Ölçü ve ölçü aletlerine periyodik muayene

Ölçü ve ölçü aletlerine periyodik muayene uyarısı


KAYSERİ (A.A) - Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, her türlü ölçü ve ölçü aletlerinin periyodik muayenesinin yaptırılması konusunda uyarıda bulundu.
     Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdür Vekili Kamil Akçadırcı, yaptığı açıklamada, ölçü ve ölçü aletlerinin kamu yararına uygun olarak kullanımının sağlanması, muayenesi ve damgalanması işlemleri Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüklerince yürütüldüğünü hatırlattı.
     Kanun hükümlerine göre ölçü ve ölçü aletlerinin iki yılda bir muayene edilerek damgalanmasının zorunlu olduğunu ifade eden Akçadırcı, şunları kaydetti:
     Ölçü ve ölçü aletlerinin 2013 yılı periyodik muayenesi için müracaatlar 1 Ocak tarihinde başlamış olup, 28 Şubat 2013 günü mesai bitiminde sona erecektir. İki yıllık damga süresini doldurmuş ölçü ve ölçü aletlerinin muayenelerinin yaptırılmadan kullanılması yasaktır. Damgası kopmuş, bozulmuş, damga süresi dolmuş ölçü aletini kullananlara 2013 yılında 3516 Sayılı Ölçüler ve Ayar Kanununa göre 1464 lira idari para cezası uygulanacak. İleride mağdur olmamaları bakımından 2 bin kilogramın üzerindeki kantar, baskül, terazi, taksimetre, LPG ve akaryakıt sayacı gibi ölçü ve ölçü aletlerini kullananların periyodik muayene müracaatlarını en geç 28 Şubat 2013 tarihi mesai bitimine kadar Bilim, Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğüne yapmaları zorunlu bulunmaktadır.
     Akçadırcı, uzunluk ölçüleri, akıcı maddeler için hacim ölçülerinin 5 kilograma kadar hassas olmayan kütle ölçüleri, mekanik tartı aletlerinden masa terazileri, asma teraziler, tek kollu kantarlar, ibreli teraziler, her türlü elektronik terazi ve çekeri 2 bin kilograma kadar olan baskülleri bulunanların da ilgili belediye başkanlıklarına müracaat ederek muayene için gün almaları gerektiğini ifade etti.
     2012 yılı denetimleri hakkında da bilgi veren Akçadırcı, İl Müdürlüğünce akaryakıt ve LPG sayaçları, baskül, terazi, hassas terazi, elektrik ve su sayaçları ve benzeri 32 bin 714 ölçü aletinin muayenesinin yapıldığını belirtti.
     32 bin 624 ölçü aletinin damgalandığını, 90 adedinin ise damgalanmayarak reddedildiğini ifade eden Akçadırcı, Ölçüler ve Ayar Kanununa aykırı davranan 16 işyerine 31 bin 774 lira idari para cezası uygulandı. Vatandaşlarımızı doğrudan ilgilendiren ve en çok kullanılan ölçü aletlerinin başında akaryakıt ve LPG sayaçları geliyor. İlimizde faaliyet gösteren 207 akaryakıt ve LPG ikmal istasyonunda yaklaşık 3 bin 100 akaryakıt ve LPG sayacı bulunuyor. 2012 yılı içerisinde 2 bin 262 sayacın doğru çalışıp çalışmadığı denetlendi ve damgaları kontrol edildi şeklinde konuştu.
    
     Muhabir: Musa Özyürek
     Yayıncı: İsmail İçer
<< Önceki Haber Ölçü ve ölçü aletlerine periyodik muayene Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER