Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürü Öztürk:

Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürü Öztürk: Kurumumuz aynı zamanda dünyada pamuk yetiştiren İslam ülkelerinin de koordinatörlüğünü yapmaktadır


AYDIN (A.A) - 30.08.2012 Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürü Sadettin Öztürk, Kurumumuz aynı zamanda dünyada pamuk yetiştiren İslam ülkelerinin de koordinatörlüğünü yapmaktadır dedi.
     Öztürk, gazetecilere yaptığı açıklamada, 1934 yılında kurulan istasyonun pamuk üzerine çalışan ilk kurum oldukğunu belirtti.
     Şimdiye kadar 35 adet pamuk çeşidi ürettiklerini, bu çeşitlerin her birinin yetiştirilmesinin 8 yılda gerçekleştiğini belirten Öztürk, şöyle konuştu:
     Bu çok kolay bir iş değil. Son zamanlarda makineli hasada dönüldü. Tekstilcilerin istediği uzun elyaf olsun, kısa elyaf olsun pamuk ürünlerini üretiyoruz. Bunun yanında da kurum olarak renkli pamuk çalışmalarımızda var. Deve tüyü renginde organik pamuk üretimini gerçekleştirdik. Hiçbir boya ve katkı maddesi gerektirmeden tekstilcilerimiz bu çeşidi kullanabiliyorlar.
     Kurumumuzda organik pamuk çalışmalarımız devam ediyor. Pamuk zararlıları, hastalıkları konusunda da yine Türkiye ve dünyada ilk olarak burada pamuktaki solgunluk hastalığı ile ilgili çalışmalar yaptık. Mantarlar oluşturduk. Bakteri izolatını geliştirdik. Bunlar da ilaç haline getirilecek ve böylece pamuklar hastalıklardan kurtulacaklar.
     Öztürk, gelişmiş ülkelerde kadınların iç kıyafetleri, bebek kıyafetleri, bornoz ve havlu gibi tüm ürünlerin organik pamuklardan elde edildiğini belirtti.
     Bakanlığa 13 yeni proje sunduklarını, bunun kurumun tarihinde bir ilk olduğunu kaydeden Öztürk, TÜBİTAKa sunacağımız 6 yeni projemiz var. Tekstilcilerden gelen talepler doğrultusunda pamuk çeşidi üretiyoruz. Örneğin Sökede bulunan ünlü bir gömlek fabrikası gömleklerin pamuklarını Mısırdan alıyor. Artık bu fabrikanın pamuğunu biz karşılayacağız. Böylece dövizimizde ülkemizde kalacak. Biz bunu ipek çeşidi olarak geçtiğimiz yıl tescil ettirdik. Kurumumuz aynı zamanda dünyada pamuk yetiştiren İslam ülkelerinin de koordinatörlüğünü yapmaktadır dedi.
     Muhabir: Bahattin Albayrak / Suat Deniz
     Yayıncı: Bahri Okumuş
<< Önceki Haber Nazilli Pamuk Araştırma İstasyonu Müdürü Öztürk: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER