Ocak ayı imalat sanayi kapasite kullanım

Ocak ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranı -KSO Yönetim Kurulu Başkanı Zeytinoğlu: İlk ay sembolik bir ay, bundan sonra bir toparlanma olması gibi bir beklentimiz var


KOCAELİ (A.A) - Kocaeli Sanayi Odası (KSO) Yönetim Kurulu Başkanı Ayhan Zeytinoğlu, açıklanan ocak ayı imalat sanayi kapasite kullanım oranına ilişkin, İlk ay sembolik bir ay, bundan sonra bir toparlanma olması gibi bir beklentimiz var dedi.
     Merkez Bankası tarafından 2013 yılı ocak ayına ilişkin yayımlanan İmalat Sanayi Kapasite Kullanım Oranı verileriyle ilgili açıklama yapan Zeyinoğlu, ocak ayında yüzde 72,4 olarak belirlenen imalat sanayi kapasite kullanım oranının, neredeyse, son 36 ayın en düşük rakamı olan 2010un nisan ayındaki yüzde 72,7nin altına indiğini belirterek, bunun alarm verici bir durum olduğunu söyledi.
     Çevre ülkelerdeki sıkıntıların artık birebir yansımaya başladığını savunan Zetinoğlu, son açıklanan 2012nin kasım ayındaki sanayi üretim endeksinde 2012 yılı için rekor bir artış yaşandığına dikkati çekerek, Sanayi üretim endeksi artıyor ama kapasiteler düşüyor. Bunun bir tek açıklaması var. Yeni fabrikalar devreye giriyor, toplam üretim artıyor ama sonuçta çalışan fabrikalar daha az çalışıyor. Bu da verimlilik adına kayıptır, rekabet adına kayıptır, maliyet arttırıcı bir unsurdur. Kapasitelerin düşük kalması maliyetlerin artması demek, karlılık azalıyor demektir. Bunlar bizim için sıkıntı veren, alarm veren öncü işaretler diye konuştu.
     Zeytinoğlu, not arttırımı ve Türkiyedeki faiz oranlarının düşmesinin, hem yabancı sermaye girişi hem de faizlerden ötürü direk yatırımların artması nedeniyle 2013 yılı için beklentilerinin olumlu yönde olduğunu anlatarak, İlk ay sembolik bir ay, bundan sonra bir toparlanma olması gibi bir beklentimiz var. Sonuçta bizim en büyük partnerlerimizdeki sorunlar bize birebir yansıyor. Yani komşudaki sıkıntı bizim sıkıntımız haline geliyor, bunu gördük ifadesini kullandı.
     Kapasite kullanım oranının 2008 yılında yüzde 80leri gördüğünü hatırlatan Zeytinoğlu, şunları kaydetti:
     Dolayısıyla demek ki 8 puan gerideyiz, yatırım yapmadan ekonominin yüzde 10 büyüme fırsatı var. Yani eldeki ürünle bu kadar büyüme fırsatımız var. Bence bunu dış pazarların biran önce açılmasıyla çözmemiz lazım. Dolaylı vergiler bizim rekabet gücümüzü azaltıyor. Bu dönemde dolaylı vergi almamamız lazım, üretimin desteklenmesi lazım. Bu rakamlar bize onu gösteriyor.
    
     Muhabir: Şahin Oktay
     Yayıncı: Murat Paksoy
<< Önceki Haber Ocak ayı imalat sanayi kapasite kullanım Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER