Muşta tütün alımları devam ediyor

Muşta tütün alımları devam ediyor


MUŞ (A.A) - Muş İli ve Civarı Tütün Kooperatifi, tütün alımlarına devam ediyor.
     Kooperatif Başkanı Şeyhmus Solgun, dünyanın en iyi tütününün Türk tütünü olduğunu vurgulayarak, özellikle Muşun kırsal alanında kırmızı topraklarda ekimi yapılan ve soğuk sularla sulaması yapılan tütünlerin çok kaliteli olduğunu söyledi.
     Dünyada en çok ihracat yapan ülkelerden birinin Türkiye olduğunu dile getiren Başkan Solgun, Türkiyede 70 bin tütün üreticisi olduğunu hatırlattı.
     Solgun, şöyle konuştu:
     Ülkemizde yılda 60 bin ton tütün üretiliyor. Yüzde 85i ihraç ediliyor. İhracat edilen tütünden yılda 400 milyon dolar civarında girdi sağlanıyor. Çünkü Türk tütünü dünyada oryantal tütün olarak nam almış, tüm sigarlara maya olmuş, kaliteli bir tütündür. Muşta şu anda tütün alımları devam ediyor. Bu güne kadar çok sayıda çiftçiden tütün alımı yaptık ve buna devam ediyoruz. Üreticilerimiz paket yaptığı tütünlerini firmalara teslim ediyor.
     Muşta 45 ton tütün alımı yapıldığını ifade eden Solgun, bu yılın ürünü aynı yıl içerisinde paraya çevirmeye çalıştıklarını kaydetti.
     Solgun, Yaklaşık 5 ay devletten önce çiftçimize ödeme yapıyoruz. Firmalar tarafından üreticiden alınan alımların karşılığında, cuma günü ödemeler yapılacak. Bu yıl 1 milyon 500 ton civarında elde edilecek üründen, Muşa yaklaşık 12 milyon civarı girdi olacak diye konuştu.
     Bölgede bir çok vatandaşın tek gelir kaynağı tütüncülük olduğunu belirten Ayhan Kaçmaz isimli tütün ekicisi ise, 9 kişi çalışarak 17 dönüm alanda tütün ekimi yaptığını belirterek, bundan 3,5 ton tütün elde ettiğini sözlerine ekledi.
    
     Muhabir: Sabri Yıldırım
     Yayıncı: Berin Arslan Çetin
<< Önceki Haber Muşta tütün alımları devam ediyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER