Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı:

Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı: -Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin engellenmesi devrim niteliğinde bir çalışmadır


MUĞLA (A.A) - Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin engellenmesinin devrim niteliğinde bir çalışma olduğunu söyledi.
     İsmail Atıcı, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesi sorununun yıllardır tarım arazilerinin verimli bir şekilde kullanılamamasına neden olduğunu vurguladı.
     Bu durumu yapısal bir sorun olarak niteleyen Atıcı, düzenlemenin yapılamaması durumunda 10 yıl sonra verimli, geniş ölçekli tarım alanlarının kalmayacağını kaydetti.
     Yıllardır verimli tarım arazilerinin miras yoluyla bölünerek küçüldüğünü ve bu nedenle maliyette artış, verimde ise düşüş yaşandığını anlatan Atıcı, Verimli tarım arazileri bölünerek ideal tarım arazisi olma özelliğini kaybediyor. Bu konuda çiftçimizde ve vatandaşlarımızda bir bilinç oluşması gerekiyor. Bu sorunun çözümünde iki seçenek uygulanmaya çalışılıyor. Birincisi tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesini önlemek. Bu da yasada bir düzenleme gerektiriyor. Bu düzenleme sürdürülebilir tarım için hayati önem taşıyor. Şimdi bile paramparça olmuş durumdaki tarım arazilerinden yeterince verim alınamıyor ve maliyetler artmış durumda. İkinci yöntem ise parçalanmış tarım arazilerinin toplulaştırılması. Bu işlem ülkemizin birçok yerinde uygulanmaya başladı dedi.
     Parçalanmış küçük tarım arazilerinde çiftçilik yapmanın maliyetinin yüksek olduğuna değinen Atıcı, düzenlemenin çiftçinin yararına olduğunu, çiftçilerin düzenleme ile azalabileceğini, ancak daha modern ve verimli bir tarım gerçekleştirilebileceğini söyledi.
     Türkiyede ortalama tarım arazisi büyüklüğünün 30-40 dekar olduğunu, ancak Avrupada ve diğer gelişmiş ülkelerde tarım arazisi ortalamalarının 150-160 dekar olduğunu bildiren Atıcı, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önlenmesiyle ve parçalanmış arazilerin birleştirilmesiyle ülkedeki tarım veriminin artacağını söyledi.
     Atıcı, tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin önüne geçecek düzenlemenin modern ve sürdürülebilir tarıma geçişte çok önemli olduğunu vurgulayarak, Tarım arazilerinin miras yoluyla bölünmesinin engellenmesi devrim niteliğinde bir çalışmadır diye konuştu.
    
     Muhabir: Mutlu Hazer
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Milas Ziraat Odası Başkanı İsmail Atıcı: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER