NEÜ 2. Kariyer Günleri başladı

NEÜ 2. Kariyer Günleri başladı


NEVŞEHİR (A.A) - Nevşehir Üniversitesi (NEÜ) İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi (İİBF) tarafından ikincisi düzenlenen Kariyer Günleri başladı.
     Kapadokya Kültür ve Sanat Merkezinde gerçekleşen programda konuşan Nevşehir Valisi Abdurrahman Savaş, kariyerin hangi şekilde olursa olsun insan odaklı olması gerektiğinim belirterek, kariyer planlamasında, belirlenen kariyerin sevilmesi ve çalışmanın genel şartlar içerisinde büyük bir önem taşıdığını kaydetti.
     Öğrencilerin mutlaka ana dillerinin yanında en az 2 yabancı dil bilmesinin kariyer yolculuğunda önemli bir kolaylığı da beraberinde getireceğini dile getiren Savaş, Avrupa Birliğinin de bu hedefler doğrultusunda küçük yaşlardan itibaren en az 2 dil öğrenmeyi zorunlu hale getiren düzenlemeler yapıyor ve uyguluyor. Gençlerin bu doğrultu içerisinde hareket etmeleri son derece önemli. Biz, kendi dilimizi okuyup yazabilene okur-yazar diyoruz ya, ana dilin dışında en azından 2 dil bilmek örneğin İngilizcede okur yazar olup, bu dilin kaynaklarına ulaşmanızı sağlar dedi.
    
     -İnsanı içine alan kariyer
    
     2. Kariyer Günlerine katılan Nevşehir Belediye Başkanı Hasan Ünver de, yaptığı konuşmada, merkezine insanın yerleştirilmediği bir kariyerin hiç bir öneminin olmadığını söyledi.
     Hayatta her şey olunabileceğin, kariyer, düşünen birinin işin temeline insanı yerleştirmediği takdirde, her şeyin boşuna olduğunu ifade eden Ünver şunları kaydetti:
     Mevlananın dediği gibi İnsanın doğduğu günle öldüğü gün arasında nerede ve nasıl yaşadığı önemli değil, ne yaptığı önemlidir, kariyerlerde hesabınız, önce sizin ne kadar başarılı olabilmenizle ilgili ama karşınızdakine ne kadar yardımcı olabileceğiniz ile de ilgili. Bugün Aya, bizim adımıza birileri fedakarlık yaparak, canını tehlikeye atarak o uzay aracına bindiği için, insanlık Aya ulaştı sözünü edebiliyoruz. Kariyerde insanlık adına yapabileceğiniz fedakarlık da önemli, bunun nereye kadar olan bölümünü de herkes kendi çizecek. Bu salonda oturan herkesin bir şeyi başarabildiği için bu programa katılma hakkını elde ettiğine inanıyorum. Üniversite seçme sınavına girerken bildiği tüm duaları okuyup, elindeki iki kalem düşmesin diye titreyen insanların, bugün sizin sıralarınızda oturma hakkını elde edemediklerini eğer düşünürseniz, hayattın bu ilk aşamasında ne denli bir başarı kazandığınızın kıymetini anlarsınız diye düşünüyorum. İnsanı yerleştirdiğiniz bir medeniyet merkezli bir kariyer sizin için en önemli yaklaşım olmalı.
     NEÜ Rektörü Prof. Dr. Filiz Kılıç ise özellikle gençlerin gelecek için hedef belirleme yönünde kararsızlıklar içerisinde olduğunu gözlemlediğini belirtti.
     Geçmişte lise son sınıfa gelindiğinde aile baskısı ile tıp ve mühendislik gibi bölümlerin seçimi için aile baskısının yoğun olduğu bir süreçten geçtiğini kaydeden Kılıç, kariyer belirlenmesinde kişinin mutlak ve mutlak surette kendi ile baş başa kalıp iç dünyası ile hesaplaşarak bu yönde kararlı adımlar atmasının kariyer alanında belirleyici yön oluşturduğunu ifade etti.
     NEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şevki Özgener de, insana yapılan yatırımların sonuç odaklı olması gerektiği düşüncesinden hareketle başarılı firmaların iş alanlarına,stratejilerine ve kültürlerine uygun öğrenciler yetiştirmek için bir çok sektörle işbirliği içerisinde olduklarını kaydetti.
     Bu işbirliğinin meyvelerini verebilmesinin öğrencilerin kendilerini yakından tanımalarına, kendi ilgi alanlarına, beceri ve tercihlerine en uygun kariyer yolunu belirleyip bu yolda ilerleyebilmelerine bağlı olduğunu anlatan Özgener, kariyer etkinliklerinin de temel amacın bilimsel tabanda öğrencilerin kendi özelliklerinin farkına varması, profesyonel bakış açılarından faydalanabilmesi, iş başvuru süreçlerini öğrenmesi,iş mülakatlarını yönetebilmesi,firmaları tanıması ve mesleki yaşamlarına yön vererek yeni bir gelecek kurması olduğunu aktardı.
     NEÜ İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi öğrenci temsilcisi Fevzi Okul ise çok küçük yaşlardan itibaren hayatta var olan kariyer kavramının insanla var olduğunu, geliştiğini ve hayatı şekillendirdiğini belirtti.
     Kişisel gelişim için de öncelikli olarak kariyer planının konulması gerektiğini vurgulayan Okul, kariyer planının kişiyi kariyer sahibi yaparak bir iş sahibi olunmasının yanı sıra, hayatın en önemli yönlendiricisi olacağını belirtti.
    
     Muhabir: Murat Asil
     Yayıncı: Yücel Velioğlu
<< Önceki Haber NEÜ 2. Kariyer Günleri başladı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER