Mermer artıkları ülke sanayisine hayat veriyor

Mermer artıkları ülke sanayisine hayat veriyor -Türkiyede fabrikalarda işlendikten sonra çıkan mermer artıkları işlenerek sanayinin 500 farklı alanında kullanılıyor -Muğla Mermerciler Derneği Genel Sekreteri Kafadar: -Muğladak


MUĞLA (A.A) - Utku Uçrak - Dünyadaki mermer rezervlerinin yüzde 42sini barındıran Türkiyede, mermer ocaklarında işlenen mermerlerden çıkan artıklar değerlendirilerek ülke sanayisinin 500 farklı alanında kullanılıyor.
     Muğla Mermerciler Derneği Genel Sekreteri İhsan Kafadar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, tüm sanayi ürünlerinin üretilirken bir artık ortaya çıkardığını söyledi.
     Artıkların değerlendirilmesinin çevre kirliliğini önlediğini vurgulayan Kafadar, sanayi ürünlerinden çıkan artığın, değerlendirilmesi gereken bir madde olarak algılanarak ülke ekonomisine katkı için farklı alanlarda kullanılması gerektiğini bildirdi.
     Kafadar, yaklaşık 32 renk ve desende mermer çeşidi bulanan Muğladaki mermerlerin açık işletme yöntemiyle tesislerde kesilerek parçalandığını anlatarak, Çıkarılan mermerlerin kesim için makineye giren kısımlarından büyük bölümü moloz olarak çıkıyor. Bu parçaları kırıldığı takdirde yol inşaatlarında, beton santrallerinde, inşaatlarda mozaik olarak kullanmak mümkün. Beyaz ve içinde metal mineralleri olmayan mermerlerde ise bu artıklar, kalsit olarak da kullanılıyor dedi.
     Mermer molozlarından elde edilen kalsitin sanayinin 500 farklı alanında değerlendirildiğini anlatan Kafadar, Bunlar yapı, inşaat, seramik, çimento, plastik, kağıt, tarım, boya, şeker, metalürji, cam, kimya sanayileri ile yol yapımında kullanılıyor. Muğladaki mermer ocaklarından çıkan artıkların değerlendirilmesiyle ülke ekonomisine yılda yaklaşık 15 milyon dolar ek girdi sağlanıyor diye konuştu.
    
     -Ürettiğimizi satamıyoruz-
    
     Kafadar, dünya mermer rezervlerinin yüzde 42sinin Türkiyede olduğunu, son tespitlere göre Türkiyede 5,2 milyar metreküp olan mermer rezervlerinin, kömür rezervlerinden daha fazla olduğuna dikkati çekerek, şöyle konuştu:
     Bugün 75 milyon ton olan dünya mermer rezerv üretiminin yaklaşık yüzde 8 ile 10unu Türkiyede üretiyoruz. Ancak ihracatta yüzde 3,5 oranında kalıyoruz. Bunun anlamı, ürettiğimizi satamıyoruz. Mermerin büyük çoğunluğunu iç piyasada kullanıyoruz. Dünyada önümüzdeki 10 yıl içinde yaklaşık 160 milyon ton üretim kapasitesine ihtiyaç var. Bu, 2025 yılında 320 milyon ton rezerve ulaşacak. Bundan şunu anlamak gerekiyor, mermer sektörü gelecekte büyük istikbal vaat ediyor.
     İhsan Kafadar, Muğlada mermer sektörünün turizm sektöründen sonra ikinci sırada geldiğini, 82 mermer işleme tesisi ve yaklaşık 100 ocakta 10 bine yakın kişiye istihdam sağlandığını belirterek, çıkan molozlar değerlendirerek hem ek gelir sağlanacağını hem de çevre kirliliğinin engelleneceğini kaydetti.
     Ocaklar ve atölyelerden çıkan artıkların girişimciler tarafından daha fazla değerlendirilebileceğine değinen Kafadar, molozları değerlendirmenin çevreye zararı olmadığını, vatandaşların artıkları torna tezgahlarında işleyerek çeşitli süs eşyaları üretip ek gelirler sağlayabileceğini dile getirdi.
    
     -Günde 200 ton atık değerlendiriliyor-
    
     Kalsit Madencilik yetkilisi Necip Çarıkçıoğlu ise mermer ocaklarından çıkan molozları işletmelerinde kırma makineleri sayesinde küçük parçalar haline getirdiklerini belirtti.
     Çarıkçıoğlu, ocaklardan çıkarılan mermer bloklarının işlenirken büyük bölümünün artık olarak çıktığını anlatarak, Ocaklardan çıkan artıklar tesisimize gelerek kırma makinelerinde kırılıp ayıklanıyor. Burada artıkları küçük parçalar haline getiriyoruz. Tesisten çıkan artıklar İzmirdeki fabrikalarda toz haline getirilerek kalsite dönüştürülüyor diye konuştu.
     Günde ortalama 200 ton artık mermerin tesiste değerlendirildiğini vurgulayan Çarıkçıoğlu, değerlenen artıkların çevrenin kirlenmesini de engellediğini sözlerine ekledi.
    
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Mermer artıkları ülke sanayisine hayat veriyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER