Onların eğitimi bir ay sonra başlayacak

Onların eğitimi bir ay sonra başlayacak -Erzurumun bazı yaylarında çadırlarda yaşayan göçer ailelerin çocukları, bir ay sonra okula kavuşacak -Erzincan, Elazığ, Tunceli ve Diyarbakır illerinden Dumlu yaylasına gelen göçerlerin çocuk


ERZURUM (A.A) - Ayşe Yıldız - Farklı kentlerden Erzurumun yaylalarına gelen hayvancılıkla uğraşan göçer ailelerin eğitim çağındaki çocukları, yaklaşık bir ay sonra okula başlayacak.
     Erzincan, Elazığ, Tunceli ve Diyarbakır illerinden gelen besiciler, Yakutiye ilçesine bağlı Dumlu yaylasında kurdukları çadırlarda kalarak, burada küçükbaş hayvancılık yapıyor.
     Mayıs ayı itibarıyla yaylalara gelen göçerlerin eğitim çağındaki çocukları, ailelerine destek olmak için yeni eğitim-öğretim yılına bir ay sonra merhaba diyecekler.
     Yaylada çadırlarda kalarak ailelerine katkı sağlayan çocuklar, hem koyun otlatıyor hem de yaklaşık 3 kilometre uzaklıktan eşeklerle su taşıyor.
     Çadırda kalan çocuklardan 10 yaşındaki Özlem Koç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yeni eğitim-öğretim yılının başlamasına rağmen kendisinin bir ay sonra okula gidebileceğini belirterek, okullar tatil olmadan bir ay önce yaylaya geldiklerini söyledi.
     YİBOlarda kalarak ya da taşımalı olarak okula gittiklerini anlatan Koç, Beş kardeş okula gidiyoruz. Ailemiz köyde yaşıyor. Biz de yazın yaylaya erken gelip, ailemize destek oluyoruz. Yaylada çadırlarda kalıyoruz. Koyunları otlatıyoruz, süt sağıyoruz. Yaylada su uzak. Her gün eşeklerle su taşıyoruz dedi.
     Okula geç gittikleri için bazı derslerden geri kaldıklarını belirten Koç, şunları kaydetti:
     Öğretmenlerimizin biz yayladayken anlattığı konuları çalışarak, arkadaşlarımıza yetişmeye çalışıyoruz. Teneffüslerde arkadaşlarımızın da desteğiyle ders çalışıyoruz. Özellikle beden eğitimi dersinde oyun oynamak yerine, ders çalışmayı tercih ediyoruz.
     Elazığ İlköğretim Okulunda okuyan 11 yaşındaki Ebubekir Kılıçtürk de yaylada koyunları otlattıkları için derslerinden geri kaldıklarını belirterek, yaylada çadırlarda kaldıklarını ve zor şartlarda yaşadıklarını ifade etti.
     Gündüzleri iş yaptıklarını, akşamları da elektrik olmadığı için kitap okuyamadıklarını dile getiren Kılıçtürk, Arkadaşlarım benden bir ay önce okula başlıyor. Çok üzülüyorum. Derslerden geri kalıyorum. Öğretmenlerimiz okula bir ay geç gittiğimiz için bize kızıyorlar diye konuştu.
    
     -Tek hayalim bir meslek sahibi olmak-
    
     Rabia Koç (13) ise ailesi hayvancılıkla uğraştığı için zor şartlarda okula gittiklerini belirterek, Okuldan bir ay önce ayrılıyoruz, bir ay da geç gidiyoruz. Yazılı sınavlara fazla çalışamıyoruz. Geç gittiğimiz zaman derslerde sıkıntı yaşıyoruz. Bazı okullarda servis var. Okula bazen servisle gidiyoruz, bazen de yatılı kalıyoruz. Okula geç gitmemiz sorun oluyor dedi.
     Eğitimi çok sevdiğini vurgulayan Koç, Ailem hayvancılık yaptığı için yaşam şartlarımız çok zor. Ailem zor şartlarda yaşadığı için bir meslek sahibi olabilmek için eğitime daha sıkı sarılıyorum. Tek hayalim bir meslek sahibi olmak diye konuştu.
     Göçerlerden baba Hasan Koç da Elazığın Sivrice ilçesine bağlı Dedeyolu köyünde yaşadığını, Mayıs ayı itibarıyla koyun otlatmak için Erzurumun yaylalarına geldiğini belirterek, meralar kurak olduğu için sürekli göç ettiklerini dile getirdi.
     Yaklaşık 5 ay Erzurumun yaylalarında kaldıklarını vurgulayan Koç, Çocuklarımızı okula göndermemiz gerekiyor. Ama yaklaşık bir ay sonra Elazığa gideceğiz. Çocuklar bir ay sonra okula gidecek dedi.
    
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Onların eğitimi bir ay sonra başlayacak Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER