Noterler Günü

Noterler Günü -AK Parti Sivas Milletvekili Bilgin: Türk hukukunda noter ve noterlik müessesesi, diğer hukuk sistemlerinde olduğu gibi çok eski bir geçmişe sahiptir


SİVAS (A.A) - AK Parti Sivas Milletvekili Hilmi Bilgin, Türk hukukunda noter ve noterlik müessesesi diğer hukuk sistemlerinde olduğu gibi çok eski bir geçmişe sahiptir dedi.
     Milletvekili Bilgin, Noterler Günü nedeniyle yaptığı açıklamada, Cumhuriyetin ilanından sonra Türk hukuku sisteminde devrim niteliği taşıyan kanunların kabul edilmesiyle birlikte Katibi Adil Kanunu Muvakkatinin yeni mevzuat karşısında uygulanabilmesinin zorlaştığını, birçok karışıklığa sebep olduğunu ifade etti.
     Bilgin, 1926 tarihinde adı Noterlik Kanunu olarak değiştirilen bu kanunun modernleşen hukuk sistemiyle uyumlaştırılması için çalışmalar başlatıldığını, bunun sonucunda İstanbul noterlerince hazırlanan layihadan da yararlanılarak 3456 sayılı Noterlik Kanununun kabul edildiğini belirtti. Bu kanunun 1938 yılında yürürlüğe girdiğini hatırlatan Bilgin, şunları kaydetti:
     Türk hukukunda noter ve noterlik müessesesi diğer hukuk sistemlerinde olduğu gibi çok eski bir geçmişe sahiptir. 3456 sayılı Noterlik Kanunu zaman içinde artan ve değişen ihtiyaçları karşılamak için 1942, 1945, 1948, 1952 ve 1959 yıllarında değişikliklere uğramıştır. Bu kanunun da ihtiyaçlara cevap verememesi üzerine halen yürürlükte bulunan 1512 sayılı Noterlik Kanunu hazırlanarak kabul edilmiş ve 1972 yılında yürürlüğe girmiştir. Bugünde hükümetlerimiz döneminde yapılan değişikliklerle vatandaşlarımızın daha kolay ve hızlı hizmet alabilmesi için kanunlarımızda yapılan değişikliklerle noterlik daha aktif bir kurum haline gelirken, noterlik mesleği ise daha da önemli hale gelmiştir. Noterlik müessesesinin toplumsal önemi ise şüphesiz çok büyüktür. Zira, her ne kadar kişilerin hakları kanunlarla teminat altına alınmış ve bu hakların ihlalleri durumunda mahkemelerce korunma sağlanmış ise de, özellikle özel hukuktan doğan bir çok hakkın etkin olarak kullanılması ve kolayca ihlal edilememesi açısından noterlik müessesesi çok önemli bir işleve sahiptir.
     (MSÖ-EMN)

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER