Muğlada limon rekoltesi yüzde 60 düştü

Muğlada limon rekoltesi yüzde 60 düştü -Türkiyedeki narenciye üretimi ve ihracatında önemli yere sahip olan Muğlada yılda ortalama 50 bin ton olan limon rekoltesi bu yıl yaklaşık yüzde 60 azalarak 20 bin tona düştü -Pazarda kilosu


MUĞLA (A.A) - Durmuş Genç - Türkiyedeki narenciye üretimi ve ihracatında önemli yere sahip olan Muğlada yılda ortalama 50 bin ton olan limon rekoltesi bu yıl yaklaşık yüzde 60 azalarak 20 bin tona düştü. Pazarda kilosu 2 liraya kadar satılan limon üreticiden, tüccarlar tarafından kilosu 40-50 kuruş civarında fiyattan alınıyor.
     Ortaca Ziraat Odası Başkanı Salim Çöllü, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Muğlanın Ege Bölgesinde narenciye üretiminde aslan payına sahip olduğunu söyledi.
     Limon üreticisinin özellikle son yıllarda önemli sıkıntılar yaşadığını dile getiren Çöllü, Bölgemizde her yıl yaklaşık 50 bin ton limon üretimi yapılıyor. Fakat bu yıl hava şartları nedeniyle üretim 20 bin ton civarında kaldı. Rekoltemiz geçen yıla göre yüzde 60 oranında düştü dedi.
     Narenciye üretimi ve ihracatının bölge ve Türkiye ekonomisi açısından büyük önem taşıdığını vurgulayan Çöllü, Rekolte düşük olmasına rağmen istediğimiz fiyatı bulamadık. Üreticilerimiz maalesef bu yıl da yaptığı masrafın karşılığını alamadı. Rekolte düşük, fiyatlar istenilen oranda yükselmeyince üreticiler yine zarar etti diye konuştu.
     Limon üreticisinin maliyetlerinin çok yüksek olduğunu vurgulayan Çöllü, Limonun üreticilere kilo bazında maliyeti 40-50 kuruş arasında. Ürünlerin satış fiyatı da bu seviyede. Böyle olunca üreticimiz yine kar edemedi diye konuştu.
    
     -Limon pazarda 2 liraya satılıyor-
    
     Çöllü, üreticilerin birlik ve kooperatiflerin kurulamamasından dolayı ürününü istediği fiyata satamadığını kaydederek, Bazı tüccarlar bölgedeki üreticilerin bahçesinden limonu 40-50 kuruştan satın aldı, elini bile sürmeden diğer tüccarlara 1 liraya sattı. Pazarda da yaklaşık 2 liraya satılıyor. En büyük sıkıntımız maalesef pazarlamada diye konuştu.
    
     -Geçen yıla göre fiyat yüksek, kaliteli ürün yok-
    
     Ortacada limon ihracı yapan Ramazan Çiftçi ise özellikle yüzde 80i ihraç ürünü olan limonda bu yıl verimin çok düşük olduğuna işaret etti.
     Limonda tonaj yok, çünkü verim çok az diyen Çiftçi, Bu yıl özellikle Balkan ülkeleri, Ukrayna, Rusya, Gürcistan, Azerbaycan ve Yunanistana ihracat yapıyoruz. Geçen yıl fiyat daha düşüktü. Bu yıl fiyat yüksek, ama kaliteli ürün yok dedi.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Muğlada limon rekoltesi yüzde 60 düştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER