Mucit öğretmenin hastane çilesinden doğan icat

Mucit öğretmenin hastane çilesinden doğan icat -Muğlada incir ağacından düşerek kaburga kemikleri kırılan öğretmen, hastanede sedyeden yatağa taşınırken yaşadığı ağrılar nedeniyle hastaların ağrısız şekilde taşınmasını sağlayacak m


MUĞLA (A.A) - Muğlada incir ağacından düşerek kaburga kemikleri kırılan öğretmen, hastanede sedyeden yatağa taşınırken çektiği ağrılar nedeniyle başka hastaların ağrısız şekilde taşınmasını sağlayacak makine icat etti.
     Muğla Teknik ve Endüstri Meslek Lisesi Makine Teknolojisi Alan Şefi Emin Necat Doğan, yaklaşık 2 yıl önce incir ağacından düşmesi sonucu kaburga kemikleri kırıldı ve hastanede tedavi altına alındı. Tedavi sürecinde sedyeden yatağa taşınırken hasta bakıcıların çarşafla yaptığı taşıma sırasında kaburga kemikleri kırık olduğu için acı çeken öğretmen, hastaneden taburcu olduktan sonra geliştirdiği makineyle hastayı kıpırdatmadan hidrolik sistemle havaya kaldırarak istenilen yere konulmasını sağlayan makine icat etti.
     Emin Necat Doğan, gazetecilere yaptığı açıklamada, ağaçtan düştükten sonra yaklaşık 1 ay hastanede yattığını, bu süre içinde sedyeden yatağa yatırılırken ve yataktan röntgene götürülürken hasta bakıcıların kendisini kaldırması sırasında kemikleri kırık olduğu için canının çok yandığını söyledi.
     Çarşaf yardımıyla kaldırıldığı için hem kendi canının yandığını hem de kendisini kaldıran hasta bakıcıların zorlandığını belirten Doğan, Tedavi gördüğüm süre boyunca hastaların canının yanmadan, hasta bakıcıların hastaları kaldırmalarına gerek kalmayacak bir makine yapmayı düşündüm. Hastaneden taburcu olduktan sonra bu makineyi yaparak faydalı model patentini aldım dedi.
     Doğan, geliştirdiği projenin Ar-Ge, İnovasyon ve Endüstriyel Uygulama Destek Programı olarak değerlendirildiğini ve KOSGEB tarafından desteklendiğini, amacının Türkiyedeki hastanelere kolaylık sağlayacak bir makineyi kazandırmak olduğunu ifade etti.
     Hasta Kaldırma ve Taşıma Makinesi adıyla patentini aldığı icadının çalışma prensibini anlatan mucit öğretmen Doğan, İçinde çelik halatların bulunduğu paletler, yatağında yatan hastayı kıpırdatmadan altına yerleştiriliyor. Bu bantları hidrolik kaldırma gücüne sahip makinemize kancayla sabitliyoruz. Hidrolik sistemle yatağından kaldırdığımız hastayı, istediğimiz yerdeki bir başka yatağa yada sedyeye zarar görmeden indirebiliyoruz diye konuştu.
     Projeyi daha da geliştirmek konusunda sanayi kuruluşlarının desteğini beklediğini dile getiren Doğan, buluşunun hastanelerde taşıma sırasında ağrılar çeken hastalara ve onları kaldıran hasta bakıcılara kolaylık sağlayacağını vurguladı.
    
     -Obezite hastalarının taşınmasında kolaylık sağlayacak-
    
     Emin Necat Doğan, makinenin yoğun bakımda yatan hastalar ve obezite hastaları için de kolaylık sağlayacağını vurgulayarak, şöyle konuştu:
     Yoğun bakımda hastalar uzun süre yattıkları için yataklarında kirlenme meydana gelebiliyor ve çarşafların değiştirilmesi gerekiyor. Hastalar yoğun bakımda yattığı için titizlikle kaldırılması gerekli. Bu makine yoğun bakımda yatan hastalar için de çok büyük kolaylık sağlayacak. Makinemize yaptığımız testlerde 400 kilograma kadar kaldırma gücüne sahip olduğunu tespit ettik. Bu makinenin bir diğer avantajı da obezite hastalarının taşınmasında kolaylık sağlaması.
    
     Muhabir: Utku Uçrak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Mucit öğretmenin hastane çilesinden doğan icat Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER