Naylon çuvallarda fındık toplamayın uyarısı

Naylon çuvallarda fındık toplamayın uyarısı -Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Güven: -Toplanan fındıkların naylon çuvallara doldurulması sonucu oluşan çürümeler her yıl yaklaşık yüzde 3lük ürün kaybına neden olmaktadır


SAMSUN (A.A) - Samsun Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Kadir Güven, Toplanan fındıkların naylon çuvallara doldurulması sonucu oluşan çürümeler her yıl yaklaşık yüzde 3lük ürün kaybına neden olmaktadır. Naylon çuval yerine organik bir yapı olan jüt çuvalların kullanılması gerekmektedir dedi.
     Güven, yaklaşan fındık hasat sezonu öncesinde fındık üreticilerini uyardı.
     Hasat mevsiminde toplanan fındıkların naylon çuvallara doldurulması sonucu oluşan çürümelerle her yıl yaklaşık yüzde 3lük ürün kaybının yaşandığını belirten Güven, şöyle konuştu;
     Bölgemizde son yıllarda rastlanan, fındıktaki naylon çuval uygulaması problemleri de beraberinde getirdi. Son yıllarda naylon çuvalla fındık toplamak moda oldu. Naylon çuvala konulan fındıkların bekletildikten sonra mutlaka yüzde 2-3 oranında çürüme oluyor. Kurutma esnasında birazcık yağmur yağdığında üstüne naylon seriliyor ve bu naylon uygulaması da örtü altında ter yaparak üründe çürümelere yol açıyor. Aslında aynı ürün belki yağmurun altında dursa daha iyi, zira kurutma sırasındaki işlemlere çok dikkat etmemiz gerekiyor. Diyebiliriz ki bütün bir yılın emeğinin karşılığını alabilmek adına, ürünü topladıktan sonraki 5-10 günlük süre mutlaka iyi değerlendirilmelidir.
    
    
     -Fındığı daldan değil yerden toplayın-
    
     Fındık üreticilerinin hasadı aceleye getirmemesi gerektiğine işaret eden Güven, Üretici eğer fındığı hızlı şekilde toplamak istiyorsa ürünü yerden toplanması gerekmektedir. Daldan fındık toplandığı zaman, ne kadar hızlı toplanırsa toplansın, toplayıcı örneğin 30 veya 25 kilo fındık toplar. Ama yerden topladığı zaman, 60 ile 70 kilo fındık toplayabilir, yani yerden toplamak her zaman avantajlıdır. Fındık yerden toplandığı zaman, ürün en az 2 randıman daha fazla olur ve çürük olmaz diye konuştu.
    
     Muhabir: İlyas Gün
     Yayıncı: Hüseyin Likoğlu
<< Önceki Haber Naylon çuvallarda fındık toplamayın uyarısı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER