Mecburi hizmet gönüllü hizmete dönüştü

Mecburi hizmet gönüllü hizmete dönüştü -Diyarbakıra mecburi hizmet atamasıyla gelen 348 doktordan, 100ü görev süreleri dolmasına rağmen kentte kalmayı tercih etti -Göz Hastalıkları uzmanı Tuba Çınar: Mecburi hizmetim 1 yıld


DİYARBAKIR (A.A) - Meral Özdemir/İsmail Ersan - Diyarbakıra mecburi hizmet atamasıyla gelen 348 doktordan 100ü görev süreleri bitmesine rağmen Diyarbakırda kalmayı tercih etti.
     Bir dönem mecburi hizmet atamasıyla gelmemek için rapor alan veya çektiği mecburi hizmet kurasının ardından istifa eden hekimlerle zaman zaman gündeme gelen Diyarbakır, artık bu atamalarla gelen hekimlerin de gözdesi oldu. Mecburi hizmet atamasıyla gelen 348 doktordan 100ü görev süreleri dolmasına rağmen Diyarbakırda kalmayı tercih etti.
     Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesinde görevli Göz Hastalıkları uzmanı Tuba Çınar, AA muhabirine yaptığı açıklamada, yaklaşık 2,5 yıl önce İstanbuldan mecburi hizmet atamasıyla Diyarbakıra geldiğini söyledi. Geçen yıl Eylül ayında mecburi hizmet süresinin bittiğini belirten Çınar, Mecburi hizmetim bir yıldır bitmesine rağmen, burada kalmaya devam ediyorum dedi.
     Çınar, eşinin de Dicle Üniversitesine geçtiğini, Diyarbakırın kesinlikle basından yansıdığı gibi olmadığını ve bu konuda yanlış bir algının olduğunu vurgulayarak, Dışarıdan göründüğü gibi değil. Burada günlük yaşam, gerçekten çok kolay ve rahat. Hele de İstanbuldan gelince... Herhangi bir sıkıntım yok. Daha 4-5 yıl Diyarbakırda kalmayı düşünüyoruz diye konuştu.
     Çocuk Uzmanı Heybet Tüzün de, uzun süredir Diyarbakır Çocuk Hastalıkları Hastanesinde çalıştığını, Diyarbakırın batıdaki herhangi bir kentten hiç bir farkı olmadığını ifade ederek, kentte hizmet vermekten mutlu olduğunu söyledi.
     Uzman doktor Melek Akar da geçen yıl mecburi hizmet kurasıyla Diyarbakıra geldiğini, özellikle basında yer alan haberler nedeniyle önceleri endişelendiğini, ancak daha sonra bu endişelerinin yersiz olduğunu gördüğünü ve olumsuz bir durumla karşılaşmadığını anlattı.
     Diyarbakıra geldiği günden bu yana çevresinden hep olumlu destek aldığını aktaran Akar, Diyarbakır büyük bir şehir. Ben Türkiyenin bir çok yerini gördüm. Diyarbakır ile Ankara arasından bir fark olduğunu söyleyemem. Bu şehre geldiğimden beri başıma gelen, yaşadığım, gördüğüm olumsuz bir durum yok. Bu şehirde bulunmaktan hastanemde bulunmaktan dolayı mutluyum. İyi ki Diyarbakıra tayinim çıkmış şeklinde duygularını dile getirdi.
     Leyla Tanrıkulu adlı vatandaş ise Diyarbakırın son derece huzurlu bir kent olduğunu, bir dönem hastaların başka bölgelerde şifa aradığını, ancak şimdi her dalda uzman hekimlerin bulunduğunu ifade ederek, İyi doktorların ve iyi hastanelerin olması bölgemiz açısından çok iyi. Başka bölgelerden gelen insanlar, demek ki iyi bir hastane ve iyi bir şehir olduğu için geliyorlar dedi.
    
     -Diyarbakırda 493 uzman hekim görev yapıyor-
    
     Diyarbakır Sağlık Müdürü Sait Avar, Diyarbakırda 493 uzman hekimin görev yaptığını, yaklaşık 348inin mecburi hizmet kurasıyla geldiğini bildirdi.
     Devlet hizmet yükümlülüğü bitmesine rağmen yaklaşık 100 hekimin de hala Diyarbakırda görev yaptığını ifade eden Avar, şöyle konuştu:
     Yaklaşık 100 hekim mecburi hizmetleri bittiği halde hala Diyarbakırda görev yapıyor. Bu rakamlar Diyarbakırın güvenirliği açısından önemlidir. Hastanelerimiz gerek altyapısıyla gerek çalışma koşullarıyla çok müsait. Diyarbakırda eksik olan branşlarda açığımız kapatılmış durumda. Bazen mecburi hizmete eleştiriler gelmekte. Mecburi hizmet ile sadece Diyarbakır değil, bölgedeki hekim açığı kapatılmış durumda. Çünkü daha önce adaletsiz bir hekim dağılımı vardı. Şu anda bölge, uzman hekim açısından çok iyi durumda. Elimizdeki rakamlar, Diyarbakırın alt yapısıyla, sosyal, güvenlik boyutuyla her şekilde hizmet edilebilecek bir kent olduğunu gösteriyor. Belki Türkiyenin değişik yerlerinde Diyarbakıra özgü farklı algılar olabilir ama bu rakamlar Diyarbakırın ne kadar güvenli bir kent olduğunu gösteriyor.
    
     -Sağlık turizmine aday-
    
     Avar, başta Diyarbakır Eğitim Araştırma Hastanesi ile diğer hastanelerin hem nitelikli yatak bakımından hem de modern yapılarıyla bölgeye hitap ettiğini ifade ederek, sadece Eğitim Araştırma Hastanesinde bin 100ün üzerinde, ilçelerle birlikte ise 2 bin 100 yatak bulunduğunu kaydetti.
     Diyarbakırda ayrıca 8 özel hastane ile Dicle Üniversitesinin sağlık alanında hizmet verdiğini bildiren Avar, sözlerini şöyle sürdürdü:
     Biz sağlık hizmeti sunarken hem kamu hem de özeli birlikte düşünüyoruz. Hem kamunun hem de özel hastanelerin bütün amacı Diyarbakıra ve bölge halkına hizmet vermek. Özel hastanelerimiz de kamu ile yarışır durumdalar. Diyarbakıra kaliteli sağlık hizmeti sunmak için çalışmaktayız.
     Diyarbakır, şu anki fiziki altyapısıyla teknik donanım açısından sağlık turizmi üssüne aday bir kent. Üniversite ve Eğitim Araştırma Hastanemizle, özel hastanelerimizle bu işin üstesinden gelebilecek durumdayız. Nitekim geçen hafta Eğitim Araştırma Hastanemizde 3 hastaya böbrek nakli yapıldı. Böbrek nakli açısından üniversitemiz de oldukça yol aldı. Orada hem kadavradan hem de canlıdan organ nakli yapılıyor. İnşallah bunların sonuçlarına göre daha iyi pozisyonlar olacak. Yoğun bakımlar, yeni doğan üniteleri açısından bölgeye hizmet verebilecek sağlık turizminde ön plana çıkabilecek durumdayız. Tanıtım zamanla geliştikçe özellikle Ortadoğu ülkelerinden hasta akışı çok daha fazla olacaktır.
    
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Mecburi hizmet gönüllü hizmete dönüştü Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER