Noel sofrasına Türk inciri

Noel sofrasına Türk inciri -Semavi dinlerin kutsal yiyeceklerinden kuru incirde ihracat, Noel öncesi hızlandı -Ağırlığı Avrupa ülkelerine olmak üzere, 27 bin ton kuru incir gönderildi -TİM Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Alh


İZMİR (A.A) - Tolga Albay - Türkiyenin üretim ve ihracatında dünya lideri olduğu kuru incirde, Noel öncesi satışlar hız kazandı. Egeden dünyaya Noel sofraları için 27 bin ton kuru incir gönderildi.
     Semavi dinlerin tümünün kutsal saydığı incirin, Hristiyan inanışının en kutsal bayramı olan ve 24-26 Aralık tarihleri arasında kutlanan Noelde sofraların vazgeçilmezi olması nedeniyle kuru incir ihracatında sezonun en hareketli günleri yaşanıyor.
     Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) Kuru Meyve Sektör Kurulu Başkanı Eli Alharal, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yıllık ortalama 50 bin ton üretimin yapıldığı kuru incirde, sezonun başladığı 30 Eylül 2012den 1 Aralık 2012ye kadar yapılan ihracatta geçen sezona göre yüzde 10 oranında artış görüldüğünü belirtti.
     İncirin, Hristiyanlar için kutsal bir özelliğe, Noelde sofralarda önemli bir yere sahip olduğunu ifade eden Alharal, ihracatın 2 ayda 27 bin tona ulaştığına işaret etti.
     Alharal, kuru incirin dış pazarda en çok Noel döneminde tüketildiğini ve dünyanın en büyük üretici ülkesi olarak her yıl ekim-kasım döneminde incirin Noel sofralarında yerini alması için çalıştıklarını dile getiren Alharal, bu yıl yeterli ürün olması nedeniyle talebi karşılamakta zorlanmadıklarını ifade etti.
    
     -Kuru incirin yüzde 95i bayramlarda tüketiliyor-
    
     İncirin, üç Semavi dinin kutsal saydığı bir meyve olduğunu ve neredeyse tamamının bu üç dinin bayram ve kutsal dönemlerinde tüketildiğini belirten Alharal, şunları kaydetti:
     Endüstriyel kullanım dışında, rafta satılan ürünün tamamına yakını üç dinin bayramlarında tüketiliyor. Tüketiciye yönelik incir satışlarının yüzde 60ı Noel döneminde, yüzde 25 Ramazan ayında, yüzde 10u da Musevilerin meyve bayramlarında tüketilir. Bu yıl Avrupada yaşanan kriz tüm ürünleri etkilese de incir ihracatında düşüş olmadı.
     Alharal, Kuru Meyve Tanıtım Grubu olarak incir ihracatı için Uzakdoğu pazarına da büyük önem verdiklerini ve son yıllarda yapılan çalışmalarla Japonya, Çin, Vietnam gibi Uzakdoğu ülkelerindeki ihracatta artış sağlandığını kaydetti.
    
     -Kuru incir ihracatı tanıtım fırsatı da oldu-
    
     Öte yandan, üretiminin yüzde 80lik bölümü ihraç edilen kuru incir, ülke tanıtımına da katkıda bulunuyor.
     İhracatçı firmalar, son yıllarda ihracatını yaptıkları kuru incirlerin ambalajlarında Türkiyenin tarihi ve turistik değerlerini anlatan tasarımlara yer vermeye başladı. Tasarımlarda İzmir Saat Kulesi, Efes Antik Kenti ile eski İzmir fotoğrafları kullanılıyor.
     İhracatçı firma temsilcileri, farklı tasarımdaki ambalajların özellikle hediyelik incir satışlarını artırdığını, iç ve dış pazarlarda giderek artan bir talebin bulunduğunu ifade etti.
     Türkiye geçen yıl dünya geneline 46 bin ton kuru incir ihracatı yapmış 150 milyon dolar döviz girdisi sağlamıştı. Bu yıl ihracatın 50 bin tonu aşması bekleniyor. Fransa, Almanya, İtalya, ABD, Rusya ve Hollanda ihracatta ilk sıralarda yer alırken ihracatın en hızlı arttığı ülkeler Japonya, Çin, Avustralya ve Kanada oldu.
    
     Yayıncı: Ebubekir Gülüm
<< Önceki Haber Noel sofrasına Türk inciri Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER