Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu

Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu ve Kalkınma Bakanı Yılmaz Bingölde -Eroğlu ve Yılmaz Ceviz Eylem Planı kapsamında ceviz fidanı dikti -Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu: -Cevizin yüzde 65ni yurt dışından ithal ediyoruz


BİNGÖL (A.A) - Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu ile Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz, Bingölde Ceviz Eylem Planı kapsamında ceviz fidanı dikti.
     Eroğlu ve Yımaz, Bingöl-Elazığ karayolunun 20. kilometresindeki Gökçekanat Ceviz Ağaçlandırma Sahasındaki törene katıldı.
     Törende konuşan Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu, Ankaradan Bingöle 17 müjde ile geldiklerini belirterek, Tam 17 müjde ile Bingöle geldik. Toplam yatırım bedeli de 59 milyon lira. Yani Bingöle iki bakan heybemiz dolu olarak geldik dedi.
     Dağlarda boşa akan suların değerlendirilmesi için Bin Günde, Bin Gölet Projesi hazırladıklarını anlatan Bakan Eroğlu, daha önce Bingöl Projesi olarak düşünülen söz konusu projenin adının yanlış anlaşılır endişesiyle Gölsu olarak değiştirmeyi düşündüklerini ifade ederek, Köylerin, ovaların, ağaçların suya ihtiyaçları var. Bunun için Bingöl Projesi başlattık. Belki yanlış anlaşılır Bingöle mi yapacaksınız diye bunu Gölsu Projesi olarak düşündük. Bin Günde Bin Gölet ve Sulama Projesini Türkiyede yapacağız. Tabi Bingölde bundan en çok istifade edecek. Bunun dışında Murat Havzasında kırsal kalkınma için ne gerekiyorsa; ağaçlandırma, orman köyleri, hayvancılık, süt sığırcılığı, koyunculuk, arıcılık ne gerekiyorsa yapacağız diye konuştu.
    
     -Bingöl cevizin bir bakıma ana vatanı
    
     Bingölde başlattıkları Ceviz Eylem Planının, bir ateşin, bir meşalenin yakılması gibi bir başlangıç olduğunu ifade eden Eroğlu, şunları söyledi:
     Ceviz gerçekten Bingöl için önemli. Bingöl cevizin bir bakıma ana vatanı ama maalesef ceviz kalmamış, zamanında kesilmiş. Halbuki ceviz son derece faydalı, verimi de son derece yüksek bir gıda maddesi. Beyin için fevkalade faydalı. Maalesef bu cevizin yüzde 65ini yurt dışından ithal ediyoruz. Bu topraklarda ceviz yok ama yurt dışından ceviz getiriyorsunuz. Bu yüzden dedik ki bu sene Ceviz Eylem Planını başlatalım. Niye başlatıyoruz. Çünkü bizim maksadımız bu topraklar boş olarak kalacağı yerde vatandaşa gelir getirsin.
     Türkiyedeki bozuk ormanların tamamına ceviz ve badem gibi gelir getirici ürünleri dikmeyi düşündüklerini anımsatan Bakan Eroğlu, dikilecek ceviz fidanların dikim masraflarının devlet tarafından karşılanacağını, gelirinin ise 49 yıllığına vatandaşa verileceğini belirtti.
     Bakan Eroğlu, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Şu anda 5 vilayet Ceviz Eylem Planında yarışıyor. Biz Bingölü de bu yarışmaya dahil edeceğiz. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız ile bir protokol imzaladık. Bazı meralar var. Meralar, hayvancılık ve Bingöl için önemli. Mera iyi ise onu koruyacağız, elbette hayvancılığın teşviki için bu şart. Mera bozuk fakat ıslah edilince vatandaş tarafından bu mera olarak kullanılacaksa hem Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığımız hem de bakanlığımıza bağlı Orman Genel Müdürlüğümüz bu bozuk meraları ıslah edecek. Birde yamaçlarda, ağaç olmadığı için mera yazılmış, mera olarak kullanılması mümkün olmayan, halkın da ceviz ve badem dikmek için istifade edebilecek alanları topluca mera vasfından değiştirip bunları vatandaşa ağaçlandırma, gelir getirici türleri dikmek maksadıyla bir seferberlik başlattık. Şu anda Giresun önde gidiyor. Yaklaşık 45 bin hektarlık alanda hemen dönüşümü yaptı, muazzam bir seferberlik başlattı. Şimdi Kırşehir ve Bingölü de dahil edeceğiz. Böylece 6 tane pilot il seçiyoruz. Valilikleri, orman teşkilatlarımızı ve tabii ki vatandaşları yarıştıracağız. Bunda Bingölün en önde olacağına inanıyorum çünkü avantajı Bingöl cevizi biliyor, cevizin ana vatanı Bingöl.
     Kalkınma Bakanı Cevdet Yılmaz da Bingöle çok sayıda yatırımın planlandığını anımsattı. Vatandaşların gelir seviyesinin yükseltilmesi için güzel çalışmalar yapıldığını anlatan Yılmaz, şunları söyledi:
     Bingölde çok sayıda gölet planlanıyor. Bir taraftan işte enerji barajları, bir taraftan Gözeler gibi Devlet Su İşlerimizin gerçekleştirdiği sulama barajları bunlar peyderpey hayata geçecek ve Bingöl insanına aş olacak, iş olacak inşallah. Verimliliği artıracak ama bir yandan da orman dediğim gibi Bingölde çok önemli. Ceviz Eylem Planı diye bir eylem planı hazırladı sayın bakanımız. Bingöl için öngörülen miktar Bingöl için gerçekten çok düşüktü. Sayın bakanımızda bunu görür görmez az önce ifade edildiği gibi bu olmaz dedi, Bingölde bu sefer ilk başlatalım dedi. Burası gerçekten cevizin ana vatanı. Ben çocukluğumdan hatırlıyorum. Köylere gittiğimiz zaman doğal yani kimsenin gayretiyle değil, Allah vergisi burada bir ceviz varlığımız vardı. İnsanların istifade ettiği bir kaynak. Fakat artık şimdi bunu daha endüstriyel düzeyde, daha ticari düzeyde bunu yapmamız lazım. Bingölde çok hızlı bir şekilde bu çalışmaları yürüteceğiz. Yüz binlerce ceviz ağacı olan, buralardan her yıl binlerce ailenin ekonomik anlamda faydalandığı bir sektöre dönüşecek inşallah. Bugün burada yaptığımız çalışma onun ilk adımı. Bundan sonrada inşallah değişik bölgelerde bu çalışmaları yürüteceğiz.
     Konuşmaların ardından Eroğlu ve Yılmaz, hazırlanan alanda ceviz fidanı dikti. Tören sonrasında Vali Mustafa Hakan Güvençeri makamında ziyaret eden bakanlar, Valilikteki Bingöl-Elazığ-Muş illerini kapsayan Murat Havzası Rehabilitasyon Projesinin tanıtım toplantısına katıldı.
    
     Muhabir: Abdullah Çelik / İbrahim Yakut
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Orman ve Su İşleri Bakanı Eroğlu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER