğini kaydetti.
    
     -Bitkisel yağ ve margarin ihracatı
    
     Bitkisel yağ sektörü ihracatı 2012 yılı Ocak-Haziran döneminde bir önceki yılın aynı dönemine kıyasla yüzde 23,1 oranında artışla 574 milyon dolar olduğunu belirten Ünlü, margarin ihracatında yüzde 0,7 azalma gerçekleştiğini ifade etti.
     Ünlü, söz konusu dönemde, şeker ve şeker mamulleri sektörü ihracatının yüzde 20,8 oranında artarak 254,4 milyon dolar, pastacılık ürünleri ihracatının yüzde 26,1 artarak 603,3 milyon dolar, makarna ihracatının da yüzde 32,5 artarak 174,9 milyon dolar seviyesinde gerçekleştiğini kaydetti.
     Turgay Ünlü, söz konusu dönemde hububat, bitkisel yağ, şeker ve şeker mamulleri, pastacılık ve makarna ihracatın en fazla arttığı ülkelerin, Irak, İran, Endonezya, KKTC, Azerbaycan, Suudi Arabistan ve Yemen olduğunu açıklamasına ekledi.
    
     Muhabir: Hüseyin Karatepe - Leyla Özel
     Yayıncı: Zülal Eser
<< Önceki Haber Orta Anadolunun hububat ihracatı tablosu yüz Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER