Aktif Eğitimciler Sendikası Rize Şubesi, okullardaki nöbet uygulamasının hukuka ve hakkaniyete aykırı, angarya ve zorla çalıştırma olduğunu belirterek Milli Eğitim Bakanlığını (MEB), hukuki ve öğretmene yakışır bir düzenleme yapmaya çağırdı.
Aktif Eğitim Sen Rize Şube Temsilcisi Cengiz Yıldırım, 53 Gazeteciler Derneği'nde, 2014-2015 eğitim-öğretim ikinci döneminin ilk gününde okullarda uygulanan nöbet uygulaması ile ilgili basın açıklaması yaptı. Yıldırım, öğretmenlik mesleğinin son yıllarda maddi ve manevi açıdan itibar kaybına uğradığını, MEB'in hukuksuz ve mesleki esaslara aykırı uygulamalarının da bu erozyona zemin hazırladığını kaydetti.
Öğretmene tutturulan nöbetin hukuk ilkelerinde yer almadığını, mesleğin gereklerine uygun olmadığı gibi karşılığında da öğretmene herhangi bir ödeme yapılmadığını belirten Yıldırım, açıklamasında şunları ifade etti: "Öğretmenin güvenlik sağlamaya yönelik nöbet tutması mesleki açıdan uygun değildir. Hiçbir öğretmen mesleğine yönelik bilgi ve donanımın kazandırıldığı okullarda ya da programlarda nöbet görevi ile ilgili eğitim almamaktadır. Buna rağmen nöbet tutmaya mecbur edilen öğretmen nöbeti süresince mesleği ile değil güvenlik işlemleri ile uğraşmak zorunda kalmakta hatta yaşanan olaylar nedeniyle fiziksel veya sözlü saldırılara hedef olmaktadır. Uygulamada bırakın güvenlik sağlamayı, öğretmenin kendi güvenliğini de tehlikeye atmaktadır. Devletin güvenlik görevini de öğretmenlere yıkarak onları olası saldırılar karşısında hedef haline getirmesi kabul edilemez."
Öğretmenin nöbet görevi karşılığı verilmeyen bir emek sömürüsü olduğunu kaydeden Yıldırım, "Hukuki dayanaktan yoksun, mesleğe aykırı nöbet uygulaması mevcut şekliyle öğretmene dayatılan bir angarya ve zorla fazladan çalıştırmadır. Diğer bütün mesleklerde nöbet karşılığında ek ödeme yapılmaktadır. Ancak öğretmene fazladan iş yükü getiren bu külfet karşılığında hiçbir ek ücret ödenmemektedir." dedi.
Yıldırım, eğitim çalışanlarının okulların güvenliğinden sorumlu olmak istemediklerini de belirterek, açıklamasını şöyle tamamladı: "Sayılan bütün bu olumsuzluklara rağmen bu uygulama devam edecek ise öncelikle açık ve net bir hukuki zemin oluşturulmalıdır. Nöbet sistemi ortak bir yasal zemine dayandırılmalı, uygulamadaki farklılıklara ve idarecilerin keyfi davranışlarına imkan verilmemelidir. Öğretmenler güvenlik görevlisi olarak kullanılmamalı, nöbet görevi mesleğin gerekleriyle sınırlı olmalıdır. Okullardaki güvenliği öğretmenler değil okul polisi ve özel güvenlik görevlileri sağlamalıdır. Öğretmenlerin tutacağı nöbet mutlaka ücretlendirilmelidir. Ücretsiz nöbet uygulaması Anayasa'ya aykırıdır. Bu nedenle nöbet hizmeti angarya olmaktan çıkarılıp fazla mesai olarak kabul edilmeli ve öğretmen nöbet tuttuğu her gün için 6 saat ek ders ücreti ödenmelidir." CİHAN