OMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim

OMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Erzurumlu: -Erken teşhis durumunda kolon kanserinde iyileşme oranı yüzde 80 ile 90 civarındadır


SAMSUN (A.A) - Mehmet Kumcağız - Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Tıp Fakültesi Hastanesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Kenan Erzurumlu, erken teşhis durumunda kolon kanserinde iyileşme oranının yüzde 80 ile 90 civarında olduğunu belirtti.
     Erzurumlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, kalın bağırsak kanserlerinin, gelişmiş ülkelerde kanser ölümleri arasında ikinci sırada bulunduğunu, ve hastalığın genellikle 50 yaşından sonra kadın ve erkeklerde eşit oranlarda görüldüğünü söyledi.
     Kalın bağırsak kanserinin Türkiyede erkeklerde en çok görülen üçüncü, kadınlarda ise dördüncü kanser türü olduğunu ifade eden Erzurumlu, Bu kanser türünün görülme sıklığı yüzde 2.5-3 civarındadır. Kalın bağırsak kanseri erken tanı ile tamamen önlenebilir ya da tedavi edilebilir. Hastalık sık görülen poliplerin (kalın bağırsak iç duvarından kaynaklanan ve bağırsak boşluğuna doğru büyüyen anormal oluşumlardır) yıllar içinde büyüyerek kansere dönüşmesi ile oluşur. Kolon kanseri görülen kişinin aile bireylerinin de belirli aralıklarda mutlaka kontrol edilmesi gereklidir. Genetik nedenle oluşan kolon kanseri 10 yaşın altındaki çocuklarda bile görülebilir dedi.
    
     -Sağlık taraması önemli-
    
     Kalın bağırsak kanserlerinin bağırsak yerleştiği bölgeye göre değişik klinik belirtilerinin olduğunu dile getiren Prof.Dr. Erzurumlu, şunları kaydetti:
     Kalın bağırsak kanseri sık rastlanan ve geç kalınırsa ciddi sonuçlar doğuran bir kanser olmasına karşın, tarama testleriyle önlenebilir ya da tedavi edilebilir. Büyük abdest alışkanlığındaki değişmeler, birkaç ay süren ishal veya kabızlıklar bu hastalığın belirtileridir. Bu belirtilerin yanında kişide halsizlik ve kilo kayıpları da görülebilir. Hastalığın 3 aşamalı bir tedavisi bulunmaktadır. Tedavi cerrahi müdahale, kemoterapi ve radyoterapiden oluşur. Erken teşhis olması halinde iyileşme oranı yüzde 80 ile 90 civarındadır. Kanser taramalarının iki ana amacı vardır. Birinci amacı kanser gelişmesini önlemek olup, polipleri ya da düz lezyonları henüz kansere dönmeden yakalayıp ortadan kaldırmaktır. İkincil hedef olarak ise, eğer kanser oluşmuş ise, kanserin erken evresinde, henüz metastaz yapmadan yakalayıp, cerrahi olarak ortadan kaldırmaktır.
     Erzurumlu, kalın bağırsak kanseri ve diğer bütün hastalıklarda erken teşhis ve tedavinin büyük önem taşıdığını bunun için yılda en az iki kez sağlık taraması yapılması gerektiğini de sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber OMÜ Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER