Mardin Ziraat Odası Başkanı Özkan:

Mardin Ziraat Odası Başkanı Özkan: Yağışın az olması verimi bir miktar düşürdü


MARDİN (A.A) - Mardin Ziraat Odası Başkanı Malik Özkan, bahar ayındaki yağış azlığı nedeniyle hububat üretiminin bir miktar düşük olduğunu söyledi.
     Özkan yaptığı açıklamada, bu yıl Mardinde hububat üretiminde istenilen hedefe ulaşılamadığını ifade ederek, şöyle konuştu:
     Bu yılın nisan ayında yağış az düştü. Yağışın az olması verimi bir miktar düşürdü. İyi bir yağmur yağmış olsaydı verim bu sene daha çok olabilirdi. Ama buna rağmen çiftçilerimiz ürünlerini satmakta ve sattıktan sonra tüccardan aldığı faturasıyla prim desteği alacak. Prim desteği buğdayda kilogram başına 50 kuruş, mercimekte ise 10 kuruş olarak alınıyor.
     Bölgemizde özellikle ikinci ürünlerimizde mısır ve pamuk üretimi için her zaman bölge sıcak olduğundan dolayı aşırı bir su ihtiyacı var. Kendi imkanlarımızla açtığımız derin sondaj kuyularında 700 metreden su çıkartıyoruz. Büyük bir enerjiye ihtiyaç duyarız ve her yaz olduğu gibi de büyük bir enerji sıkıntısı çekiyoruz. Bununla birlikte elektrik faturası, maliyeti yükseltiyor. Bölgede ürün değişikliğine gitmek lazım. Bölgede arpa ve mercimeğe ihtiyacımız var. Ama ikinci ürünlerde mısır ve pamuk yerine çilek veya nane ekilebilir. Çok suya ihtiyaç duymayan ürünler geliştirilebilir.
    
     Muhabir: İbrahim Sincar / Özgür Ayaydın
     Yayıncı: İrfan Cemiloğlu
<< Önceki Haber Mardin Ziraat Odası Başkanı Özkan: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER