Niğde Çinin üretim üssü oluyor

Niğde Çinin üretim üssü oluyor -Çinli iş adamları, Niğdenin Bor ilçesinde 2015 yılına kadar otomotiv, elektrik elektronik, pil teknolojisi gibi ürünlerin üretilebileceği 200 fabrika kuracak -Bor OSB Müdürü Kavaklıoğlu: Borda Çinl


NİĞDE (A.A) - Musa Özyürek - Betül Abbak - Çinli iş adamları Niğdenin Bor ilçesinde 2015 yılına kadar otomotiv, elektrik elektronik, pil teknolojisi gibi ürünlerin üretilebileceği yaklaşık 200 fabrika kuracak.
     Çinli iş adamları ile Türk iş adamlarının 1,5 yıldır devam eden görüşmelerinde somut adımlar atılmaya başlandı. Niğdeye gelen ve Türk-Çin Endüstriyel Parkı adını verdikleri projeyi tanıtan Çinli işadamları, Bor Organize Sanayi Bölgesine giderek fabrikaların kurulacağı alanda incelemede bulundu.
     Bor Organize Sanayi Bölge (OSB) Müdürü Yavuz Kavaklıoğlu, AA muhabirine yaptığı açıklamada, dünyanın en hızlı büyüyen ekonomileri arasında yer alan Çinin, Türkiyede yatırım yapmak için yer aradığını ve en uygun bölge olarak Bor OSByi belirlediklerini söyledi.
     Türk-Çin İş Adamları Derneği yetkilileri ile yaklaşık 1,5 yıldır görüştüklerini belirten Kavaklıoğlu, Görüşmelerde arsa tahsisi aşamasına geldik. Çinli iş adamları ilk etapta Borda 3 yıl içerisinde yaklaşık 200 fabrika kuracak ve 15 bine yakın kişi istihdam edilecek. Fabrikalarda, rüzgar enerji santrallerinin üretimi, elektrik elektronik, otomotiv, elektrikli otomobil, pil teknolojisi, deri, çanta gibi bir çok alanda üretim yapılarak Avrupaya ihraç edilecek. Çinlilerle pazar ortağı olacağız. Fabrikaların 2015 yılında bitirileceğini taahhüt ettiler dedi.
     Yapılacak yatırımın bölge kalkınması ve Türkiye ekonomisi için önem taşıdığına dikkati çeken Kavaklıoğlu, Çinli iş adamlarının çok büyük bir yer talebinde bulunduklarını, ancak kendilerinin ilk etapta 4 bin dönümlük alan tahsis ettiklerini anlattı.
     Fabrikalar kurulmaya başlandıktan sonra Çinli meslektaşlarının ekstra yer taleplerini değerlendireceklerini ifade eden Kavaklıoğlu, Bir ay içerisinde mevcut OSB alanındaki boş parsellerde 5 fabrikanın temelleri atılacak. Proje kapsamında sadece fabrika değil, yerleşim alanları, oteller, pazarlama ve satış yerleri ile sosyal alanlar inşa edilecek. Niğde ve Borun çehresi değişecek. O nedenle bu projeyi ve yatırımı çok önemsiyoruz dedi.
    
     -(Çin malı) imajını kırmak için üretimlerini Türkiyeye taşıyorlar-
    
     Çinlilerin, dünya pazarına rahatlıkla açılarak Çin malı olgusunu kırmak için üretimlerini Türkiyeye kaydırmaya çalıştıklarını belirten Kavaklıoğlu, şöyle konuştu:
     Çinli firmaların Türkiyede üretmiş olduğu ürünlerin üzerinde Çin markası değil Türkiye markası ve Türkiyede üretildiğine dair ibare yer alacak. Bu da ürünlerin özellikle Avrupa ülkelerine satışını kolaylaştıracak. Bundan dolayı Çinli işadamları üretimlerini Türkiyeye taşıyor. Bununla birlikte Avrupa Birliğinin Çin mallarına koymuş olduğu kotalar var. Bizim istihdama, Çinlilerin de konulan kotaları aşma mecburiyeti var. İki ülke asgari müştereklerde birleşiyor. Bu yatırımın bir başlangıç olacağı, ilerde çok daha büyük çapta yatırımlar yapmak istediklerini belirtiyorlar. Ayrıca, Türkiyenin coğrafi konumu itibariyle Avrupa ve Ortadoğu pazarlarına rahat ulaşabileceklerini düşünüyorlar. Niğdeyi tercih etmelerinin en önemli nedeni de ham madde açısından limanlara ve demir yolu ağına yakın olması. Bu yatırım çalışması hem ekonomik hem kültürel açıdan iki ülke arasında köprü olacak.
    
     -Türkiye Çinin üretim üssü olabilir-
    
     Türk-Çin İş Adamları Derneği Başkanı Song Zi Bin de Türkiyenin Asya ve Avrupa arasında bir köprü olduğunu belirterek, Çin mallarını bu köprüden Avrupa ülkelerine geçirmeyi planladıklarını, bu nedenle Türkiyede yatırım yapmak istediklerini söyledi.
     İki ülkenin devlet adamlarının da ekonomik ve kültürel iş birliğini desteklediğini dile getiren Zi Bin, şunları söyledi:
     Türkiye ile ortak işler yapmak istiyoruz. Türkiye ekonomisi de Çin ekonomisi gibi dünyada istikrarlı ve hızlı büyüyor. Stratejik durumları da göz önünde bulundurduğumuz zaman en mantıklı yatırımın Türkiyeye olacağını düşündük. Bu nedenle Niğdeye geldik ve bize Borda fabrika kurabilmek için arazi verebileceklerini söylediler. Borun ulaşım ağının geniş olması nedeniyle burayı tercih ettik. Bora ilk etapta yaklaşık 1 milyar dolarlık yatırım yapacağız. Türkiye Çinin üretim üssü olabilir. Çünkü yaklaşık 200 fabrika yapmayı hedefliyoruz. Bu tesislerde 15 bin kişiye iş imkanı sunulacak.
     Türk Çin Endüstriyel Parkı tasarımcısı Huang Guili de 4 bin dekarlık alanda karışık sanayi kenti kuracaklarını ve içerisinde otel, fuar alanı, alışveriş merkezleri, fabrikalar ve işçiler için konutlar yer alacağını söyledi.
     Guili, Borun, Çinin en meşhur ticaret merkezi olacağını vurguladı.
    
     Yayıncı: Şükran Yücel
<< Önceki Haber Niğde Çinin üretim üssü oluyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER