Milli Eğitim Bakanı Dinçer:

Milli Eğitim Bakanı Dinçer: Yeni eğitim anlayışında daha demokratik ve daha esnek bir yapıyla, daha çok talep odaklı, öğrenci ve öğrenme odaklı bir yaklaşımı sunmaya başladık -Eğitim sistemini demokratikleştiriyor ve


ADANA (A.A) - Milli Eğitim Bakanı Ömer Dinçer, Yeni eğitim anlayışında daha demokratik ve daha esnek bir yapıyla, daha çok talep odaklı, öğrenci ve öğrenme odaklı bir yaklaşımı sunmaya başladık dedi.
     Bakan Dinçer, yeni eğitim-öğretim döneminde hizmete giren Yüreğir Medine Müdafii Fahreddin Paşa İmam-Hatip Lisesinin açılışında yaptığı konuşmada, bakanlığının son zamanlarda alınan yeni tedbir ve değişikliklerle çocukların küresel düzeyde bilgi ve becerilerle donatılması için elinden gelen gayreti ortaya koyduğunu söyledi.
     Milli Eğitim Bakanlığının Teşkilat Kanunu değiştirilirken çocuklarla ilgili 3 ana hedef ortaya koyduklarını belirten Dinçer, Bunlardan birincisi çocukların uluslararası alanda rekabet edebileceği bilgi ve yeteneklerle donatılması, ikincisi ulusal düzeyde toplumun ve piyasanın ihtiyaç duyduğu bilgi ve becerilerle donatılması, üçüncüsü ise toplumsal ve ahlaki değerlerle sosyal sorumluluk duygusuyla bir tarih bilinci ve bir millet olma şuuruyla bezenmesi konusunda ortaya koyduğumuz hedefler dedi.
     Bakan Dinçer, bu üç hedefi geçekleştirmek için ellerinden geleni yaptıklarını ifade ederek, şöyle devam etti:
     Son yıllarda eğitimle ilgili olarak dünyayla aramızda ciddi bir mesafe açılmış görülüyor. Bu mesafeyi kapatmak için de çok yoğun çalışmalar ve çabalar içerisindeyiz. O nedenle biz eğitimin zorunlu olarak 12 yıla çıkarılmasıyla ilgili değişikliği öngördük. Çünkü dünyada ortalama eğitim seviyesi 12 yıl iken, Türkiyede bu oran 6.1 civarındaydı. Başka bir ifadeyle aslında dünya ortalama lise mezunu sayılırken, Türkiye orta birinci sınıftan terk gözüküyordu. Yine dünyanın pek çok ülkesinde 12 yıl gibi uzun süreli eğitimlerde kademeli eğitim düzenlemesi yapılmıştı ve kademeli olarak geçişlerde esneklik söz konusuydu. Biz de yaptığımız düzenlemede bunu uygulamaya koyduk.
    
     -Eğitim sistemini demokratikleştiriyor ve esnek hale getiriyoruz-
    
     Bakan Dinçer, bugüne kadar eğitim hizmeti sunarken daha çok otoriter bir yapıyla en tepeden yapılacak hizmetlerin belirlenip öğretmenlerle öğrencilere bunun söylendiğini belirtti.
     Başka bir ifadeyle aslında çocuğumuzun nerede, nasıl, ne kadar, hangi tür bilgiyi kimden alacağına dair tasarımı devlet eliyle yapıyor ve onun öğrenmesi için uğraşıyorduk diyen Bakan Dinçer, şunları kaydetti:
     Aynı şeyi öğretmenimiz için de yapıyorduk. Devletten vatandaşa doğru, çocuklarımıza doğru tek yönlü bir etki iletişim söz konusuydu. Ve yine devletin gözünde bütün çocuklar, toplumun bütün fertleri eşit ve aynıydılar. Çocukların farklı ve özel olabileceğini her çocuğun farklı kabiliyet ve potansiyelinin olabileceğini hesap etmiyor veya toplumun farklı kesimlerinin farklı kültürel ögelerinin, farklı katmanlarının veya yerel faktörlerin etkili olabileceğini kabul etmiyor, tüm ulusal düzeyde aynı olduğunu düşünüyordu. Aslında bunun anlamı şuydu; Devlet çocuklarımız ve toplum için bir elbise biçiyor, bunu herkese giydirmeye çalışıyordu. Eğer siz o elbiseye sığmayacaksanız, sizin o elbiseye sığacak şekilde kendinizi ayarlamanızı istiyordu. Halbuki yeni eğitim anlayışında artık bunu öngörmüyoruz.
     Bakan Dinçer, yeni eğitim anlayışında daha demokratik ve daha esnek bir yapıyla, daha çok talep odaklı, öğrenci ve öğrenme odaklı bir yaklaşımı sunmaya başladıklarını ifade ederek, Artık çocuklarımızın her birisinin aynı değil, birbirinden farklı olacaklarını, her birisinin özel bir birey olduğunu kabul ediyor ve bu doğrultuda onların ilgilerine göre eğitim yapmaya çaba sarf ediyoruz. Yine toplumun bütün kesimlerini aynı değil, farklı olabileceklerini kabul ediyor, farklı kültürel ve toplumsal kesimlerin ihtiyaçlarını karşılayacak düzenlemeler yapıyoruz. Bunun adı kısaca eğitim sistemini demokratikleştiriyor ve esnek hale getiriyoruz demektir.
    
     -Kademeli eğitim sistemi-
    
     Bakan Dinçer, o nedenle seçimlik dersler koyduklarını, kademeli bir eğitim sistemini öngördüklerini, bölümler, programlar, okullar arasında geçişi sağlayacak tedbirler aldıklarını, meslek lisesi, imam hatip lisesi ve normal lise gibi liseler arasındaki katsayı farklılıklarını ortadan kaldırdıklarını söyledi.
     Bütün bunların yerine gelmesiyle alakalı olarak katedilmesi gereken bir dünya mesafe olduğunu, onları da önümüzdeki yıllarda telafi etmeye çalışacaklarını anlatan Dinçer, şöyle devam etti:
     Ama hemen şunu söylemek istiyorum. Bunun için bizim 3 temel şarta ihtiyacımız var. Küresel düzeyde çocuklarımızın rekabet edebilir olması için 3 temel şartı sağlamamız lazım. Bunlar adeta ön koşullar ve şartlar gibi. Bunlardan biri fiziki alt yapının tamamlanması, ikincisi teknolojik altyapının tamamlanması ve modern dünyayla rekabet edebilecek bilişim sistemlerinin eğitime dahil edilmesi ve üçüncüsü ise öğretmenimizin bu konuda gelişen dünya teknolojisi karşısında veya yeni durumlar karşısında bilgi ve becerilerini sürekli geliştirecek bir ortamın hazırlanması. Bu üçünün karışımında ise öğrenimi kolaylaştıracak sosyo-psikolojik iklimin geliştirilmesi yatıyor.
     Bakan Dinçer, bu açıdan bakıldığında öğretmenlerle ilgili her türlü tedbiri aldıklarını da belirterek, konuşmasını şöyle tamamaladı:
     Onların kendi mesleki kariyerlerini geliştirecekleri altyapıda çok önemli değişiklikler yapıyoruz. Geçtiğimiz yıl Haziran sonrasında okullar kapandıktan sonra tam 258 bin öğretmenimizi 3 hafta süreyle eğitime aldık. Yine eğitimden iki hafta önce 400 bine yakın öğretmenimizi eğitime almıştık. Artık bu eğitimleri daha sistematik olarak yapacağız ve öğretmenlerimizin mesleki kariyerlerinin her bir basamağında daha düzenli ve sistematik eğitimler olacak bir altyapının çalışmalarını tamamlamış bulunuyoruz.
     Adanada eğitime yapılan yatırımlarla ilgili bilgiler veren Bakan Dinçer daha sonra Adana Valisi Hüseyin Avni Coş, AK Parti Adana milletvekilleri Fatoş Gürkan, Necdet Ünüvar, Ali Küçükaydın ve Mehmet Şükrü Erdinç ve diğer protokol üyeleri ile okulun açılışını yaptı.
     Burada bir sınıfa girerek öğrencilerle sohbet eden Bakan Dinçer, ardından Seyhan Belediyesi tarafından restore edilen Tepebağ Mahallesindeki Gazipaşa İlköğretim Okulunda incelemelerde bulundu.
    
     Muhabir: Ali Güreli
     Yayıncı: Emine Konuk
<< Önceki Haber Milli Eğitim Bakanı Dinçer: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER