Ordulu kivi üreticileri, İran kivisine karşı

Ordulu kivi üreticileri, İran kivisine karşı -Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Uzunlar: Bizim siyasilerden tek isteğimiz şu, bize destekleme dahi hiç bir şey vermesinler ama İrandan gelen ithal kivinin önünü kessinler


ORDU (A.A) - Ordu Kivi Üreticileri Birliği Başkanı Yılmaz Uzunlar, Bizim siyasilerden tek isteğimiz şu, bize destekleme dahi hiç bir şey vermesinler ama İrandan gelen ithal kivinin önünü kessinler dedi.
     Uzunlar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kivi hasat sezonuna iki aydan daha kısa bir süre kaldığını söyledi.
     Bölgede her geçen yıla oranla artan kivi üretiminin söz konusu olduğunu belirten Uzunlar, Ancak üretim artıyor fiyatlar düşüyor. Bu durum karşısında kivi üreticileri olarak endişeliyiz diye konuştu.
     Kivi fiyatlarının düşmesinde ki en büyük etkenin İrandan ithal edilen kivi olduğunu ifade eden Uzunlar, şunları kaydetti:
     Kivi hasat dönemine yavaş yavaş yaklaşıyoruz. Şu anda kivinin rekoltesi geçen yıla oranla oldukça fazla olduğu bir gerçek. Ancak her hangi bir sayım yapılmadığı için net rakamı söylemek daha erken. Ordu kivi üretiminde Türkiyede ikinci sırada. Ama aroma açısından Ordu kivisi en lezzetli olanıdır. Bu konuda iddialıyız. Bölgemizde her geçen yıl üretim artıyor. Hem araziler çoğalıyor hem de rekolte artıyor. Ama her geçen yıl düşen fiyatlar ise bizi tedirgin ediyor. Şu anda bizim en büyük düşüncemiz ürünümüzü hasat ettikten sonra iyi bir fiyattan satmak. Ancak bizim siyasilerden tek isteğimiz şu, bize destekleme dahi hiç bir şey vermesinler ama İrandan gelen ithal kivinin önünü kessinler. Burada boynumuzu büken ithal kivi. Bu konuda ilgili bakanlıktan destek bekliyoruz. İthal kivinin önünü keserlerse zaten üretici kendi yağında kavrulur. Ama bu şekilde devam ederse hem kivi üreticileri desteklenmez hem de ithal kivinin önünü kesilmezse herkesin şevki kırılır. Bunun bir örneğini kısa bir süre önce ilimizde yaşadık. Emekli olan bir çiftçi arkadaşımız 5 dönüm yerinde kivi yetiştirmişti. Şimdi bu üretici kivi para etmediği gerekçesiyle bahçesinden vaz geçip fasulye dikmiş. Bu gibi örneklerin çoğalmaması için yetkililerin bir an önce adım atması gerekiyor.
    
     -İran kivisini tüketen bir daha kivi yemez-
    
     İran kivisinin Ordu kivisine oranla kalitesiz ve aromasının düşük olduğunu ileri süren Uzunlar, şöyle devam etti:
     İran kivisi daha ucuz olarak ithal ediliyor. Ama İran kivisi Türk kivisinin lezzetine de darbe vurmuş durumda. Bundan bir yıl önce İzmire gittim, adamın biri İran kivisinin üzerine Ordu kivisi yazmış. Kiviyi inceledim baktım ki kivi ithal edilmiş. Manavcı arkadaşa sorarak niye öyle yazdım dedim, bana verdiği cevap şu. Ordu kivisi daha güzel ve iyi satılıyor. Burada şu ortaya çıkıyor kiviyi hiç tüketmeyen bir kişi buradaki kiviyi Ordu kivi olarak yediğinde bir daha yemez. Hakikaten kiviyi bilmeyen bir kişi İran kivisini yediğinde daha almak istemez. Bu yönden de çok sıkıntımız var. Maalesef böyle bir sorunla da karşı karşıyayız.
     Uzunlar, kivinin önemli vitamin maddelerini içerdiğini ve özellikle kışın tüketilmesinin çok yararlı olabileceğini de sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Hayati Akçay
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Ordulu kivi üreticileri, İran kivisine karşı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER