Mardindeki şiddetli rüzgar ve tarla yangınları

Mardindeki şiddetli rüzgar ve tarla yangınları -Mardin Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Dündar: 10 bin dönüm ekili hububat alanı yanarken, üreticinin alet ve ekipmanları da büyük zarara uğradı -Zararların telafisi için m


MARDİN (A.A) - Mardin Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Mehmet Ali Dündar, tarla yangınlarında 10 bin dönüm ekili hububat alanının zarar gördüğünü söyledi.
     Mardin Ziraat Mühendisleri Odası İl Temsilcisi Mehmet Ali Dündar, Kızıltepe Zahireciler Derneği Başkanı Mehmet Şerif Öter, Kızıltepe Tahıl Üreticileri Birliği Başkanı Tahir Kılıç ve Çevre Gönüllüleri Derneği Başkanı Memdüh Çakar tarafından ortak bir basın toplantısı düzenlendi.
     Mardin Ziraat Mühendisleri Odasında gerçekleştirilen toplantıda konuşan Dündar, şiddetli rüzgar ve yangınların üreticilere verdiği zararın masaya yatırıldığını, bu nedenle ortak bir basın açıklaması yapma ihtiyacı duyduklarını kaydetti.
     Dündar, şiddetli rüzgarın ardından çıkan yangınların, özellikle hububat üretimine çok büyük zarar verdiğini belirtti.
     Şiddetli rüzgar sonrası yüzde 40 ile 80 arasında dane dökülmesi meydana geldiğini aktaran Dündar, buğday üreticisi için telafisi mümkün olmayan zararlar ortaya çıktığını vurguladı.
     Bir çok seranın kullanılamaz hale geldiğini ifade eden Dündar, Mardinde 10 bin dönüm ekili hububat alanı yanarken, üreticinin tarım alet ve ekipmanları da büyük zarara uğradı. Bağ ve meyve ağaçlarında, meyve dökümü ve dal kırılmaları yaşandı dedi.
     Afetlerden zarar gören çiftçilere yapılacak yardımlarla ilgili kanununun, üreticilerin uğradığı zararı karşılayacak nitelikte olmadığını savunan Dündar, şöyle konuştu:
     Tarım Sigortaları Havuzu (TARSİM), tarım üreticilerinin afetlerden doğan zararlarını telafide önemli bir rol oynuyor. Ancak TARSİMin kuraklığı kapsamadığı biliniyor. TARSİMin kapsamına kuraklıkta alınmalı. Son günlerde yaşadığımız zararlar göz önüne alındığında, üreticilerimizin TARSİM sigortası yaptırmasının önemi bir kez daha ortaya çıktı. Zararların telafisi için, mutlaka bir çalışma yapılmalı. Şiddetli rüzgar ve tarla yangınlarda mağdur olan çiftçilerimize ait ekili alanlarda, hasar tespitleri bir an evvel bitirilerek, ilgili bakanlığa bildirilmesi gerekiyor.
    
     Muhabir: İbrahim Sincar / Şengül Oymak
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Mardindeki şiddetli rüzgar ve tarla yangınları Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:  
ÖNE ÇIKAN HABERLER