MÜSİAD Genel Başkanı Olpak:

MÜSİAD Genel Başkanı Olpak: -Türkiyenin yeni bir dönüşüme ihtiyacı vardır. Bugüne kadar yaptıklarımız ile bundan sonra aynı şekilde ilerleyerek Türkiyeyi ilk 10 ekonomiye, 25 bin dolar kişi başı milli gelire ulaştırmamız o


BURDUR (A.A) - Müstakil Sanayici ve İşadamları Derneği (MÜSİAD) Genel Başkanı Nail Olpak, Türkiyenin yeni bir dönüşüme ihtiyacı vardır. Bugüne kadar yaptıklarımız ile bundan sonra aynı şekilde ilerleyerek Türkiyeyi ilk 10 ekonomiye, 25 bin dolar kişi başı milli gelire ulaştırmamız oldukça zordur dedi.
     Mehmet Akif Ersoy Üniversitesi (MAKÜ) tarafından MAKÜ Konferans Salonunda düzenlenen Başarıya Giden Yol konulu konferansta konuşan Olpak, MÜSİADın Türkiyenin iş hayatına olduğu kadar sosyal hayatına da damga vurmuş bir dernek olduğunu, sadece iş hayatındaki çalışmalarla değil, entelektüel birikimleri ve bu alanda verdikleri çalışmalarla da tanındıklarını söyledi.
     Bugün MÜSİADın yurt içinde 34 şube ve 19 temsilcilikle, yurt dışında ise 49 ülkede 129 noktada faaliyet gösterdiğini anlatan Olpak, Hayat değişiyor. Bu yıl bu faaliyetlere bir ilave katmaya karar verdik. Dünyanın 6 noktasında MÜSİAD ofislerini, bugüne kadarki çalışmalara ilave olarak açmaya karar verdik diye konuştu.
    
     -İstihdama katkıları 1 milyon 200 bin kişi-
    
     Olpak, Gayrisafi Milli Hasılanın yaklaşık 105 milyar dolar civarındaki bir kısmını üyelerinin ürettiğini tespit ettiklerini, toplam ihracattaki paylarının yüzde 15ler civarında, Türkiyenin istihdamına toplam katkılarının ise 1 milyon 200 bin kişi dolayında olduğunu kaydetti.
     Türkiyenin orta vadede hareketli bir ekonomik süreç yaşadığını, hedef peşinde koştuğunu vurgulayan Olpak, şunları kaydetti:
     Bu öncelikle siyasi iktidarın, hükümetin ortaya koyduğu bir hedefti. Toplum benimseyebilirdi, ya da benimsemeyebilirdi. Burada siyaset konuşmuyoruz. Dedi ki hükümet, Ben 2023 yılında Türkiyeyi dünyanın ilk 10 ekonomisi içine sokmayı, kişi başı milli geliri de 25 bin dolara çıkarmayı hedefliyorum. Şimdi bakalım, 2011 yılı sonu itibarıyla kişi başı 10 bin 500 dolar civarında bir milli gelir var. Bu milli gelirle ekonomi literatüründe Orta gelir seviyeli ülkeler arasına girmiş durumdayız. Ondan önce Düşük gelir seviyesi vardı, 3 bin doların altındaydık. Sonrasında bu seviyeye geldik.
     Bunu başarmak güzeldi, ama yeni hedef nedir, 25 bin dolar. Buradaki artışın zorluğu, geometrik bir zorluk vardır. Yani 3 bin dolardan 10 bin dolara zıplamanın zorluğu ile 10 bin dolardan 25 bin dolara zıplamanın zorluğu aynı değildir. Türkiyenin yeni bir dönüşüme ihtiyacı vardır. Bugüne kadar yaptıklarımız ile bundan sonra aynı şekilde ilerleyerek Türkiyeyi ilk 10 ekonomiye, 25 bin dolar kişi başı milli gelire ulaştırmamız oldukça zordur.
     Yapılamaz mı, pekala yapılabilir. Peki nasıl yapılır- Bunu yapabilmek için çok duyulan bir kavram var. Yüksek katma değerli ürünlere yönelebilmek diyen Olpak, Yani bize daha fazla kar bırakan ürünleri Türkiyede üretebilmek. Bunu nasıl yapacağız, yüksek teknolojiyi kullanacağız. Yeter mi, yetmez. Yüksek teknolojiyi üreteceğiz. Peki bunu kimlerle yapacağız- Eğitim seviyesi, eğitim kalitesi artırılmış doğru kişilerle, doğru gençlerle, sizlerle yapacağız. Türkiye şu anda böyle bir noktadadır diye konuştu.
    
     -Demokrasi kalitesi ve standardı daha ileri bir noktaya taşınmalı-
    
     Olpak, eğer Türkiyenin 10 bin doları yeterli görüyor ve 25 bin dolara gitmek gibi bir hedef yaşamıyorsa, mutlu bir şekilde yoluna devam edebileceğini ifade etti.
     Ama hedef büyükse, bu başarının yolunun eğitime odaklı olacağına işaret eden Olpak, şöyle konuştu:
     Uzun vadede bu güzel hedefler için özgürlükleri kısıtlamayan, insanlara olabildiğince fırsat eşitliği sağlayan, ülkemizin kalkınmasına katkı sağlayan, insanı önceleyen bir hukuk sisteminin hızlı bir şeklide uygulandığı, pozitif istikrarı sağlayan politikalar ve uygulamalara ülkemizde devam edilmesi gerektiğine inanıyorum. Elbette demokrasimizin kalitesi ve standardının bugün geldiği noktadan daha ileri bir noktaya taşınmasının çok doğru olacağı kanaatindeyim.
     Konferansı, MAKÜ Rektörü Prof. Dr. Mustafa Saatcı, akademisyenler ve öğrenciler izledi.
    
     Muhabir: Gökmen Yüce
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber MÜSİAD Genel Başkanı Olpak: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER