Maliye Bakanı Şimşek, Batmanda:

Maliye Bakanı Şimşek, Batmanda: -Balyoz Planı davası kararıyla ilgili olarak, Bundan sonra milletin iradesine müdahale olmayacak, olamayacaktır. Çünkü bu müdahaleyi yapanlara veya buna teşebbüs edenlere çok açık ve net olarak


BATMAN (A.A) - Maliye Bakanı Mehmet Şimşek, Balyoz Planı davası kararıyla ilgili olarak, Bundan sonra milletin iradesine müdahale olmayacak, olamayacaktır. Çünkü bu müdahaleyi yapanlara veya buna teşebbüs edenlere çok açık ve net olarak artık millet de kayıtsız kalmadığı gibi sistem de kayıtsız kalmıyor dedi.
     Şimşek, Kültür Merkezinde düzenlenen AK Parti İl Teşkilatı Genişletilmiş İl Divan Toplantısında yaptığı konuşmada, bölgede siyaset yapmanın kolay olmadığının farkında olduklarını, fakat davalarının net olduğunu kaydederek, Devleti millete hizmetkar yapmak için burada bulunduklarını söyledi.
     Ülkede çok güzel reformlar yapıldığını, büyük bir değişim ve dönüşümün olduğunu dile getiren Şimşek, sadece ekonomide değil, özellikle demokrasi ayağında da Türkiyenin kat ettiği mesafenin ortada olduğunu bildirdi.
    
     -Balyoz Planı davası kararı-
    
     Dün bir karar açıklandığını ifade eden Şimşek, şöyle dedi:
     Karar şunu çok açık bir şekilde gösteriyor. Bundan sonra milletin iradesine müdahale olmayacak, olamayacaktır. Çünkü bu müdahaleyi yapanlara veya buna teşebbüs edenlere çok açık ve net olarak artık millet de kayıtsız kalmadığı gibi sistem de kayıtsız kalmıyor. Bunlar Türkiye için çok önemli dönüm noktaları.
     İleri demokrasi, temel hak ve özgürlükler anlamında bir çok badireyi atlattıklarını, çok önemli gelişmeler sağladıklarını anlatan Şimşek, Bence dünkü kararın anlamı şu; bir daha milletin, halkın iradesine asla müdahale olamaz. Müdahale edenler karşısında tabi ki hukuku, milleti bulacak ve gerekli cezaya çarptırılacaklardır. Bu kimin sayesinde oldu. Tabi ki sizlerin sayesinde. AK Partili kardeşlerim bu kadar sahada çalışmazsa, milletin de bize, teveccühün bu çerçevede bu kadar güçlü bir şekilde sağlamamış olsaydık, arkamızda milletin desteği olmasaydı, inanın bu reformların hiç bir olamazdı. Bu değişikliklerin hiç biri, Anayasa değişikliği yapılamazdı. Onun için bütün bu değişim mimarları sizlersiniz diye konuştu.
     Türkiyede ekonomide gelişmeler yaşandığını, demokratik standardının iyileştiğine dikkat çeken Şimşek, temel hak ve özgürlükler anlamında ülkenin hiç bir zaman katetmediği mesafeyi son 10 yıl içerisinde kat ettiklerini vurguladı.
     Onun için kendinizle gurur duymalısınız. Niye bütün tehdit ve risklere rağmen bu partide çalışıyorum diye kendinize sorduğunuz zaman şimdi bir geriye bakın, neler başarmışsınız neler. Bu ülke neler başarmış. Bütün bunları hep söylüyorum, sevap hanenize yazılıyor. Bu Sadaka-i cariyedir diyen Şimşek, partililerin çalışmaları sayesinde ülkenin ekmeğinin ve özgürlüklerin büyüdüğünü bildirdi.
    
     -Ret, inkar, asimilasyon siyaseti son buldu-
    
     Türkiyenin çok güzel bir ülke olduğunu belirten Şimşek, şöyle konuştu:
     Terörden kim nemalanıyor, terörün kime ne faydası var, teröre niye başvuruluyor- Şöyle bu sorulara cevap düşünelim. Hemen yanı başımızda Suriye var. Düne kadar oradaki Kürt kardeşlerimize nüfus cüzdanı dahi verilmemiş. Peki Suriyede PKK terörü var mıydı- Eğer sorun şiddetin sebebi Kürtlerin hakkı, hukuku, özgürlüğü, kültürel hakları ise, yıllarca kimliği dahi verilmemiş, vatandaşlığı dahi kabul edilmemiş, vatandaş yerine konulmamış, Suriyede Kürtler yok muydu- Başbakanımızın müdahalesi, çabası, girişimleriyle, kardeşlerimizi tanıyın, onlara kimlik verin. Ancak o sayede bu sıkıntılarla birlikte bu giderildi. Şimdi bunu soruyorum şiddetin sebebi Kürtlerin hakkı, hukuku, özgürlüğü ise Türkiyede bu kadar temel hak ve özgürlüklerde genişlemenin yaşandığı, iyileşmenin sağlandığı dönemde neden şiddet artıyor- Neden terör artıyor- Çünkü AK Parti ile birlikte biz dedik ki; hepimiz Müslümanız, kardeşiz, Allah bizi farklı farklı yaratmış olabilir. Farklı etnik kökene sahip olabiliriz. Ama dedik ki; bu farklılık değil, zenginliktir. Bu bir tehdit değil, bu aslında bize güç veriyor. Bu kardeşliğimizi ve kardeşlik hukukunu ne yaptık, tanıdık. Kardeşlik hukukunun iyileşmesi için çok büyük çabalar içerisine girdik.
     Şimşek, AK Parti ile yıllarca süren ret, inkar, asimilasyon siyasetinin son bulduğunu, geçmişte ülkede hatalı uygulamalar ve yanlışlıklar yapıldığını, mağduriyetlerin ortaya çıktığını, ama bunlara son verdiklerine işaret etti.
     Şu veya bu şekilde terör nedeniyle mağdur olan bütün herkese sadece manevi olarak yaraları sarmakla kalmadıklarını, maddi olarak da terör tazminatı adı altında katrilyonlarca para ödendiğini anlatan Şimşek, devlet ve AK Parti hükümetleri olarak geçmişte yapılan hataları telafi yoluna gittiklerini aktardı.
    
     -Türkiye güçlenince terör azıyor-
    
     Eğer dertleri hak ve özgürlükler, demokrasi, Kürtlerin hakkı ise, eğer dert bu ise ne olması gerekir- Şiddetin azalması lazım. Çünkü bir hükümet gelmiş, arkasına milletin desteğini almış, kardeşlik hukuku içerisinde herkesi kucaklamış. Herkese hizmeti, özgürlüğü arttırmış. Belki her şey mükemmel değildir. Belki ülkemizin temel hak ve özgürlükler, demokrasi anlamında, ekonomide ve bir çok alanda daha da ilerleme kaydetmesi lazım. Amenna diyen Şimşek, konuşmasını şöyle sürdürdü:
     Ama şu son 10 yılda yapılanları siz göremeyeceksiniz. Hiç adım atılmayan dönemde bile şiddetin dozunu azaltmışken, hiç hakkın olmadığı yerde asla şiddete başvurmamışken, tam da özgürlüklerin artığı, ülkenin güçlendiği, ekmeğini ve özgürlüklerin arttırdığı bir dönemde siz kalkacaksınız şiddeti artıracaksınız. O zaman akla şu geliyor. Bunların hakla, özgürlükle bir alakası yoktur. Zaten olmamıştır. Bunların derdi başka. Bakın 1990lı yılların sonunda 2000li yılların başında Türkiyede terörün en az olduğu dönem. Türkiyenin zayıf olduğu, kendi iç krizlerini yaşadığı bir dönem. Ne zaman ki; Türkiye bölgesel ve küresel anlamda ekonomik olarak ve siyasi olarak güçlense hemen harekete geçiyorlar. Bu da akla bunların taşeron olduğunu getiriyor. Çok basit bir mantık. Hiç bir hakkın tanınmadığı Suriyede böyle bir mücadele olmamış, Türkiyenin zayıf olduğu dönemlerde bile böyle bir konu gündemde değil. Ne zaman Türkiye güçlense, bölgesinde ve dünyada önemli bir aktör haline gelmeye başlasa hemen terör azıyor. Akla şunu getirmiyor mu- Terör kime hizmet ediyor, şiddetin kime ne faydası var- Kantar köprüsünü yapan firmanın makinelerinin yakmanın Kürtlere ne faydası var- Batmanlı kardeşlerimin hemşehrilerimine ne faydası var-
    
     Muhabir: Yılmaz Ekinci / Nurten Aslan
     Yayıncı: Behçet Güngör
<< Önceki Haber Maliye Bakanı Şimşek, Batmanda: Sonraki Haber >>

Haber Etiketleri:
ÖNE ÇIKAN HABERLER