Marmaristeki Turgut Şelalesi paylaşılamıyor

Marmaristeki Turgut Şelalesi paylaşılamıyor -Turgut köyünde bulunan ve günlük turlarla her gün yüzlerce turistin ziyaret ettiği şelaleyi bu yıl işletmeye başlayan Köylere Hizmet Götürme Birliğinin kullanma protokolü feshedildi -M


MUĞLA (A.A) - Marmarisin Turgut köyünde bulunan ve günlük turlarla her gün yüzlerce turistin ziyaret ettiği şelaleyi bu yıl işletmeye başlayan Marmaris Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğinin, kullanma protokolünün feshedildiği bildirildi.
     Marmaris Kaymakamı ve Köylere Hizmet Götürme Birliği Başkanı Serdar Polat, gazetecilere yaptığı açıklamada, Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü ile imzalanan protokol gereği 5 yıllığına aldıkları Turgut Şelalesini yaklaşık 500 bin lira para harcayarak güzelleştirdiklerini söyledi.
     Bir yıl projenin onaylanmasını beklediklerini ifade eden Polat, onayın ardından yürüme yolları, kır kahvesi, teras, bekçi kulübesi gibi çalışmalar yaptıklarını kaydetti.
     Bölgedeki arazi fiyatları yüksek olduğunda dolayı kamulaştırma yapamadıklarını için şelaleye bir kilometre uzunluğunda yeni bir yol açtıklarını anlatan Polat, bu yolla birlikte şelalenin sorunsuz hale getirildiğine işaret etti.
     Şelaleyi çalıştırmaya başlayacakken Marmaris Orman İşletme Müdürlüğünden protokolün fes edildiğine dair bir yazının geldiği bilgisini veren Polat, şunları söyledi:
     Biz bir devlet kurumuyuz. Hatta Çevre ve Orman Bakanlığının da ilçedeki temsilcisi benim. Herkesin bunu bir kez daha hatırlaması lazım. Böyle bir iptali kabul edemeyeceğimizi resmi kanallarla ilgili makamlara bildirdik. Şuana kadar her hangi bir cevap almadık. Devletin, kamunun parasının hesabını sonuna kadar sorarız. Buraya yaptığımız yatırımın karşılığını almamız gerekiyor. Şelalenin daha iyi hizmet verebilmesi için önümüzdeki yıllarda yeni projeler hazırlayacağız. Zamanında kıymeti bilinmeyen bu yerler el değip güzelleşince değerleniyor. Turgut Şelalesinde de bu durum yaşanıyor. Kız güzelleşince talibi çoğaldı.
    
     -Muhtar şelaleyi geri istiyor-
    
     Turgut Köyü Muhtarı Naci İşler ise şelalenin işletme hakkının Köylere Hizmet Götürme Birliğine verilmesiyle köylerinin tek gelir kaynağının ellerinden alındığını savundu.
     Birliğin, Orman İşletme Müdürlüğünün yazısına rağmen şelaleyi işletmeye devam ettiğini anlatan İşler, Yasalar çiğnenerek şelale elimizden alındı. Köyün tek geliri burasıydı. Çöpleri toplamak için araçlara akaryakıt alacak paramız bile yok. Diğer köyler gibi turizm gelirimiz yok. Muhtarlığın 3 çalışanı var. Maaşlarını, eşimin bileziklerini satarak ödedim. Bundan sonrası ne olur bilmiyorum. Eğer şelalenin işletmesi tekrar bize verilmezse, mazbatamı, mührümü ve muhtarlık binasının anahtarını Valiliğe teslim edeceğim diye konuştu.
    
     -Turgut Şelalesi-
    
     İlçe merkezine 35 kilometre uzaklıkta bulunan Turgut köyünde, dağlardan gelen kaynak sularının oluşturduğu orman içerisindeki şelale, bölgenin turizmle tanışmasıyla kısa sürede üne kavuştu. Şelaleyi günlük turlarla her gün yüzlerce kişi ziyaret etmeye başladı. Orman İşletme Müdürlüğüne kullanım bedeli ödeyen Turgut Köyü Muhtarlığı uzun süre şelaleyi işletti. 2010 yılında şelale, daha verimli kullanılması amacıyla imzalanan protokolle Marmaris Kaymakamlığı Köylere Hizmet Götürme Birliğine devredildi. Şalelenin düzenlenmesiyle ilgili bürokratik işlemler sürerken birlik, geçen yıl muhtarlığın şelaleyi işletmeye devam etmesine karar verdi. Muhtarlık kullanım bedelini ise birliğe ödedi. Marmaris Orman İşletme Müdürlüğü, protokolde bulunan şelalenin işletmesi üçüncü şahıslara devredilemez şartının ihlal edildiği gerekçesiyle protokolü feshetti.
    
     Muhabir: Levent Kişi
     Yayıncı: Tuncer Çetinkaya
<< Önceki Haber Marmaristeki Turgut Şelalesi paylaşılamıyor Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER