Mardin Halk Sağlığı Müdürlüğünden uyarı

Mardin Halk Sağlığı Müdürlüğünden uyarı


MARDİN (A.A) - Mardin Halk Sağlığı Müdürlüğü, hayvandan hayvana ve hayvandan insana geçen kist hidatik hastalığı konusunda vatandaşları uyardı.
     Yapılan yazılı açıklamada, hastalığın doğrudan veya dolaylı olarak kurbanlık hayvanlardan bulaşabileceği, hayvanlarda çok yaygın görülmesi nedeniyle ciddi ekonomik kayıplara yol açtığı bildirildi.
     Hastalığın nedenlerinden birinin, kurban kesimi sonrası kistli sakatatları gömmek yerine köpeklere yedirmek ya da sokak köpeklerinin bu sakatatlarla beslenmelerine yol açmak olduğu ifade edilen açıklamada, şunlara yer verildi:
     Hastalıktan korunmak için, köpek ve kedilere mümkün olduğu kadar çiğ et verilmemeli. Kişisel temizlik kurallarına dikkat edilmeli, içme ve kullanma suları temiz olmalı, çiğ yenen sebze ve meyveler bol suyla iyice yıkandıktan sonra tüketilmeli. Kesilen veya ölen hayvanların kist bulunduran organları, köpeklerin ve diğer etçil hayvanların ulaşamayacağı şekilde gömülerek bertaraf edilmeli. Özellikle bayramda bu hususlara daha çok dikkat edilmeli. Köpekler yılda dört kez iç parazitlere karşı ilaçlanmalı. Köpeklerin dışkıları poşete konulmalı ve ağzı bağlandıktan sonra çöpe atılmalı.
    
     Muhabir: Abdulhalim Çelik
     Yayıncı: Şengül Oymak
<< Önceki Haber Mardin Halk Sağlığı Müdürlüğünden uyarı Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER