Mantar yetiştiriciliği dar gelirlinin umudu oldu

Mantar yetiştiriciliği dar gelirlinin umudu oldu -Muğla İl Genel Meclisi toplantısında Kayın Mantarı Yetiştiriciliği konusunda Meclis üyelerine bilgi verildi


MUĞLA (A.A) - etiket' title='Muğla haberleri'>Muğla Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü yetkilileri Kayın Mantarı Yetiştiriciliği konusunda Meclis üyelerine bilgi verdi.
     Muğla İl Genel Meclisinin Haziran ayı toplantısında Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü teknikeri Ünal Yılmaz, çiftçi ve dar gelirli ailelerin küçük alanlarda maliyeti düşük şekilde üretebildikleri kayın mantarının üretimi ve sağladığı gelirler hakkında bilgi verdi.
     Yılmaz, üretimi kolay olan kayın mantarının kütük üzerinde veya özel hazırlanan saman ve talaş karışımı ile poşetlerde üretildiğini söyledi. Mantarın kimyasal madde, ısıtma ve soğutma kullanılmadan doğal şartlarda yetiştirildiğini belirten Yılmaz, köylülerin günlük yaklaşık 5 dakikalarını ayırarak ürettiklerini mantarın kilosunu, 10 ile 15 lira arasında bir fiyata satabildiklerini ifade etti.
     Yılmaz, Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünün alternatif üretim çalışmaları kapsamında geçen yıl il genelindeki 11 köyde 13 kişinin 2 bin 395 ağaç kütüğü kullanarak üretime başladıkları ifade etti.
     Bu yıl kayın mantarı çalışmasının saman ve talaş kültüründe yoğunlaştırıldığını anlatan Yılmaz, şöyle konuştu:
     Kısa sürede ve her dönem çiftçilerin ürün alabilmeleri, ellerinde bulunan saman ile kayın, kavak, meşe, söğüt ve kavak ağaçlarının talaşları kullanılarak poşette kayın mantarı yetiştiriciliği öğretilerek Muğla merkez köyleri ve ilçelerimizde çalışma başlatıldı. Bu yıl üreticilerimiz tarafından sadece saman kültüründe üretilen ilk üretimden yaklaşık 2 bin 400 kilogram ürün alındı. Ayrıca saman kültüründe 3-4 ay daha üretim devam edecek.
     Ünal Yılmaz, kayın mantarı üretim kültürünün Muğlada yerleştiğini ve mantar üretiminin çiftçiler tarafından benimsendiğini dile getirdi. Kayın mantarının tüketiciler tarafından henüz tam anlamıyla bilinmediğine işaret eden Yılmaz, İl müdürlüğümüz tarafından etiket bastırılarak basın organları ve pazar yerlerinde kurulan tanıtım masalarıyla tüketim kültürü oluşturuyoruz. Kayın mantarının yemek ve pişirme kültürüyle ilgili çalışmalarımız devam ediyor diye konuştu.
     Sadece havalandırma, nemlendirme ve aydınlatma işlemleri yapılarak en az masrafla ürün alınmasının hedeflendiğini kaydeden Yılmaz, üretimin 100 poşet için 15 metrekarelik bir alanda yapıldığını söyledi.
     Yılmaz, 100 poşetlik kayın mantarının 135 liraya mal olduğunu, bir torbadan 4 ile 5 kezde 120 kilograma kadar ürün alındığını sözlerine ekledi.
     Konuşmanın ardından, Meclis üyelerine yemeye hazır hale getirilmiş kayın mantarı ikram edildi.
    
     Muhabir: Utku Uçrak
     Yayıncı: Hızır Hacısalihoğlu
<< Önceki Haber Mantar yetiştiriciliği dar gelirlinin umudu oldu Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER