NEÜde yenilenebilir elektrik enerjisinden yararlanılıyor

NEÜde yenilenebilir elektrik enerjisinden yararlanılıyor


KONYA (A.A) - Necmettin Erbakan Üniversitesi (NEÜ) kampüs alanında rüzgar ve güneş enerjisi birlikte kullanılarak aydınlatma sağlanıyor.
     Necmettin Erbakan Üniversitesi Mühendislik-Mimarlık Fakültesi öğretim üyesi Yrd. Doç. Dr. Mustafa Yağcı, Hibrid sistemi ile yenilenebilir elektrik enerjisi üretildiğini belirtti.
     Kampüs alanındaki aydınlatmaların elde edilen enerjiyle yapıldığını kaydeden Yağcı, yakın bir tarihte kampüs alanının tamamının elektrik ihtiyacını yenilenebilir enerjiyle karşılayacaklarını ifade etti.
     Kampüs alanında yenilenebilir enerji potansiyelinin yüksek olduğunu vurgulayan Yağcı, Üniversitemiz Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Şerafettin Erelin koordinatörlüğünde yürütülen projeyle kampüs alanındaki 8 adet aydınlatma direği kampüs alanının aydınlatılmasını sağlıyor dedi.
     Lisans ve lisansüstü öğrencileri için uygulama laboratuvarı olacağını bildiren Yağcı, şunları kaydetti:
     Meteorolojik şartlar uygun olduğu takdirde rüzgar ve güneş sisteminden saatte maksimum 5200 wat elektrik enerjisi üretilebilecek. Sistem, güneş ışığını takip etmekte ve sabit güneş panellerinin ürettiği elektriğe göre daha fazla elektrik üretmektedir. Hem rüzgar türbininden hem de güneş panellerinden üretilen elektrik enerjisi akümülatör grubunu şarj etmektedir. Akümülatörlerden elde edilen doğru akım elektrik enerjisi bir inverter vasıtasıyla alternatif akıma çevrilerek çevre aydınlatmasında kullanılan lambaların elektrik enerjisini sağlamaktadır. Çevre aydınlatmasında kullandığımız 8 aydınlatma direğine bağlı her biri 45 wat olan 16 adet led tipi lamba kullanılmıştır. Dolayısıyla üretilen elektrik enerjisi gece saatlerinde aydınlatma lambalarında kullanılmaktadır.
    
     Muhabir: Abdullah Doğan
     Yayıncı: Murat Aslan
<< Önceki Haber NEÜde yenilenebilir elektrik enerjisinden yararlanılıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER