Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Severoğlu:

Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Severoğlu: -Türktepede sokak sağlıklaştırma projesi yapılmalı


GAZİANTEP (A.A) - Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Sıtkı Severoğlu, Türktepe Mahallesi ve çevresinde yapılacak kentsel dönüşüm çalışmalarıyla ilgili olarak, Türktepede sokak sağlıklaştırma projesi yapılmalı dedi.
     Severoğlu, dernek merkezinde düzenlediği basın toplantısında, Çamlıca, Nuripazarbaşı ve Düztepe bölgelerinde yapılan kentsel dönüşüm çalışmalarını desteklediklerini belirtti.
     Çalışmaları, niteliksiz yapıların yıkılması ve geleceğe dönük hayati riskler konusunda alınan tedbir olarak değerlendirdiklerini dile getiren Severoğlu, Ancak yerine yapılan yapıları estetik bulmuyoruz, kent siluetini bozduğunu düşünüyoruz diye konuştu.
     Şahinbey Belediyesi tarafından kentsel dönüşüm projesi başlatılması planlanan Türktepe bölgesinin kentsel dönüşüm alanı olarak düşünülemeyeceğini savunan Severoğlu, şunları kaydetti:
     Türktepede, tarihi ve kültürel dokuya saygılı kentsel sağlıklaştırma projesi yapılmalıdır. Söz konusu alan, korunması gereken tarihi ve kültürel değerleri bünyesinde barındırmakta ve yaşatmaktadır. 2010da 15 mimardan oluşan çalışma komisyonu ile Türktepe Bölgesinde tescile değer yapıları araştırdık. 235 adet tescile değer yapının tespit edildiği çalışma 3 ayda tamamlandı. Çalışmayı ilgili kurumlarla paylaştık ancak geçen 2 yıllık süreye rağmen herhangi bir dönüş olmadı.
     Severoğlu, Bey Mahallesinde sürdürülen çalışmanın kendilerine gurur verdiğini, Türktepede ise korunması gereken pekçok yapının içler acısı durumda olduğunu ileri sürdü.
     Türktepe bölgesinin Fransız işgali sırasında toplarla bombardımana maruz kaldığını, evlerin yerle bir edildiğini, evlerin altında bulunan mağaraların sığınak olarak kullanıldığını bildiren Severoğlu, Yüreğinizle dinlerseniz burada inleyen Gazianteplilerin sesini duyarsınız. Bu alanın kentsel dönüşüm projesiyle yok edilmesinin bize göre Fransız bombardımanından farkı yoktur. Tarihi kent dokusu içerisinde TOKİ binası istemiyoruz görüşlerini kaydetti.
     Severoğlu, başta yerel yönetimler olmak üzere her Gazianteplinin bu konuda gerekli duyarlılığı göstermesi gerektiğini ifade etti.
    
     Muhabir: Orhan Çiçek
     Yayıncı: Sevil Çelik
<< Önceki Haber Mimarlar Odası Gaziantep Şube Başkanı Severoğlu: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER