Ölümle

Ölümle-yaşam çizgisinin alkışlanan kahramanları: İtfaiyeciler -Hemen her gün medyada yer bulan, kritik anlardaki kurtarışlarıyla alkışlanan, ertesi gün ise çoğu zaman unutulan itfaiyeciler, her daim tetikte mesai sarfediyor


BURSA (A.A) - Harun Kaymaz - Mustafa Yılmaz - Hemen her gün medyada yer bulan, kritik anlardaki kurtarışlarıyla alkışlanan, ertesi gün ise çoğu zaman unutulan itfaiyeciler, insan hayatı kurtarmak için her daim tetikte mesai sarfediyor.
     Zorluk ve riskleri dolayısıyla az tercih edilen bu meslek grubunun kahraman temsilcileri, hayat kurtarmak adına gerektiğinde canları pahasına kendilerini ateşe atıyor.
     Gerektiğinde canlarını ortaya koyarak hayat kurtaran kahramanlar, diğer zamanlarda itfaiye grup amirliklerindeki konforlu ortamda göreve her an hazır halde bulunuyor.
     Bu merkezlerden biri olan Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanlığı ile aynı binadaki Küçük Sanayi İtfaiye Grup Amirliği, kapılarını AA ekibine açtı. AA ekibi, ölümle-yaşam çizgisinin alkışlanan kahramanlarının bir gününü görüntüledi.
     İtfaiyecilerin görev yaptığı daire grup amirliği adeta bir evden farksız. Duş, koğuş, yatak, sosyal donatı alanları bulunan merkezdeki amir ve erler, muhtemel yangın ve afetler için her an göreve hazır vaziyette bulunuyor.
    
     -Kesintisiz her gün eğitim-
    
     Kahramanlar kesintisiz her gün mesleki eğitim ve tatbikat yapıyor. Araç-gereç kullanımından, kurtarma-söndürmeye kadar birçok konuda uygulamalı ve teorik eğitimden geçiyorlar.
     Mahalle Eğitiminde ise, Yangın Risk Haritası üzerinde çalışılarak, şehirdeki tüm riskli bölgeler, alternatif güzergahlar üzerinde değerlendirme yapılıyor.
     Çalışma sistemleri 12-24... Bir başka ifadeyle 12 saat çalışıp, 24 saat dinleniyorlar. Araçlar, her sabah vardiya tesliminde hem giden hem gelen ekip tarafından kontrol ediliyor. Her hafta cuma günü araç ve ekipmanın bakımı yapılıyor.
     110 İtfaiye İhbar hattına yapılan başvurular, telsiz veya telefonla gruplara iletiliyor. Bursada 16sı resmi biri gönüllü olmak üzere 17 adet itfaiye grup binası bulunuyor.
    
     -Gece vardiyasında uyumak zorunlu-
    
     İtfaiyenin gece vardiyası kendine özgü kurallarıyla dikkat çekiyor. Zira saat 21.00de iş başı yapılıyor, yarım saat araç kontrolü, 22.00den 07.00ye kadar ise mecburi istirahat zamanı... Değişimli olarak bir kişi nöbetçi tutuyor. 110 hattına ihbar geldiğinde nöbetçi, vardiyadaki diğer arkadaşlarını uyandırıyor.
     Tüm amir ve erler, itfaiye kıyafetleri ile yatıyor. Tüm bunlar birer zorunluluk. Göreve çıktıklarında ise itfaiye aracında yer alan yanmaz kıyafetleri de mevcut kıyafetlerinin üzerine giyiyorlar.
     İhbar alındıktan sonra, koğuşta yatan bir amir ve er bile 15 saniye araca ulaşıp çıkışa hazır hale gelebilecek refleksi taşıyor.
     Çeşitli eğitimlerden geçtikten sonra işe alınan itfaiyecilerin görev alanı sadece ateşli mekanlar değil. Zira onlar, kaza, göçük, patlama, mahsur kalma, sel gibi birçok vaka ve tabii felakette de hemen sahaya koşuyor.
    
     -Sporla iç içeyiz-
    
     Bursa Büyükşehir Belediyesi İtfaiye Daire Başkanı Orhan Doğan, 7 itfaiye öncü aracı, 56 itfaiye aracı ve toplam 272 personelle 7 gün 24 saat hizmet verdiklerini söyledi.
     Doğan, görev ve sorumluluk alanlarını şöyle sıraladı:
     Yangınlara, sel baskınlarına müdahale etmek, her türlü arama kurtarma çalışmalarını yapmak, vatandaşları yangın eğitimi konusunda bilinçlendirmek, binaların yangından korunma yönetmeliğine göre önlemler aldırmak, özel ve resmi itfaiye teşkilatı olan yerlerde denetleme yapmak, itfaiye standartlarını oluşturmak ve belediye başkanlığının verdiği görevleri yerine getirmek.
     Doğan, 30 yaşını doldurmamış en az lise mezunu kişilerin, KPSS puanı ile itfaiye eri olabileceklerini dile getirdi.
     İtfaiyenin bir numaralı önceliğinin hız olduğuna işaret eden Doğan, Son üç yılda belediye başkanımızın ulaşım projeleri kapsamında 21 üst geçit ve kavşak hizmete girdi. Yine 340 kilometre yol ilave edildi. Tüm bu çalışmalar bize müdahalede 3 dakika kazandırdı. İtfaiye teşkilatının olay yerine gitmesinde zaman, çok büyük önem taşımakta. Ne kadar erken gidilirse, daha kısa sürede müdahale edilir, can kaybı en aza indirilmiş olur diye konuştu.
     Kendi resmi kıyafeti ve kendine ait bir yönetmeliği bulunan teşkilat olduklarını belirten Doğan, şöyle devam etti:
     Nasıl askeriyenin kendine ait resmi bir yapısı varsa bizim de öyle. Disiplin kuralları içerisinde görevimizi icra etmekteyiz. İtfaiyeci arkadaşlarım 7 gün 24 saat görev yapmaktadır. Mesai başladıktan sonra içtima yapılır, araçların bakımı olur ve malzeme kontrolü gerçekleştirilir. Ardından bir saat spor... İtfaiyeci arkadaşlarımızın zinde olması gerekmektedir. Bunun da en uygun yolu spor yapmaktan geçer. Spor konusunda arkadaşlarımız çok duyarlıdır. Bunun haricinde çoğu grubumuzda masa tenisi ve voleybol alanları bulunmaktadır.
    
     -15 saniyede garajı terk ederiz-
    
     Personele ayrıca temel itfaiye eğitimi ve Mahalle Eğitimi verdiklerine dikkati çeken Doğan, şunları kaydetti:
     Mahalle Eğitimini çok iyi bilmemiz gerekiyor. Eğer bu eğitimlerde zafiyetimiz olursa, yangınlara daha geç ulaşmış oluruz. Onun için bu derslere çok önem veriyoruz. Arkadaşlarımız da önemsiyor. Bunun semeresini de yangınlara kısa sürede ulaşarak alıyoruz. Örnek vermem gerekirse 2007de bir teftiş geçirdik; itfaiye kısa sürede olay yerine ulaşıyor mu, ulaşmıyor mu diye. Teftişin sonunda müfettişimiz bizi tebrik etti. Ben bir vatandaş gibi heyecan katarak telefonla bir ihbarda bulundum, kronometremi çalıştırdım. Garajdan 15 saniyede ekipler çıktı. Dünya standardı 40 saniye, siz çok çok kısa bir sürede garajı terk ettiniz, tebrik ederim dedi.
    
     -İtfaiye geç kalmaz, geç bıraktırılır-
    
     Orhan Doğan, tüm meslektaşları gibi, itfaiyenin olay yerlerine geç kaldığı yönündeki eleştirileri kabul etmiyor.
     Hani halk arasında duyarız İtfaiye geç kaldı olay yerine diye. Ben buna katılmıyorum ifadesini kullanan Doğan, şöyle devam etti:
     İtfaiye geç kalmaz, geç bıraktırılır. Alelusul park etmeler, duyarsız sürücüler... Tabii herkesi kastetmiyoruz, bunlar istisnalar. Eğer bu tür olumsuzluklar yaşanmasa itfaiyenin geç kalması mümkün değildir. 15 saniyede biz garajımızı terk ederiz, olay yerine gidip çalışmamızı yaparız.
     Doğan, daire başkanlığı ekipmanı ve personeline ilişkin şu bilgileri verdi:
     24 adet yangına müdahale aracı, 7 merdivenli arazöz, 5 tanker, 3 otomatik merdiven, 5 kurtarma aracı, her türlü arama kurtarma, hava yatakları, hava yastıkları ve gerekli tüm malzemeler mevcut. 3 hizmet aracı, 2 adet köpük kulesi bulunuyor. Bu köpük kulesi Türkiyede 4 ilde mevcut. Bunlardan birisi de Bursa. 42 metrelik tam otomatik, 360 derece dönebilen, dakikada 6 ton köpük püskürtebilen, zoom vuruşu yapabilen, kameralı, gerçekten teknoloji harikası diyebilirim. Özellikle büyük ölçekli yangınlarda bu makine görevini layıkıyla yerine getiriyor. 7 itfaiye öncü aracımız var. Toplamda 56 itfaiye aracımızla 7 gün 24 saat hizmet veriyoruz. Toplam personelimizin sayısı ise 272.
    
     Yayıncı: Kamuran Akkuş

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER