Öğrenciler, aylıklarının yüzde 10unu eğitime ayırıyor

Öğrenciler, aylıklarının yüzde 10unu eğitime ayırıyor -250 üniversite öğrencisiyle yapılan ankette, Kocaelide okuyan öğrencilerin aylıklarının yüzde 10 ila 20sini eğiğimine ayırdıkları belirtildi (Fotoğraflı - Görüntülü)


KOCAELİ (A.A) - Kocaelide 250 üniversite öğrencisiyle yapılan ankette, Kocaelide okuyan öğrencilerin, aylıklarının yüzde 10unu eğitime ayırdıkları belirlendi.
     KOTO Yönetim Kurulu Toplantı Salonunda gerçekleştirilen Üniversite öğrencilerinin sosyo-ekonomik profillerinin saptanması projesinde yaptıkları ankette elde edilen verileri açıklayan Kocaeli Ticaret Odası (KOTO) Ekonomi Danışmanı Prof. Dr. Yusuf Bayraktutan, söz konusu projeye Doğu Marmara Kalkınma Ajansının (MARKA) da destek verdiğini ve 250 üniversite öğrencisine yapılan anket sonucunda bir takım veriler elde edildiğini söyledi.
     Farklı fakültelerden öğrencilerin proje kapsamında yer aldığını ifade eden Bayraktutan, öğrencilerin büyük bir bölümünün Kocaeli kent merkezinde yaşadıklarını dile getirdi.
     Gelir düzeyi iyi olan öğrencilerin ayda 600 TL ile bin TL arasında değişen miktarda para harcadığını saptadıklarını belirten Bayraktutan, projede öğrencilerin okul dışında nerelerde zaman geçirdiklerini de öğrenmeye çalıştıklarını kaydetti.
     Bayraktutan, Bu çalışmada öğrencilerden yüzde 20yi aşan kısmı sporla, aynı orandaki bir kısmının da kitap okumayla zaman geçiriyor. Diğer kısım öğrencilerde televizyon karşısında ve kafeteryalarda zaman geçiriyor. Öğrencilerin aylık harcamaların yarısında barınma ve yemek giderlerine kullandıklarını gördük. Eğitime yüzde 10 ile 20 arasında pay ayırdıklarını tespit ettik. Ulaşıma ise yüzde 15 civarında kaynak ayırdıklarını saptadık. Öğrencilerin yüzde 40tan fazlası da ayda bir kez sinemaya gidiyor. Hafta da bir kez sinemaya gidenlerin oranları yüzde 20sinin altında diye konuştu.
     Öğrencilerin yüzde 20si 400 TLnin altındaki para ile geçinmeye çalıştıklarını ifade eden Bayraktutan, öğrencilerin yüzde 40ı, 400 ile 600 TL arasında, 30unun ise 600 ila bin TL arasında gelire sahip olduğunu vurguladı.
     Bayraktutan, öğrencilerin yüzde 20lik oranının kent içerisinde kitap evi eksikliği olduğunu ifade ettiğini dile getirerek, eğlence noktalarının eksikliğinin ise yüzde 40 olarak belirtildiğini tespit ettiklerini söyledi.
     Bayraktutan, Öğrenciler daha çok festivallerin ve sanatsal etkinliklerin sıklıkla olmasını tercih ediyorlar, öğrencileri kent merkezinde tutabilmesine ilişkin bir saptama var. Projedeki amaçlarımızdan biri de üniversite öğrencilerinin kentte daha fazla nasıl zaman geçirip harcama yapmalarını tespit etmekti dedi.
    
     Muhabir: Kadir Yıldız
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Öğrenciler, aylıklarının yüzde 10unu eğitime ayırıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER