Muğlanın Yerel Tarihi ve Muğla Eşrafı

Muğlanın Yerel Tarihi ve Muğla Eşrafı Konferansı -Prof. Dr. Durakbaşa: Muğla tarihsel dokusunu koruyan sit alanlarının bulunduğu sayılı kentler arasında


MUĞLA (A.A) - Marmara Üniversitesi Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Ayşe Durakbaşa, Muğla tarihsel dokusunu koruyan, sit alanlarının bulunduğu sayılı kentler arasında dedi.
     Muğla Sıtkı Koçman Üniversitesinin kuruluşunun 20. yılı kapsamında Atatürk Kültür Merkezi Salonunda düzenlenen Muğlanın Yerel Tarihi ve Muğla Eşrafı konferansında konuşan Durakbaşa, eşraf ailelerini, kelimesini kentlerde nüfuz ve söz sahibi olan aileler olarak tanımladı.
     Durakbaşa, konu hakkında 2008 yılında batıda Muğla, Aydın, Denizli ile doğuda Gaziantep ve Kahramanmaraşta Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) destekli araştırma yapıldığını belirterek, Bu kentlerde eşraf aileleri, ticaret ve sanayi odaları, sivil toplum örgütleri ile görüştük. Araştırmamızın sonuçlarına göre eşraf aileleri, taşra burjuvazisinin oluşmasında tarihsel bir yere sahip dedi.
     Türkiyede çoğu büyükşehirin tarihsel dokusunu koruyamadığına değinen Durakbaşa, Muğla tarihsel dokusunu koruyan, sit alanlarının bulunduğu sayılı kentler arasında. Muğlada büyükşehir olma yolunda. Umarım şu anda korunan tarihsel dokular, sit alanları diğer şehirlerde olduğu gibi yok olup gitmez diye konuştu.
     Durakbaşa, Muğlada çok sayıda etnik topluluğun yaşadığını, bu nedenle tarihinin çok zengin olduğunu ifade etti.
     Muğlada Hacı Cemal Efendiler, Hasan Çavuşlar, Tavaslıoğulları, Abdülazizoğulları gibi eşrafların yaşadığını belirten Durakbaşa, bu ailelerden bazılarının akrabaları ile görüştüklerini kaydetti.
     Durakbaşa, Muğlada yaşayan Rumların nüfus mübadelesi sonrası gitmesiyle, mal varlıklarının burada yaşayanlara kaldığını, aynı durumun Kahramanmaraşta yaşayan Ermeni eşrafının da başına geldiğini dile getirdi.
     Osmanlıda birçok etnik grubun, gayrimüslimin söz sahibi olduğunu ifade eden Durakbaşa, Cumhuriyet döneminde bürokratik burjuvaziden söz etmenin mümkün olduğunu söyledi.
     Durakbaşa, Cumhuriyetin ilk dönemlerinde tek partili dönemin olduğunu, bu nedenle varlıklı, eşraf ailelerin bireylerinin mecliste yer aldığını, hatta bakan olanların bulunduğunu belirtti.
     Muğlanın tarihi hakkında yapılan çalışmaları okumaları için dinleyicilere tavsiyede bulunan Durakbaşa, daha sonra soruları yanıtladı.
    
     Muhabir: Ali Rıza Akkır
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Muğlanın Yerel Tarihi ve Muğla Eşrafı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER